1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Alfmeier CZ, s.r.o.

Specialista na fluidní techniku a systémy komfortního sezení

V plzeňské průmyslové zóně našla své zázemí společnost Alfmeier CZ, s.r.o., která je součástí německého koncernu Alfmeier Präzision SE. Skupina se zaměřuje na výrobu inovativních produktů náročných na precizní zpracování, jako jsou například odvzdušňovací ventily, aktuátory, pneumatické pumpy, řídicí systémy a systémy komfortního sezení. Tyto výrobky dodává hlavně pro automobilový průmysl, ale odběratele má i v dalších odvětvích – například v elektroprůmyslu nebo v segmentu medicínské techniky. Celosvětově zaměstnává koncern Alfmeier kolem 2200 pracovníků.

Ve společnosti Alfmeier CZ, s.r.o., vznikají dva hlavní typy výrobků. Jsou to odvzdušňovací ventily do palivových neboli fluidních systémů automobilů, jež firma dodává velmi širokému portfoliu zákazníků rozprostřených po celém světě. Druhou skupinu portfolia tvoří pneumatické masážní systémy a systémy komfortního sezení, jež putují do evropských automobilek.

Technologicky náročná odvětví

Alfou a omegou výrobního procesu ve společnosti Alfmeier CZ, s.r.o., byla vždy technologie přesného vstřikování plastů. „Dále se velmi intenzivně zabýváme využitím SMA technologie, tedy technologii tvarové paměti. Kombinace těchto dvou technologií je pro nás cesta, jak vytvořit zcela novou inovativní univerzální platformu. Technologie tvarové paměti je pro nás v současné době klíčová. Umožňuje nám přístup k novým perspektivním odvětvím a oblastem, jako je oblast medicínské techniky, telekomunikací a životního prostředí,“ vysvětluje lean manager a vedoucí vývoje výrobního procesu Ota Koukolík. Díky zkušenostem v těchto oblastech firma dosáhla pozice předního dodavatele pro automobilový průmysl na mezinárodní úrovni. „Klademe důraz na kvalitu a precizní zpracování,“ upřesňuje Ota Koukolík.

Značnou část odběratelů má společnost právě v automobilovém průmyslu, který byl znatelně zasažen nedávnou koronavirovou krizí. To se pochopitelně promítlo i do objemu zakázek. „Jako dodavatelé do automobilového průmyslu jsme pokles zakázek pocítili velice záhy. U fluidních systémů to byl pozvolný pokles, u komfortního sezení to bylo skokové. Ve chvíli, kdy evropské automobilky zastavily své výrobní pásy, musel okamžitě zastavit i celý dodavatelský řetězec,“ vysvětluje Ota Koukolík. Zároveň přiznává, že vše má svoji setrvačnost, proto i pro firmu Alfmeier CZ, s.r.o., bylo velmi dobrou prověrkou jak rychle a efektivně umí zareagovat a pokud možno minimalizovat ztráty. „Dopad na výrobu a logistiku není nutné komentovat. Ostatní podpůrné útvary se rychle adaptovaly na částečnou práci z domova a využití elektronických médií. Díky propadu operativy získaly trochu času k nadechnutí a systematickému řešení dlouhodobějších problémů. Především pak na přípravu nově plánovaných projektů, tak abychom po překonání této nucené pauzy mohli svým zákazníkům opět nabídnout inovované výrobky,“ dodává lean manager.

Inovace hýbou firmou

Ani krátkodobý výpadek, jemuž musela společnost – podobně jako ostatní výrobní podniky – čelit, nezastavil nadšení pro vývoj. Inovace jsou v průmyslových oborech dnes již nutností a u společnost Alfmeier CZ, s.r.o., tomu není jinak. Aktuálně podnik pracuje především na vývoji nového ventilu třetí generace pro pneumatické masážní systémy. Během vývoje ventilu druhé generace společnost dostala pod kontrolu především způsob výroby aktuátorů, kde se využívá již zmiňovaná SMA technologie. „Nyní se soustředíme na modulární řešení a minimalizaci rozměrů nového kompaktního ventilu. Velkou výzvou je zjednodušení a zefektivnění výrobního procesu, abychom našim zákazníkům mohli nabídnout sofistikovaný výrobek s vysokou přidanou hodnotou, současně však za přijatelnou cenu. Tímto chceme umožnit, aby náš výrobek byl dostupný širšímu okruhu zákazníků,“ doplňuje Ota Koukolík a přiznává, že do současné doby to byly spíše luxusnější značky automobilů, do nichž tyto výrobky plynuly. I pro ty ovšem firma připravuje další zajímavé inovace.

Vývoj samotného výrobku jak pro fluidní systémy, tak pro pneumatické masážní prvky probíhá v mateřském závodě společnosti v Německu, a to v úzké spolupráci se zákazníky. Do České republiky společnost před třemi roky přesunula oddělení vývoje výrobního procesu a zařízení. I v tomto případě probíhá velice úzká spolupráce se zákazníkem. Ten je tentokrát ale interní a je jím přímo oddělení výroby. „Tato interní spolupráce je pro firmu klíčová, abychom zefektivněním výroby a využitím nových technologií mohli našim zákazníkům nabídnout kvalitní inovativní výrobek za přijatelnou cenu,“ konstatuje Ota Koukolík.

Automatizace a sběr dat

Při výrobě dnes hrají klíčovou úlohu moderní technologie. Jinak to ani v závodech, jako je Alfmeier CZ, s.r.o., nejde. „Používáme především technologie laserového a ultrazvukového svařování plastů. Dále je to mikro pájení, robotická manipulace a montáž. Vyrábíme obrovské množství různých typů produktů. Automatizace výrobního procesu je pro nás každodenní výzvou,“ dodává lean manager. Pro společnost je velmi důležité efektivní sledování výrobních parametrů. Využívá proto plně automatizovaný sběr dat ze své výrobní technologie. To firmě umožňuje nejen online monitoring produktivity, zmetkovitosti a dostupnosti zařízení, ale především rychlou analýzu problémů, která je v moderní výrobě nutností. Díky tomu je podnik schopný rychle reagovat a vzniklé problémy efektivně řešit.

Optimální velikost firmy

Český závod Alfmeier CZ, s.r.o., se opírá o zázemí koncernu Alfmeier Präzision SE. Historie firmy se píše už desítky let. Od svého vzniku před 50 lety se podnik vyvinul z rodinné firmy v mezinárodní společnost s řadou dceřiných firem a poboček získaných v rámci procesu joint venture. „Německá společnost Alfmeier má mimo Evropu své pobočky také v Americe, Mexiku a Číně. Řekl bych, že Alfmeier má optimální velikost. Není ještě tak velká, aby byla příliš svázaná korporátními pravidly. Na druhou stranu je dostatečně silná na to, aby mohla investovat do vývoje nových výrobků a technologií. V rámci plzeňského regionu je podle mého názoru společnost Alfmeier spolehlivý a stabilní zaměstnavatel, který si váží svých zaměstnanců,“ uzavírá Ota Koukolík.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...