1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Asociace pro využití energetických produktů

Důležitá je informovanost a osvěta

V listopadu roku 2008 vznikla v Brně Asociace pro využití energetických produktů. Podnětem k jejímu vzniku bylo přijetí nařízení Evropské komise, které ustanovilo, že všechny chemické látky umisťované na trh musí projít registrací podle nařízení REACH.

REACH vstoupil v platnost 1. června 2007 na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 z 18. prosince 2006 a týká se látek vyráběných v EU nebo do ní dovážených v množství větším než tuna ročně, které musí být během 11 let postupně registrovány. Jednalo se o velmi složité zkoumání vlastností produktů a asociace toto zkoumání vedla a zastřešovala ho.

Prvním úkolem asociace před osmi lety bylo tedy zvládnout registraci, na základě které získali všichni producenti vedlejších energetických produktů rozhodnutí Evropské agentury pro chemické látky s registračním číslem. Právě toto číslo potvrzuje, že látka prošla zkoumáním a vyhověla tomu, aby mohl být dodáván na trh. V asociaci je dnes sdruženo celkem 23 členů a stále se hlásí další. Lze říci, že členové asociace produkují asi 90 % všech vedlejších energetických produktů v České republice.

Co jsou vedlejší energetické produkty?

Vedlejší energetické produkty jsou vlastně produkty, které vznikají po spalování uhlí při výrobě elektřiny nebo tepla, nebo kombinované výrobě elektřiny a tepla. Jde o tři základní komponenty. Objemově největší je úletový popílek, který se chytá v elektrárně na filtrech, a je to velmi jemný prášek. Pak je to struska, která má zrnitější strukturu a není schopna se dostat do vzduchu, takže zůstává na dně kotle. Třetím produktem je produkt odsíření a to jednak mokrou a jednak polosuchou metodou. „V průběhu mokré metody se zkrápí v komíně takzvaným vápenným mlékem, z čehož vzniká energosádrovec. Ten se pak používá k výrobě sádry a sádrokartonových desek i dalších stavebních hmot a přidává se i do 5 % objemu výroby cementu. Z polosuché metody vzniká takzvaný SDA produkt, který už má složitější využití, protože má jiné chemické složení,“ vysvětluje prezident Asociace pro využití energetických produktů Ing. Pavel Sokol.

Producenti vedlejších energetických produktů se ještě dělí na ty, kteří používají klasické kotle a producenty s takzvanými fluidními kotli. Fluidní kotel také produkuje strusku, ale říká se jí ložový popel, a také produkuje úletový popílek, ale odsíření vzniká jiným postupem. Vápenec se pomele a spaluje se společně s uhlím. Při teplotě 850oC pak vápenec reaguje se sírou, kterou na sebe naváže a součástí popílku je de facto i produkt odsíření - síran vápenatý. V důsledku tohoto procesu má pak jiné vlastnosti než popílek z klasických kotlů.

V České republice se každý rok produkuje zhruba 14 milionů tun těchto vedlejších energetických produktů. V průběhu let toto množství podle statistik asociace pomalu klesá, protože se snižuje výroba elektřiny a tepla z uhlí. Nicméně Česká republika má velké zásoby vlastního uhlí, které je relativně levné, takže výraznější pokles do budoucna se nedá očekávat. A to i z toho důvodu, že elektrárny během uplynulých15 let prošly velkými rekonstrukcemi a očekávají, že se jim investice vynaložené na tyto renovace vrátí. Kromě toho je elektřina vyrobená z uhlí nákladově mnohem levnější než elektřina, kterou produkují obnovitelné zdroje.

Stavbaři výhody energetických produktů neznají

Hlavním problémem, na který producenti vedlejších energetických produktů nejčastěji narážejí, je neznalost těchto staronových materiálů ze strany stavbařů. „Popílek se používá ve stavebnictví už více než 50 let, používají ho Němci, Rakušané i Poláci, ale v České republice byl bohužel v 90. letech minulého století popílek nesmyslně zařazen do oblasti odpadů, a dokonce do nebezpečných odpadů, a právě od té doby se táhne taková linka nedůvěry. Takže odborníci, kteří by mohli použití třeba právě popílku navrhnout, jeho vlastnosti dostatečně dobře neznají a mají vůči němu obrovskou a neopodstatněnou nedůvěru,“ říká Sokol. Všechny vedlejší energetické produkty s výjimkou SDA jsou většinou využitelné dvěma způsoby: jednak se přidávají do betonu a díky tomu lze ušetřit na cementu. Tím se snižuje cena betonu a zároveň se zvyšuje jeho kvalita. Další energetické produkty lze využít do podkladů pod vozovky a komunikace či při budování náspů kolem dálnic. „Nespornou výhodou těchto produktů je i skutečnost, že se produkují celoročně, ve velkých objemech a materiál už neprodukuje žádné emise. Nemusí se těžit, drtit, stačí ho jen dopravit na místo. Na rozdíl od běžně používaných materiálů ve stavebnictví,“ pochvaluje si prezident asociace.

Vzhledem k tomu, že své pevné místo na trhu v České republice vedlejší energetické produkty zatím nenašly a v okolních zemích je naopak celkem hojně využívají, nabízí se řešení exportem. A toho se české firmy chytli. Za sedm let existence asociace se zájem zvyšuje, navazují se nové kontakty především v Německu a objem exportu roste řádově v desítkách tisíců tun ročně.

Proto se také Asociace pro využití energetických produktů snaží spolupracovat s podobnými zahraničními subjekty. Při zkoumání vedlejších energetických produktů byla navázána spolupráce s Polskem, členy asociace se staly i dvě společnosti ze Slovenska – Slovenské elektrárny a U. S. Steel Košice. Vzhledem k tomu, že obě země, Česká republika i Slovensko, mají podobnou historii i legislativu, podařilo se navázat úzkou spolupráci. Dokonce je členem prezidia asociace zástupce Slovenských elektráren.

Soustředíme se na osvětu
 
Velmi důležitým úkolem asociace je především osvěta. Informovat nejen výrobce stavebních hmot o možnosti využití vedlejších energetických produktů. K tomu měla posloužit speciální příručka pro výrobu betonu. Vedle toho asociace před dvěma lety uspořádala první mezinárodní konferenci o využití vedlejších energetických produktů s názvem Popílky 2013. Zúčastnilo se jí přes 80 specialistů, kteří se seznámili s kvalitou energetických produktů vyráběných v České republice. „Letos v květnu se konala po dvou letech druhá konference, na které se zájemci mohli dozvědět, jakým způsobem může popílek ovlivnit kvalitu a trvanlivost betonu a jak se jeho použití může promítnout do ceny. Kromě toho někteří z 90 účastníků na konferenci prezentovali své zkušenosti,“ říká Sokol.

A asociace chce v propagaci vedlejších energetických produktů pokračovat. Letos její zástupci připravili prezentaci na pražské konferenci FOR WASTE a v plánu je také přednáška pro zástupce municipalit. Ještě na podzim by měly proběhnout dva workshopy zaměřené na projektanty, aby věděli, jak mohou vedlejší energetické produkty využít ve svých projektech. A nemalé jsou i plány do budoucna. „Ještě letos bychom chtěli zahájit jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR, aby začalo vedlejší energetické produkty používat při stavbě komunikací. Dnes bohužel existují takové bariéry stanovené Technickými kvalitativními podmínkami ŘSD, že dodavatelé nechtějí popílky využívat,“ říká prezident Pavel Sokol a zároveň hovoří i o dalším důležitém úkolu asociace: „Kromě toho bychom chtěli prosadit, aby stát mnohem více podporoval využití druhotných surovin ve stavebnictví. A to se netýká jen vedlejších energetických produktů.“

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...