1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

AVL Moravia, s.r.o.

AVL moravia 21Chopit se příležitosti

Společnost AVL Moravia, s.r.o., byla založena v dubnu 1996 jako společný podnik a je součástí globální skupiny společností AVL, největší nezávislé světové společnosti pro vývoj, simulaci a testování systémů hnacích ústrojí, jejich integraci do vozidel a také nové obory, jako je např. ADAS/AD nebo Data Intelligence.

V roce 2021 oslavila AVL Moravia své 25. výročí a dnes je jedním z hlavních výrobních závodů skupiny, který se specializuje na vysoce komplexní technologii a systémy podvozkových dynamometrů. Společnost rozšiřuje své působení v České republice: z jedné provozovny v Hranicích na dvě nové provozovny v Mladé Boleslavi a Brně, čímž zvyšuje celkový počet zaměstnanců na zhruba 450. Jak uvidíme, tato expanze přináší i diverzifikaci služeb, které AVL Moravia nabízí, nemluvě o předpokládaném zvýšení konsolidovaného obratu ve výši 58 milionů eur pro rok 2022. Generální ředitel Arnold Berger si udělal čas a informoval časopis Průmysl Dnes o nejnovějším vývoji.

Historie společnosti v kostce

Ačkoli AVL Moravia začínala jako společný podnik, dnes je 100-% vlastněna skupinou AVL s úzkými vazbami na AVL Zöllner GmbH v německém Bernsheimu. Ve 21. století společnost neustále expanduje, oslovuje nové zákazníky a rozšiřuje výrobní prostory v Hranicích. Škoda byla od počátku důležitým klientem a v roce 2017 byla této společnosti doručena už 1000. výrobní jednotka AVL Moravia. Ani během celosvětové pandemie v posledních letech se společnost nezpomalila. V nové pobočce v Mladé Boleslavi založené v srpnu 2021 spolupracuje AVL Moravia se svou sesterskou společností na konsolidaci a rozšíření inženýrských služeb v oblasti hnacích soustav pro Škodu. Součástí strategie expanze společnosti je, že závod v Mladé Boleslavi bude plně vybavený a zprovozněný do konce roku 2022. Koncem roku 2021 získala AVL Moravia část společnosti Moog Brno, která se specializuje na design, výrobu a testování speciálních a nestandardních elektrických rotačních strojů. Celkem působí AVL Moravia na třech lokalitách v Česku, což lze číst jako evidentní projev důvěry.

Mezitím na druhém konci světa

V minulém rozhovoru a článku o AVL Moravia vyjádřil pan Berger obzvlášť velkou radost ze spolupráce, kterou společnost navázala s California Air Resources Board (CARB) ve Spojených státech. V rámci ní poskytuje podvozkové dynamometry pro jednu z nejpokročilejších zkušebních laboratoří na světě zahrnující nejen dvoukolová a osobní vozidla, ale také těžká silniční nákladní vozidla s naftovým motorem (pan Berger měl nedávno příležitost laboratoř CARB navštívit osobně a popsal ji jako „mimořádně působivé“). Společnost AVL Moravia získala smlouvu na dodávku téměř veškerého softwaru a hardwaru CARB pro testování lehkých i těžkých vozidel, motorů a hnacích ústrojí. Díky spolupráci techniků společnosti AVL přímo na místě je nyní laboratoř CARB vybavena bezproblémovým operačním systémem a hardwarem, což zajišťuje, že bude po dlouhá desetiletí přispívat k tvorbě emisní a environmentální politiky a legislativy a ovlivňovat její podobu, a to nejen v Kalifornii, ale po celých Spojených státech, a dokonce i v celosvětovém měřítku.

Přínos společnosti AVL Moravia zahrnoval kompletní plánování a návrh, testovací a měřicí systémy, instalaci, uvedení do provozu, školení a rovněž rozšířenou aplikaci a podporu. Zařízení dodávané společností AVL Moravia ve spolupráci se skupinou AVL Group zahrnuje:
•    18 dynamometrů, 13 pro testování podvozkových dynamometrů (dodává AVL Moravia) a zbytek pro testování motorů a hnacích ústrojí,
•    více než 90 zařízení a systémů pro měření emisí,
•    přístroje pro měření paliva a vzduchu a
•    veškerý související software pro řízení, simulaci a sběr dat.
Vše dohromady poskytuje kapacitu pro testování různých prostředí a široké škály technologií pohonu, včetně elektrifikovaných pohonných jednotek. Dovoz i instalace zařízení proběhly podle plánu a k naprosté spokojenosti klienta. CARB je pro AVL Moravia významným klientem z hlediska životního prostředí (společnost má zájem pokračovat ve své roli při vývoji emisní technologie budoucnosti) a z důvodu dopadu, který bude mít práce CARB po celém světě.

Zpátky do Brna

Vrátíme-li se k nové akvizici AVL Moravia v Brně, jde o další příklad rozšíření její působnosti – a v tomto případě i rozšíření produktového portfolia. Moog Brno byl dříve dodavatelem asynchronních motorů používaných v podvozkových dynamometrech AVL Moravia, a tedy součástí dodavatelského řetězce společnosti. Produkty Moog Brno se zaměřují na automatizaci výroby (dodává i motory pro různá průmyslová odvětví) a jako takové umožňují AVL Moravia diverzifikaci, vstup na nové trhy a přivedení nových zákazníků a klientů. Zatímco provoz Moog Brno zůstane nezávislý na hlavní činnosti AVL Moravia, tento nový přírůstek přináší do rodiny AVL dalších zhruba 200 zaměstnanců.

Stručná aktualizace ke covidu

Stejně jako u jakéhokoli jiného výrobního koncernu měla pandemie v posledních více než dvou letech dramatický vliv na podnikání společnosti AVL Moravia. V areálu v Hranicích se v každodenním provozu uplatňují běžná bezpečnostní opatření a omezení, která nevyhnutelně zpomalují procesy a způsobují zpoždění projektů. Stejně nevyhnutelné bylo i snížení počtu zaměstnanců. Pan Berger ví, že pandemie byla: „...obtížná pro všechny, museli jsme se naučit pracovat a spolupracovat jiným způsobem, na dálku. Ale sociální kompetenci nemůžeme plně nahradit technologií – ztráta interakce má vliv.“ Není pochyb o tom, že COVID-19 ovlivnil podnikání i plány do budoucna, včetně přehodnocení cílů obratu, a přesto plány expanze a růstu společnosti pokračovaly, jak dokazují výše uvedené příklady. V současné době pokračuje AVL Moravia v činnosti tak, aby zůstala zachována bezpečnost.

Příštích 25 let?

Ani pandemie nezabránila společnosti AVL Moravia oslavit v roce 2021 čtvrt století úspěšného fungování. Při dodržení přísných bezpečnostních opatření si všichni zaměstnanci mohli společně vychutnat letní grilování. A poté následovala formálnější událost (stejně bezpečná) s majiteli skupiny AVL, kteří společnost ocenili a poblahopřáli jí k jejím prvním 25 letům úspěšného podnikání. Jak říká pan Berger: „Akce proběhla za složitých okolností, ale bylo důležité to oslavit, zvláště ve světle událostí posledních dvou let.“

Při pohledu do budoucna je jasné, že AVL Moravia je na cestě neustálé transformace, zůstává vůdčí silou testování v automobilovém průmyslu, přechodu od konvenčních systémů pohonu k systémům budoucnosti, k elektrifikovaným systémům – drží krok a maximálně využívá změny a nové příležitosti. Klíčové strategické priority od roku 2022 představují rozšíření obchodních aktivit a portfolia AVL Moravia, rozšiřování nových obchodních segmentů (brněnská akvizice a nový areál v Mladé Boleslavi) a další investice do nových provozů a technologií. Ať už čelíte krizi nebo příležitostem (a tyto věci mohou jít často ruku v ruce), způsob, jakým situace řeší AVL Moravia, spočívá v přizpůsobení podnikání a organizace novým okolnostem, ať už jsou jakékoli. Nakonec stojí za to zopakovat, že tato strategie je vyjádřením důvěry v Českou republiku – lokalitu, zemi, její ekonomiku, trh práce (dovednosti a kvalifikace pracovníků) a samozřejmě v zaměstnance AVL.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...