1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

AVX Czech Republic, s.r.o.

AVX 21Kondenzátory létají z Lanškrouna až na Mars

Americký koncern z Jižní Karolíny AVX má v České republice tři závody. Jeden z nich našel v 90. letech své zázemí v Lanškrouně, kde vyrábí tantalové elektrolytické kondenzátory. Tyto produkty nacházejí své uplatnění v běžných pozemských aplikacích, ale občas se podívají i do vesmíru.

Aktuálně například putují na Mars. „Takový projekt je velmi náročný v oblasti přípravy, testů a vyhodnocení. Nemáte nárok na opravu. Jakmile se komponent vyšle, musí spolehlivě a bezchybně fungovat,“ říká v rozhovoru Bc. Hynek Stejskal, ředitel společnosti AVX Czech Republic, s.r.o.

Patříte do koncernu AVX a v České republice máte hned tři závody. Na co se specializují? A spolupracují mezi sebou?

Skupina AVX zaměstnává asi 12-tisíc lidí a má závody po celém světě. Tři z nich jsou i v České republice. Každý je ale součástí jiné výrobní divize. My v Lanškrouně se zaměřujeme na výrobu tantalových kondenzátorů. V Uherském Hradišti se vyrábí filmové kondenzátory a také tam provádí dokončovací operace na keramických kondenzátorech. Ty jsou zpravidla určené pro jiné aplikace, pro jiné zákazníky, než kterým dodáváme my. Další závod je v Bzenci, kde se vyrábí konektory pro automobilový průmysl. S ohledem na odlišné zaměření výroby je technologická spolupráce omezená. V oblastech logistiky, nákupu a systému nicméně dochází k úzké spolupráci mezi všemi závody AVX. To samé platí i v případě opatření proti COVID-19.

Jste předním dodavatelem elektrických komponentů a konektorů nebo senzorů. Jaké produkty jsou vaší vlajkovou lodí a proč?

V poslední době se zaměřujeme na kondenzátory s polymerní katodou, které jsou pro nás klíčové jak z hlediska objemu výroby, tak s ohledem na budoucnost. Jsou to pro nás vůbec nejtrendovější výrobky. Naším hlavním odběratelem jsou výrobci SSD disků, jejichž produkce i s ohledem na pandemii a práci z domovů roste. Tyto komponenty jsou totiž potřeba pro notebooky, datová centra, servery a další podobné produkty. Zároveň se s polymerními kondenzátory kvalifikujeme i jako dodavatelé pro automobilový průmysl, protože auta už jsou dnes – když to zjednoduším – počítače na kolech. Věříme, že v tomto segmentu můžeme získat zajímavý objem dodávek. Méně objemové, ale o to zajímavější jsou i alternativní výrobky s odlišnou konstrukcí – jako jsou WETcap a hermetické kondenzátory.

Komponenty z vaší dílny se objevují ve velmi pozoruhodných aplikacích nejen na Zemi. Příkladem je marsovské vozítko Perseverance, které letos s vědeckou misí odstartovalo na Mars. Jaký to je pocit?

Pocit je to skvělý. A jsme na to hrdí. Už proto, že takový projekt je velmi náročný v oblasti přípravy, testů a vyhodnocení. Nemáte nárok na opravu. Jakmile se komponent vyšle, musí spolehlivě a bezchybně fungovat. Není to úspěch jen našich součástek, ale i těch ostatních. Třeba vozítko Curiosity, v němž také máme součástky, funguje na Marsu už řadu let, přitom životnost byla plánovaná na 23 měsíců. V projektu s vozítkem Perseverance máme 350 kondenzátorů. Nejde ale o ojedinělý projekt. Dodali jsme součástky do řady satelitů a na dalších věcech pracujeme.

Můžete být konkrétní?

Tak například naše komponenty budou součástí mise na Měsíc Indické kosmické agentury ISRO, jež je plánována na rok 2023. Konkrétně dodáváme hermetické moduly, což jsou kondenzátory ve vakuově utěsněných pouzdrech. Příležitostí je mnohem více, nejde jen o vesmír. Potenciál pro naše výrobky roste i s přechodem na 5G síť. Další oblastí je virtuální realita, například helmy nebo brýle pro vzdálenou údržbu strojů ve výrobě. V medicíně to pak je miniaturizace dávkovačů nebo monitoring životních funkcí. Máme také projekt pro Airbus na polovodičové obvody pro satelity. O novém rozměru spolupráce s automobilkami jsem už mluvil.

K tomu jsou bezesporu potřeba nové technologie. S čím pracujete?

Podobně jako další firmy se i my v posledních letech více zaměřujeme na automatizaci a robotizaci ve výrobě. Nedávno jsme dokončili několik projektů na toto téma. A další plánujeme. Velmi důležitá je pro nás nejen výroba, ale i kontrola kvality. Přešli jsme z ručně prováděných kontrol na kontroly prováděné automaty. Snažíme se zapojovat umělou inteligenci do rozhodovacích procesů. V tomto směru můžu zmínit projekt AOI, což je automatická optická kontrola. Nebo rentgen, tedy zařízení, jež je schopno detekovat vady uvnitř výrobku a automaticky je třídit. Zavádění automatizace a robotizace vnímáme jako nutnost. Už nejsme v 90. letech, kdy Česká republika těžila zejména z levné pracovní síly. Život se změnil. Celkově rostou náklady, takže naše země už nemůže konkurovat v tomto ohledu. Nezbývá než si vychovávat základnu odborníků, porozumět novým technologiím, snažit se nahrazovat opakující se výrobní operace automaty a roboty.

S ohledem na to vše, plánujete v následujícím období nové investice, nebo budete spíše vyčkávat kvůli současné situaci?

Soustředíme se na výrobu produktů s vysokou přidanou hodnotou – aktuálně na výrobu polymerních kondenzátorů, jejichž technologický proces se od původního výrobního programu poměrně liší. Proto musíme výrobní linky přizpůsobit novému produktu, což bez investic nejde. Zavádíme nové výrobní operace, přísnější systémy kontrol, rozšiřujeme kapacitu. Využíváme, co máme, doplňujeme nové technologie.

Bez zkušených a kvalitních lidí dnes neobstojí žádný podnik. Jak se vám hledají noví zaměstnanci? Jaké pozice nejčastěji obsazujete?

Nejčastěji hledáme nové operátory výroby, ale to jde ztěžka. Nejsme jediný podnik v regionu, který je potřebuje. Jiná je situace v technických a administrativních pozicích, kde obvykle hledáme jednoho až dva lidi za rok, což jde snadněji. Myslím, že jsme atraktivní pro mladé lidi, absolventy škol. Dostanou se do reálného prostředí a podílejí se na složitém výrobním procesu. Výroba kondenzátoru totiž není jen obor elektro, ale částečně i strojařina, a hlavně obor chemie. Začíná se práškovou metalurgií, pak přichází na řadu chemické procesy a mechanické operace. Na konci je elektrické testování a balení. Pro inženýry a odborníky z těchto oblastí to může být velmi zajímavé.

Jaké podle vás budou hlavní trendy ve vašem oboru? Jaké novinky chystáte?

Už jsem se toho v podstatě dotkl. Největší výrobní program pro nás nyní představují komponenty pro SSD disky a tento segment se v současnosti nejvíce rozvíjí. Vyvíjíme úsilí k tomu, aby se naše výrobky více uplatňovaly i v oblasti autonomních vozidel a v celkově se měnícím prostředí trhu automotive. Potom je tu přechod na 5G síť, tam vnímáme obrovský potenciál a myslím, že máme co nabídnout. Do karet nám hraje i to, že nejsme žádným nováčkem na trhu kondenzátorů. Celosvětově skupina AVX působí už přes 40 let a v České republice jsme od 90. let. AVX závod v Lanškrouně těží z práce týmu odborníků, vizionářů, precizních technologů. Úspěšně procházíme transformací z velkoobjemové továrny na firmu, která bude vyrábět speciální produkty s přidanou hodnotou. Takový přerod probíhá nejen v naší firmě, ale i v jiných společnostech v České republice spolu s tím, jak budou ubývat takzvané „montovny“. Je to možná jisté ohrožení, ale my v tom vidíme hlavně budoucnost a příležitost.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...