1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

BLANÁŘ NÁBYTEK a.s.

blanar nabytek 19Postele z Brumovic slaví 30 let, ve světě nábytku jsou pojem

Na začátku výroby postelí v Brumovicích stála touha po svobodě. Za 30 let vybudovala rodina Blanářova úspěšný podnik, jehož obrat letos poprvé překročí magickou miliardu. „V 90. letech se nám dařilo rok od roku zdvojnásobovat tržby. Byla taková doba. Takto výrazné posuny už možné nejsou.

Posledních několik let se náš obrat pohybuje kolem 900 milionů korun a výsledky za první pololetí letošního roku naznačují, že letos překročíme miliardu,“ říká v rozhovoru ekonomický ředitel Ing. Jaroslav Blanář.

Jsou postele tím jediným, co vyrábíte?

Náš obrat tvoří z téměř 100 % postele. Dříve jsme vyráběli i sedací soupravy, které mají k čalouněným postelím blízko, ale postupně sílil zájem o postele, a tak jsme se na ně specializovali. Vyrábíme čalouněná dvoulůžka i válendy, přidáváme k tomu doplňky, třeba taburety. V našem výrobním programu mají své místo i matrace a lamelové rošty, jež jsou součástí postelí, ale prodáváme je i samostatně. Čas od času naši zákazníci mění matrace a rošty, což sami doporučujeme z hygienických a zdravotních důvodů. Optimální je vyměnit matraci jednou za pět let.

Letos jste minuli významný milník ve své historii. Vaší firmě bylo 30. Jak jste oslavovali?

Celý letošní rok se nese ve znamení třicátých narozenin. 24. srpna jsme uspořádali velkou firemní oslavu, na kterou přišli zaměstnanci a jejich rodiny. Firemní narozeniny slavíme už v srpnu, ačkoli společenské změny umožňující svobodné podnikání, přišly až v listopadu. Před 30 lety, právě v létě, se můj bratr Roman Blanář rozhodl odejít ze státního podniku a chtěl začít pracovat sám na sebe. Tehdy byla jen jediná možnost – získat od místního národního výboru povolení na řemeslné práce pro obyvatelstvo. Tehdy ještě nemohl zaměstnávat lidi, to by bylo považováno za vykořisťování. A tak položil základy rodinného podniku. Samozřejmě nevěděl, že za tři měsíce přijde Listopad 89 a vše se uvolní.

Kulaté jubileum je vždy vhodným okamžikem pro ohlédnutí se zpět. Na co jste v historii firmy hrdí?

To je otázka, která by nestačila na jeden rozhovor. Událo se toho tolik. Brumovice jsou malá obec s tisíci obyvateli a nikdy tady nebyla tradice nábytkářství. Stejně tak nikdo z naší rodiny předtím nevyráběl nábytek. Bratrovi se podařilo zasít semínko, z něhož vyrostla velká nábytkářská firma. To je naprosto zásadní. Jsme rádi, že se naše značka stala nábytkářským pojmem. Dělá nám radost, když někdo prohlásí, že má postel od Blanáře. Za ty roky jsou někde miliony postelí, které slouží lidem, a to je příjemné.

Jak náročné je obstát na trhu s nábytkem?

Nábytkářství není jiné než ostatní obory. Pochopitelně, že se musíme snažit. Překročili jsme hranice České republiky a pohybujeme se na širším středoevropském trhu, takže řešíme nejen českou, ale i zahraniční konkurenci. Naší výhodou je, že postele vyrábíme už 30 let, jsme stabilní a rodinná firma. Našli jsme si cestu k obchodním partnerům, vzájemně se známe. A co je nejdůležitější, naši zákazníci se k nám vracejí. Víte, každá dobrá reklama vás přesvědčí o tom, že výrobek je nejlepší, ale jen když se vrací zákazníci, je to ta správná zpětná vazba. A to se nám naštěstí daří.

Zmínil jste, že export je pro vás důležitý. O jaké trhy konkrétně jde?

Postel je poměrně velký výrobek, exportovat ho na větší vzdálenosti může být problém, a to kvůli nákladům na dopravu. Proto pro nás hrají klíčovou roli hlavně okolní státy. Největší odbyt máme v Německu. Vyvážíme také na Slovensko, do Rakouska, do Maďarska, do Švýcarska, Chorvatska nebo Rumunska. Usilujeme o francouzský trh a zajímají nás východní státy. Podíl zahraničních tržeb na obratu je 70 %, přesto je pro nás velmi důležitý tuzemský trh. Prodávat výrobky doma je vždy podstatné.

Jak přistupujete k inovacím a na jakých novinkách právě pracujete?

Ve firmě máme vlastní vývojové oddělení. Všechny postele, které vyrábíme, si vyvíjíme a konstruujeme sami. Každý výrobek podléhá módním trendům, postele nevyjímaje, proto jsou pro nás inovace důležité. Nyní se hlavně zvyšují nároky na užitnou hodnotu produktů. Když se podívám zpět, tak postele, které jsme prodávali před 15 nebo 20 lety by už dnes neobstály, vývoj jde nepřetržitě kupředu. V současné době pracujeme na projektu nového typu postele. Jde o rozsáhlý projekt, kdy postele budou technologicky rozvinuté, takže nabídnou více různých funkcí. Nechci ale zabíhat do detailů, protože je to projekt, který nechceme zatím ventilovat. Očekáváme, že to bude zajímavá věc.

Užíváte značku Český výrobek, která je synonymem kvality. Jak právě kvalitu udržujete na vysoké úrovni?

Dobré jméno získáváte dlouho, ale přijít o něho můžete poměrně rychle. Proto je důležité kvalitu stále udržovat, pracovat na ní. Pro nás je v tomto směru klíčová dlouhodobá zkušenost našich pracovníků. Pomáhají také technologie a výrobní postupy. Kvalitu chceme udržovat na takové úrovni, abychom se za ni nemuseli stydět.

Mají ve vaší výrobě místo moderní technologie?

Jistě. Ale uvedu vám příklad pro srovnání, jak se vše technologicky posunulo. Vzpomínám si, jak před řadou let naši pracovníci měli šablonu, tu položili na dřevotřísku a přímočarou pilkou vyřezávali čelo postele. Nebo jak naše střihačky stříhaly látky nůžkami po jednom kuse. To už je dnes nemyslitelné, produktivita by byla na docela jiných hodnotách. Dnes se všechny tyto operace dělají na strojích, které se naprogramují. Pořád ale máme vysoký podíl ruční práce, takže vidíme prostor na další automatizaci a robotizaci.

Zaměstnáváte kolem 500 lidí. Jaké pozice nejčastěji obsazujete a jak se vypořádáváte se současnou situací na pracovním trhu?

Jsme klasická výrobní firma, takže máme celou řadu výrobních pozic, jako jsou stolaři, čalounící, skladníci, pracují u nás také švadleny nebo střihačky. Protože máme firemní jídelnu, zaměstnáváme i kuchařky, a ve firemní školce zase učitelky. Pak je nutné administrativní zázemí, máme vedoucí pracovníky, ale také vlastní řidiče a dispečery. Myslím, že řešíme úplně stejné problémy jako ostatní zaměstnavatelé. Kvalitních lidí na pracovním trhu je opravdu málo. Nemyslím si ale, že vše vyřeší jen zvýšení mzdy. Jejím navýšením nenarostou schopnosti člověka a bohužel často ani jeho ochota víc a kvalitněji pracovat. Je to poměrně komplikované téma, které by vydalo na hodiny a hodiny povídání. My naštěstí máme dost kmenových a dlouholetých pracovníků, na něž se můžeme spolehnout.

S čím vykročíte do další firemních let?

V první řadě bych rád poděkoval za to, že jsme firmu úspěšně dovedli až do dnešních dnů. Velké díky patří mému bratru Romanovi za to, co zahájil, co dělal a dělá. Jeho příklad ukazuje, kam až se dá dospět tvrdou prací. Děkuju také rodině za podporu, protože žádná rodinná firma nemůže bez rodinné podpory fungovat. Samozřejmě děkuju i našim zaměstnancům, zákazníkům a obchodním partnerům, protože všichni mají svůj podíl na tom, že firma oslavila 30 let. A kam kráčíme? Určitě si chceme udržet pozici na trhu a pokud možno ji i vylepšit. To je náš dlouhodobý cíl.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...