1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno

Centrum kardiovaskularni klinikyOperujeme méně, zapojili jsme se do boje proti koronaviru

Posledních několik měsíců zažívají zdravotníci těžké období. V řadě nemocnic vznikla improvizovaná lůžková covid oddělení. Pacienti, které není nutné akutně operovat nebo léčit, musejí na svůj zákrok počkat. O více než polovinu klesl i počet transplantací v Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně.

„Část intenzivní péče jsme museli rezervovat pro jiné pacienty, a proto se zastavily některé operace. Operujeme jen akutní případy,“ říká v rozhovoru ředitel centra doc. MUDr. Petr Němec, CSc., MBA.

Nemůžu bohužel začít rozhovor jinak – jak současná situace ovlivnila fungování vašeho centra? Pokračujete v běžné činnosti?

Epidemie ovlivnila činnost našeho centra zcela zásadně. Sídlíme v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny, a tak jsme s ní udělali gentlemanskou dohodu. Pokud bude pacient vyžadovat intenzivní péči a bude covid negativní, tak ho vezmeme k nám. Na druhou stranu, když náš pacient bude covid pozitivní, tak si ho nemocnice vezme na svá lůžka. Pro nás z toho vyplynulo, že jsme museli část intenzivní péče rezervovat pro covid negativní pacienty, a proto se zcela zastavily veškeré elektivní operace. Operujeme jen akutní pacienty, kteří vyžadují neodkladnou péči. Nejčastěji jsou to pacienti s ischemickou chorobou srdeční, anebo pacienti s chlopenními vadami kombinovanými se srdečním selháním.

Zpřísnili jste podmínky, za nichž pracujete?

Ano, v tomto ohledu jsme přijali hned několik klíčových opatření. Všichni pacienti, kteří k nám přichází, jsou testovaní na onemocnění covid. Když to jde, testujeme je před přijetím. A pokud ne, nejprve k nim přistupujeme, jako by byli covid pozitivní, až pokud testy prokážou, že jsou negativní, můžeme k nim přistupovat standardním způsobem. Samozřejmě při tom používáme veškeré ochranné pomůcky. Nové situaci jsme museli přizpůsobit i provoz. Jedno z našich oddělení jsme vyčlenili pro covid pozitivní pacienty, o které se také sami staráme.

Pacientům, kteří prodělali transplantaci, doporučujete očkování proti chřipce. Budete jim doporučovat i očkování proti onemocnění COVID-19? A jak se zatím mohou chránit?

Pacienti po transplantaci jsou specifickou skupinou, protože jsou více ohroženi než běžní pacienti. Doporučujeme jim proto, aby se chránili, nosili ochranné prostředky, hlavně roušky, vyhýbali se kontaktům mimo rodinu a podobně. Na kontroly chodí velmi omezeně, jen pokud mají problémy. Co se týká očkováni proti chřipce, tak je pravda, že ho doporučujeme. A očkování proti COVID-19? Uvidíme. Bude záležet na typu vakcíny.

V roce 2019 jste provedli 135 transplantací jater, ledvin a srdcí. Jak velký pokles jste za rok 2020 zaznamenali?

Počty jsou to výrazně nižší. Už na jaře, v průběhu první vlny, se transplantační program téměř zastavil i z toho důvodu, že anesteziologicko-resuscitační pracoviště bylo rezervováno pro covidové pacienty. To platilo i na podzim. Prioritou bylo léčení nemocných s postižením dýchacího systému covidem. Takže pacienti, kteří by připadali v úvahu jako dárci, najednou nebyli prioritou. Počty transplantací jsou proto enormně nízké, odhaduji, že jsme na polovině nebo možná 75 % stavu oproti roku 2019.

Jaké jsou obecně kapacity vašeho centra? Zvládnete všechny zákroky, které jsou potřeba?

Za normálních podmínek jsme schopni operovat všechny pacienty, kteří srdeční operaci potřebují. V oblasti transplantací jsme se stali tak trochu obětmi svého úspěchu. Nové pacienty schopni transplantovat jsme transplantovali, ale se zajištěním dlouhodobé péče stále narůstajícího počtu pacientů po transplantacích už máme problémy. Proto nutně potřebujeme rozšířit prostory pro poskytování transplantační péče.

Už nějakou dobu jste na cestě k digitální nemocnici. Co konkrétně to pro vás znamená? Jak u vás zavádění digitalizace pokračuje?

Digitalizace je široký pojem a obsahuje v sobě celou řadu kroků. Pokud bych měl být konkrétní, tak se snažíme postupně přejít na elektronickou dokumentaci, a to nejen zdravotní, ale i veškerou ostatní. Ve vztahu k pacientům jsme například na našem pracovišti vyvinuli speciální program, který používáme u pacientů, u nichž je implantována mechanická srdeční podpora. Do svého chytrého mobilu denně zadávají informace o mechanické podpoře, svých potížích nebo laboratorních hodnotách. Program je nastavený tak, že pokud je některý z údajů mimo rozmezí, tak dostáváme zprávu, že se něco děje a jsme schopni elektronicky reagovat a pacientovi třeba upravit medikaci nebo se domluvit na ambulantní kontrole. Jsme s pacienty trvale online propojeni a zveme je na kontroly, pokud se objeví závažnější problém.

Investujete nejen do digitalizace, ale i do dalšího rozvoje, nákupu nových technologií nebo modernizace prostorů. Jaké projekty chystáte v dohledné době?

Hlavním projektem, který chceme v nejbližší době uskutečnit, je modernizace našeho hybridního operačního sálu. Byli jsme první, kdo takový sál v České republice měl. Otevírali jsme ho v roce 2008. Hlavně rentgenologický přístroj pro kardiovaskulární intervence je už 12 let starý a potřebuje výměnu. Nyní tak chystáme podklady pro výběrové řízení, abychom nový přístroj mohli pořídit. Potýkáme se také s velkým nedostatkem prostoru jako takového, což omezuje naši péči a neumožnuje rozvoj. Proto máme v plánu postavit novou budovu, což jsme už konzultovali s naším zřizovatelem. Ministerstvo zdravotnictví ČR s tímto záměrem souhlasí a vše je teď ve stádiu schvalování. Pevně věřím, že brzy budeme vědět, zda se najdou ve státním rozpočtu prostředky, abychom mohli novou budovu postavit.

Jak početný je váš tým a jak se vám daří hledat nový personál?

V našem centru nyní pracuje 370 zaměstnanců, asi přes 50 lékařů a přes 200 sester. Zatím můžu říci, že máme dostatek personálu. Jen v některých specializacích, jako je kardiologie nebo anesteziologie, nám odborníci chybí. Ale ostatní odbornosti, včetně nelékařského personálu, se nám daří udržovat na počtech, které potřebujeme.

Věnujete se také vědě a výzkumu. Spolupracujete s řadou předních výzkumných pracovišť. Na jakých klíčových projektech se podílíte?

Je jich více, ale zmíním jen některé. První oblastí je výzkum mechanických srdečních podpor a transplantací orgánů, zejména srdce. Spolu s pražským pracovištěm jsme se podíleli na grantu, který skončil v roce 2020. V tomto tématu jsme publikačně poměrně činní. Koncentrujeme se také na operace chlopenních vad u mladších pacientů, kterým nabízíme takové varianty, aby nemuseli mít za každou cenu chlopeň nahrazenou mechanickou protézou. Třetí oblastí je pak molekulární genetika. Naše laboratoř se účastní řady projektů, například odhalování rodinného výskytu familiární hypercholesterolémie, což je geneticky podmíněné onemocnění s vysokou hladinou cholesterolu. Nositelé tohoto onemocnění jsou postiženi předčasným výskytem infarktu nebo mrtvice. Snažíme se proto v tomto projektu tyto lidi vytipovat a začít je léčit ještě před tím, než se projeví některý z přízna ků.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...