1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČEZ Energetické produkty, s.r.o.

ČEZ Energeticke produkty 15Uhelné elektrárny zásobují stavební průmysl

Popílek nebo energosádrovec, které vznikají při provozu uhelných elektráren, nejsou odpadem, ale nacházejí využití ve stavebnictví, při rekultivaci povrchových dolů nebo při budování silnic. O jejich uplatnění ve stavebním průmyslu a v dalších oblastech se stará společnost ČEZ Energetické produkty, s.r.o.

Jejím záměrem je být spolehlivým dodavatelem na poli energetických produktů, proto aktuálně plánuje výstavbu nového distribučního centra v Elektrárně Tušimice. Nejen to nám v rozhovoru prozradil Ing. Pavel Donát, jednatel společnosti ČEZ Energetické produkty, s.r.o.

Společnost ČEZ Energetické produkty je součástí Skupiny ČEZ. Jaké byly důvody a okolnosti jejího vzniku?

Naše společnost byla založena v březnu 2008. Jejímu vzniku předcházela studie externích odborníků. Bylo to v období rozvoje stavebního průmyslu, kdy na trhu rostla poptávka po energetických produktech – zejména po popílku a energosádrovci. Protože tyto komodity nebyly hlavním oborem v uhelných elektrárnách, rozhodlo představenstvo ČEZ o založení samostatné dceřiné společnosti, která by se primárně zabývala obchodem s energetickými produkty a zajišťovala obsluhu předního a zadního palivového cyklu.

Jaké konkrétní úkoly v uhelných elektrárnách zajišťujete?

Obsluha zadního a předního palivového cyklu zahrnuje několik klíčových činností. Jedná se o skládkování paliva, výklop uhlí, zauhlování kotle i obsluhu elektrofiltrů, kde se ze spalin odlučuje popílek. Staráme se také o systém odsíření a pochopitelně zajišťujeme využití vedlejších energetických produktů.

Kolik vedlejších energetických produktů elektrárny Skupiny ČEZ vyprodukují a kde všude najdou uplatnění?

Ročně se jedná asi o 8 milionů tun energetických produktů, především energosádrovce a popílku. Energetické produkty nacházejí uplatnění v rámci rekultivačních staveb, například povrchových dolů, nebo ve stavebnictví. Popílek vykazuje podobné vlastnosti jako cement, proto se buď používá jako náhrada části cementu, nebo se přidává do betonů například jako umělé kamenivo. Energosádrovec se využívá pro výrobu sádrokartonových desek.

Vedlejší energetické produkty tak vlastně nejsou odpadem, ale stavebním materiálem.

Ano. Energetické produkty jsou registrované na základě evropského nařízení REACH a jsou certifikované příslušnou autorizovanou osobou jako stavební výrobky. Nejsou tedy odpadem ani meziproduktem, ale chemickými látkami využívanými ve stavebnictví. Energetické produkty prošly rozsáhlým testováním, a proto není třeba se jich obávat. Prokázalo se, že ve vztahu k životnímu prostředí jsou bezpečné a lze je používat jako každý jiný stavební výrobek.

Vaše společnost se zaměřuje na optimalizaci provozu elektráren a snižování nákladů. Jakým způsobem tento záměr realizujete?

Optimalizace provozu elektráren je spjata s úsporou nákladů. Pokud se výrobky z energetických produktů neuplatní na externím trhu, nacházíme pro ně využití v rámci staveb, které provádí ČEZ na svých pozemcích, a to v rámci tzv. technické rekultivace. Naše společnost se vždy snaží o maximální využití energetických produktů a hledá pro ně i další uplatnění, například na základě výsledků vědeckých výzkumů.

Existuje ještě další prostor na optimalizaci provozu elektráren?

Existuje, protože naše činnost se týká podmínek provozování elektráren a ty se neustále zpřísňují. Snižuje se zátěž pro životní prostředí a zpřísňují se limity pro přípustné znečišťování ovzduší nebo okolního prostředí. S tím souvisí neustálé zlepšování technologií, které se využívají k odlučování popílku ze spalin, případně dalších znečišťujících látek ve spalinách. To je navázáno na další využívání materiálu především ve stavebním průmyslu.

Jaké technologie při své činnosti primárně využíváte?

Naše postupy a technologie jsou založeny hlavně na chemicko-fyzikálních metodách. Popílek nebo struska jsou tuhé částice obsažené ve spalinách. Využíváme proto separace pomocí elektrostatických nebo textilních filtrů. Případně další technologii separace nebo míchání, protože popílek má sám o sobě určitou zrnitostní strukturu, ale zákazníci ze stavebního průmyslu mají různé požadavky na křivku zrnitosti i další vlastnosti výsledného produktu. A my se jim snažíme vyhovět a najít pro ně nejlepší možné řešení. S tím souvisí i další fyzikální úpravy produktů – například odvodňování nebo zahušťování, což se týká hlavně sádrovcových suspenzí, které se používají k výrobě sádrokartonových desek.

Dnes často slýcháme o požadavcích na ekologizaci a modernizaci elektráren. Jak k tomuto procesu přispívá vaše společnost?

Jde především o to, že se snažíme najít maximální využití vedlejších energetických produktů. Jak jsem už uvedl, směřují hlavně do stavebního průmyslu, případně je zužitkujeme uvnitř Skupiny ČEZ. Před vznikem naší společnosti existoval určitý objem energetických produktů, pro které využití nebylo a s nimiž se proto nakládalo v režimu odpadu. To se změnilo a dnes nevzniká žádné zatížení životního prostředí, protože energetické produkty dokážeme plně zužitkovat.

Prozradíte, jaké jsou hospodářské výsledky vaší společnosti a do jakých oblastí nejčastěji investujete?

Loni roční obrat těsně překročil 1 miliardu korun. Co se týká investic, směřujeme je především do oblasti vědy a výzkumu. S vysokými školami a univerzitami technického zaměření hledáme další využití a možnosti aplikací energetických produktů. Konkrétně bychom produkty rádi uplatnili v rámci výstavby silnic, dálnic a jiných komunikací, kde spatřujeme velký potenciál.

Kolik zaměstnanců u vás aktuálně pracuje? O jaké pracovníky je z vaší strany zájem?

Letos se počet našich zaměstnanců dramaticky navýšil, a to na 530 pracovníků. Zajímáme se především o technické profese, jako jsou zámečníci, svářeči, stavební technici nebo elektrikáři. Nicméně se setkáváme s velkými obtížemi při jejich hledání. Když jsme se například byli ptát na některých učňovských nebo středních průmyslových školách, absolventi buď úplně chybí, nebo mají velmi chabé dovednosti a znalosti. Uvažujeme proto o tom, že bychom nějakou formou podporovali oblast školství a vzdělávání v technických oborech.

Jaké jsou vaše plány pro následující období? Co nového chystáte?

Jedním z hlavních cílů naší společnosti je být spolehlivým dodavatelem na poli energetických produktů. Potýkáme se s nesouladem mezi nabídkou a poptávkou, protože zatímco stavební průmysl potřebuje stavební materiál zejména v letních měsících, provoz elektráren je soustředěn hlavně do zimního období. V současné době nemáme zajištěné vhodné skladování a chybí nám zejména skladovací kapacity pro suchý elektrárenský popílek. Naším záměrem je vyřešit tento nesoulad a najít takové technologie, které by umožnily skladování produktů v zimním období, abychom v létě byli připraveni na poptávku ze strany zákazníků. Právě z tohoto důvodu chystáme výstavbu nového distribučního centra v Elektrárně Tušimice. To vlastně znamená, že se budeme snažit vyrobit na míru každému zákazníkovi takový produkt, který odpovídá jeho požadavkům. Budeme využívat úplně nové technologie míchání a přípravy stavebních výrobků podle přání našich klientů, což zatím není úplně možné.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...