1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Chemoprojekt, a.s.

chemoprojekt 20Naši zákazníci ocení včasné dodávky investičních celků i dodržení bezpečnosti práce

V oblasti projektování, dodávek a řízení výstavby průmyslových celků má společnost Chemoprojekt, a.s., zvučné jméno nejen v České republice, ale i v zahraniční. Pouze 10 až 15 % zakázek realizuje na domácí půdě. Záleží hlavně na tom, jak moc se v České republice investuje.

V klasickém strojírenství firma působí dlouhodobě, svoji historii začala psát už v roce 1952. Bohaté portfolio referencí získala i po privatizaci a nadále ho rozšiřuje. Loni například dokončila významný projekt v Rusku, nyní pracuje na zakázce v Iráku, Belgii i Holandsku a realizuje vlastní vodní elektrárnu v Srbsku. Denním chlebem společnosti Chemoprojekt, a.s., je projektování, dodávky a řízení výstavby průmyslových celků. „Specializujeme se na výstavbu investičních celků, a to hlavně v oblasti rafinerií a v petrochemickém a chemickém průmyslu. Působíme také v potravinářském průmyslu, tady se jedná hlavně o pivovary nebo cukrovary. Prioritně se zabýváme vodním hospodářstvím, úpravou a čištěním vody,“ popisuje rozsah působnosti generální ředitel Ing. Tomáš Plachý.

Široká paleta činností odpovídá i počtu průmyslových segmentů, v nichž společnost působí. Kromě vodního hospodářství jsou to například biopaliva, velkokapacitní sklady nebo pomocné provozy. „Důležitost jednotlivých segmentů se v čase proměňuje. Například následující dva roky pro nás bude klíčové vodní hospodářství a oblast biodieselu, do níž jsme v poslední době investovali. Vystavěli jsme závod na výrobu biodieselu, který dnes vlastníme a provozujeme a v němž nyní dolaďujeme nové technologické procesy. Věnovat se určitě i nadále budeme rafinérskému průmyslu,“ dodává Tomáš Plachý.

Zakázka v Iráku i v Rusku

Za desítky let, kdy je společnost na trhu, nasbírala celou řadu realizací. Koncem loňského roku například dokončil velkou úpravnu vody, již vystavěla v rámci nového závodu na výrobu čpavku v Rusku. Hodnota kontraktu dosáhla 22 milionů euro. Projekt zahrnoval přípravu chladící a procesní vody, demineralizované vody, a to jak z říční, tak z odpadní vody ze stávajícího průmyslového závodu. Podobnou jednotku společnost nyní staví v irácké Basře. Tady bude použita říční voda, která je ovšem blízko moře, a tak je poměrně vysoce zasolená. Technologie bude z této vody připravovat vodu pitnou a demineralizovanou i chladící pro potřeby místní rafinerie.

Projekty zaměřené na úpravu vody nebo na vodní stavby pak Chemoprojekt, a.s., realizuje rovněž ve spolupráci s firmou AQUATIS, a.s., která je také členem skupiny SAFICHEM PROJEKTY GROUP. Firmy v koncernu spolupracují a vzájemně se doplňují, ať už jde o konkrétní specializace nebo momentální kapacitu. „Pokud je některý podnik více vytížen, druhý mu pomůže a naopak. Silné zázemí skupiny je výhodné i z hlediska financování projektů a umožňuje, aby banky přistupovaly k vystavování záruk,“ konstatuje Tomáš Plachý.

Široký záběr a silné zázemí nejsou jedinými výhodami, které společnost Chemoprojekt, a.s., svým zákazníkům poskytuje. Důležitá je tradice v klasickém strojírenství, jíž podnik píše už od roku 1952. Za minulého režimu i po privatizaci společnost realizovala řadu zajímavých zakázek a dnes tak může odkázat na desítky referenčních staveb. A to je věc, na kterou zákazníci slyší.

Další předností jsou komplexní služby, jež firma poskytuje od studie až po garanční zkoušky, případně až po dílčí provoz. Mezi referencemi jsou totiž i projekty, které společnost vytvořila jako vlastní investici a sama je provozuje. „Jsme konkurenceschopní, kromě sStředního východu, zejména na ruském trhu i na trhu Beneluxu. Pohybujeme se převážně v exportu. Naši zákazníci oceňují mimo jiné i to, že dodržujeme smluvní závazky – například kvalitu, termíny dodávek nebo bezpečnost jako takovou,“ doplňuje generální ředitel.

Očekávání ekonomického útlumu

Skupina SAFICHEM GROUP generuje obrat kolem tří miliard korun ročně. Společnost Chemoprojekt, a.s., pak kolem jedné miliardy ročně. Na svůj růst podnik nahlíží z několika hledisek – na jedné straně to je zajištění pozitivního cashflow, na druhé straně je to vytíženost pracovní kapacity. Ve skupině aktuálně pracuje kolem 1 100 lidí. „Potřebujeme mít zásobu práce, zajištění finanční hotovosti, teprve pak následuje otázka obratu a zisku. Samozřejmě dáváme přednost dodavatelské činnosti, která navyšuje náš obrat, což záleží i na skladbě projektů. V průměru jeden projekt realizujeme 24 až 36 měsíců. Z toho je první fáze projekční příprava, až pak, při zajišťování dodávek, narůstá objem obratu,“ vysvětluje Tomáš Plachý.

Muž, který stojí v čele podniku, v poslední době pozoruje ekonomický útlum, jenž je patrný nejen v automobilovém průmyslu, ale právě i ve strojírenství. „Pro následující dva nebo tři roky nejsem optimista. Bude náročnější zajistit si dostatek zakázek. Přitom je podniky potřebují, aby mohly investovat do modernizace a udržet krok s vývojem na trhu,“ dodává.

Pochopitelně i pro společnost Chemoprojekt, a.s., jsou investice do rozvoje klíčové. Loni firma například vložila finance do zmiňované výroby biodieselu, když dokončila technologické úpravy, aby mohla vyrábět biodiesel stoprocentně z odpadního fritovacího oleje. V současné době v tomto projektu optimalizuje procesy a navyšuje objem výroby. Zároveň pracuje na dotačním vývojovém projektu, protože získala grant na vývoj membránové destilace, což je proces, který umožňuje nahradit reverzní osmózu. Pracuje také na technologii, která dokáže odstranit bakteriální a virovou i lékovou kontaminaci v pitné vodě, a zároveň terciární úpravu odpadních vod.

Týmová hra a potřeba informací

Ve společnosti Chemoprojekt, a.s., se hraje týmově. Na projektu většinou pracuje 20 až 30 lidí, kteří spolu musí být v osobním kontaktu, proto v podniku nezavedli práci z domova, což je nyní jeden ze žádaných benefitů. Lidé ale zkrátka nepřijdou. Mají pět týdnů dovolené, klouzavou pracovní dobu, stravenky a příspěvky na sportovní aktivity. „Potřebujeme v týmu specialisty, odborníky, proto je naší silnou stránkou firemní vzdělávání, školení a kariérní postup. Chceme, aby naši lidé nadále rostli, a vytváříme jim pro to podmínky,“ doplňuje generální ředitel.

Ruku v ruce s odborným týmem jdou i náročné projekty, do nichž se podnik může pustit. Aktuálně staví například vodní elektrárnu v Srbsku, kterou pak bude sám provozovat. „Na letošní rok toho máme naplánováno více, pracujeme také na velkokapacitních skladových terminálech, například na terminálech ropných produktů v Holandsku a v Belgii. Daří se nám rovněž v oblasti pivovarnictví, především ve výstavbě minipivovarů a věříme, že se letos dohodneme i s jedním velkým pivovarem. Poněkud s obavami sledujeme vývoj na sStředním východě a budeme zvažovat další postup v tomto regionu, kde nyní máme potenciál nových zakázek kolem 50 milionů dolarů,“ konstatuje Tomáš Plachý.

Firmě Chemoprojekt, a.s., i ostatním strojírenským podnikům by podle Tomáše Plachého pomohlo, kdyby existoval jednotný informační systém o vypsaných tendrech, protože tato oblast je značně atomizovaná a rozdělená podle jednotlivých firem i státních podniků. „Podobný systém by nám ušetřil čas a umožnil nám lepší přípravu i orientaci v projektech. Lehce se zlepšila situace o informovanosti o cestách politických a vládních představitelů do zahraniční. O zahraničních podnikatelských misích se sice nyní dozvíme včas, ale občas nám připadá, že je program připraven ještě před tím, než jsou oslovené firmy. Pokud by to bylo naopak, umožnilo by nám to promlouvat i do konkrétního programu, což bychom uvítali,“ uzavírá. 

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...