1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

CONTEG, spol. s r.o.

CONTEG 19Z malé výrobny datových rozvaděčů vyrostl technologický lídr

Když v roce 1998 reagovali na nedostatek kvalitních rozvaděčů na trhu, rozhodli se postavit malou výrobnu, která produkovala desítky kusů týdně. Jenže zakladatelé společnosti CONTEG se setkali s takovým zájmem zákazníků, že firmu postupně dostali na špičku mezi výrobci IT a průmyslových rozvaděčů a systémových řešení pro datová centra v Evropě i na Středním východě.

Výrobky značky CONTEG dnes znají ve více než 70 zemích světa a z původní rodinné firmy se stala skupina, která má stovky zaměstnanců, tři výrobní závody a 10 zahraničních poboček a zastoupení. Její portfolio obsahuje zhruba 3-tisíce položek, které lze uplatnit v obrovském množství variant. Jsou to především datové, venkovní a průmyslové rozvaděče, chladicí a monitorovací systémy a systémy pro vedení a ukládání kabeláže.

Úspěšná firma, která se od založení věnovala vývoji a výrobě telekomunikačních a datových rozvaděčů, se vyprofilovala do pozice dodavatele komplexních řešení pro serverové místnosti a datová centra. Disponuje globálním obchodním a technickým zázemím, testovací laboratoří i nejnovějšími výrobními technologiemi. Hlavní výrobní závod společnosti se nachází v Pelhřimově. Sídlo je v Praze, kde se podobně jako v Paříži, Vídni, Moskvě či Dubaji nachází také reprezentativní showroom. „Pro rozvoj firmy bylo rozhodující, že naše rozvaděče od začátku zaujaly kvalitou za dobrou cenu. Na konci 90. let po nich byl doslova hlad. Těžili jsme i z toho, že v rámci střední Evropy měla česká kovovýroba i export slušné jméno a že mnohé zahraniční firmy měly o spolupráci s námi zájem,“ říká Vojtěch Voláček, jednatel společnosti CONTEG, jejímž předchůdcem byla v 90. letech distribuční firma s komponenty k počítačovým sítím.

Připraveni růst

Jeden z prvních kroků k expanzi přišel po roce 2000, kdy se rozvaděče začaly prosazovat na trzích v Polsku, Rumunsku, Bulharsku, státech bývalé Jugoslávie, ale i v Rakousku a Německu. Následovaly země Středního východu, Asie či Afriky. Firma během pěti let expandovala do přibližně 40 zemí. „Přestože jsme takto ostře rostli z menšího základu, byli jsme připravení zázemím i personálně. A to hlavně proto, že jsme měli a máme dobrý tým ve výrobě i v dalších odděleních,“ pokračuje jednatel.

Společnost CONTEG označuje za technologickou a inovátorskou firmu, která neustále přichází s novými produkty. Za více než 20 let portfolio rozšířila nejen o tisíce produktů, ale i o ucelená řešení a služby, jako je technická, prodejní a poprodejní podpora. Díky síti aktivních obchodních partnerů, kteří působí v 62 zemích světa, může být zákazníkům co nejblíže a do detailu poznat jejich požadavky. „Na trhu v Evropě a na Středním východě jsme na úplné špičce velikostí nabídky i geografickým pokrytím. Stabilně stojíme na třech pilířích, kterými jsou řešení pro datová centra, kabelážní rozvaděče a industriální rozvaděče. Pokud chceme být na světové špičce, musíme konkurovat globálním firmám, které mají obraty v řádu miliard eur. Naší výhodou je, že jsme agilnější a flexibilnější,“ vystihuje Vojtěch Voláček přednosti firmy.

Obrat společnosti CONTEG se v posledních letech pohyboval kolem 600 milionů korun. Český trh představuje zhruba 25 % obratu, 75 % tvoří export. „Celková ekonomická situace naší firmy je dobrá a jsme rádi, že nám byznys roste de facto každý rok. I letos máme ambiciózní plány, když chceme růst o 22 až 25 %. Realizujeme velké projekty, které by nám k tomu měly pomoci,“ vysvětluje jednatel, podle kterého je limitem růstu přetrvávající nízká nezaměstnanost a nedostatek kvalifikovaných dělnických profesí.

Jak se s výzvou, které čelí bez výjimky všechna odvětví průmyslu, vyrovnávají ve firmě CONTEG? Třeba tak, že ve výrobě využívají světově proslulé stroje německé značky Trumpf. Jedná se hlavně o obráběcí či laserové řezací stroje. „V minulých letech jsme také investovali stovky milionů korun do automatizace výroby. Máme k dispozici roboty a linky s minimálním podílem manuální práce. Myslím si, že to je směr, kterým se průmysl musí ubírat, protože kvalifikovaní lidé na trhu práce zkrátka nebudou,“ podotýká Vojtěch Voláček.

Vývoj se nezastaví

Nakonec vzestup digitalizace dává firmám, jako je CONTEG, šanci růst a rozvíjet se. Podle jednatele společnosti se bude jen v Evropě do datových center v nejbližších letech investovat až 30 miliard dolarů. Poptávka po velkokapacitním, rychlém a přitom bezpečném ukládání dat je nadále velká v západní Evropě, ale zájem roste i směrem na východ. „Naše odvětví je v docela dobré formě. Naši zákazníci, kteří datová centra stavějí, v současnosti nestíhají uspokojit poptávku od soukromých i státních subjektů,“ doplňuje jednatel společnosti. Koncovými zákazníky, kteří denně používají komplexní řešení značky CONTEG, jsou například banky, telekomunikační firmy, automobilky, obchodní řetězce, ale také státní instituce, školy či armády. V rámci speciálních projektů se odborníkům z Pelhřimova podařilo vyvinout mimo jiné chladicí zařízení v rozvaděči pro superpočítač světoznámé firmy Hewlett Packard. Výrobě vlastních chladicích jednotek pro rozvaděče v datových centrech se věnují od roku 2013. Opět se jedná o top řešení s výkony až na hranici 50 kW.

Příkladem může být chladicí jednotka CoolTeg XC s přímým výparem, která spolehlivě funguje ve všech klimatických podmínkách od sibiřského Ruska až po horkou Saúdskou Arábii. Inovativní myšlení firmy potvrzují i výrobky řady CoolTop, které jsou postaveny na podobném principu, avšak s tím rozdílem, že chladicí jednotka není umístěna klasicky mezi rozvaděči, ale je nad nimi. „Naši produktoví manažeři vymysleli řešení, které šetří místo v datovém centru a zároveň má větší výkon. Prodáváme je ve spoustě zemí, kde jsou zákazníci nadšení, protože na podobný výrobek opravdu čekali,“ popisuje Vojtěch Voláček.

Od roku 2012 je součástí komplexních řešení pro datová centra také systém monitoringu, na který jsou ve společnosti CONTEG mimořádně hrdí. Říkají mu RAMOS a zahrnuje celkem čtyři typy jednotek s odstupňovanými funkcemi. Zákazníci si prostřednictvím webového rozhraní mohou nastavit všechny parametry, které chtějí vzdáleně sledovat a o kterých chtějí být informováni. Kromě čidel sledujících teplotu a vlhkost vzduchu může být jednotka vybavena například protipožárními senzory a může dokonce zajistit bezpečnostní přístup na základě otisků prstů či pinů. „Prostor pro nové technologie a vývoj vidíme pořád. Víme, že zákazníci chtějí co nejmenší servery s co největším výkonem. To znamená, že počet rozvaděčů se sice snižuje, ale servery zase mají větší tepelný výkon, který bývá až 20 kW na rozvaděč. Proto jsou tolik potřebné kvalitní chladicí jednotky stejně jako kvalitní kabelové vyvazovací systémy. Stále větší význam bude mít i vzdálený monitoring, který v datových centrech zajistí bezpečnost serverů i dat bez fyzické přítomnosti techniků,“ zdůrazňuje jednatel společnosti CONTEG.

O nové poznatky a trendy z oboru se s odborníky i širší veřejností opět podělili na již 4. ročníku konference Moderní datová centra, která se konala 24. října v pražském Cubex Centru. Právě sdílení zkušeností z provozů datových center je tím, co Vojtěch Voláček považuje za nejlepší zpětnou vazbu. „Je to i největší radost setkat se se zákazníky, kteří mají datové centrum vybavené našimi technologiemi a kteří jsou spokojení. Vždy se pobavíme o tom, co by do budoucna chtěli upravit a zlepšit. Jedině díky vzájemné komunikaci můžeme zákazníkům nabídnout přesně to, co potřebují,“ dodává.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...