1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

DENSO MANUFACTURING CZECH, s.r.o.

Denso ManufacturingŠtíhlá a přesná výroba je zárukou kvality

Areál společnosti DENSO MANUFACTURING CZECH, s.r.o., (DMCZ) se rozkládá v Průmyslové zóně Jih v Liberci. Výrobní hala, která byla vystavěna mezi roky 2001 a 2003, zabírá 46-tisíc m2 plochy a loni se v ní vyrobilo téměř 2 162 000 kusů klimatizačních jednotek. Ty nejsou ovšem jediným produktem, který společnost dodává svým zákazníkům.

DMCZ je součástí velké nadnárodní skupiny DENSO, která v současné době působí v 35 zemích světa. Společnost byla založena v roce 1949 v Japonsku, kdy se oddělila od firmy Toyota Motor Co., Ltd. Automobilovému průmyslu zůstává věrná od svého počátku a k jejím produktům patří například přístrojové desky, dálkové ovládání dveří, antiblokovací systémy, řídicí systémy motoru, startéry, alternátory apod. Dceřiná společnost DMCZ se od spuštění sériové výroby v roce 2004 soustředí na výrobu klimatizací do automobilů a jejich komponent, jako jsou výparníky nebo topná tělesa. Například výparníky dodává i do dalších závodů DENSO a v minulém roce jich vyrobila rekordní počet – téměř 6 milionů kusů. Nejen počet výrobků dosáhl v uplynulém roce významných čísel. Obrat loni činil 10,5 miliard korun, tedy nejvíce za celou historii firmy. Letos by podle vedení společnosti měl narůst o dalších 5 až 10 %.

Nejvíce klimatizačních jednotek je vyráběno pro německé automobilky. „Důvodem naší existence je zejména německý trh a automobilový průmysl. Klimatizační jednotky dodáváme především pro vozy Volkswagen. K našim zákazníkům patří i BMW, Škoda, Suzuki, Toyota, Mercedes-Benz, Ford, Bentley, Lamborghini,“ uvedl Dr. Ing. Karel Balatka, prezident společnosti DENSO MANUFACTURING CZECH, s.r.o.

Ve výrobě jde o každou vteřinu a každý milimetr

Koncept závodu je postaven tak, aby byl zajištěn přímý tok materiálu, minimalizovaly se časové ztráty a bylo docíleno štíhlé výroby. Na počátku výrobního procesu stojí velké hliníkové cívky, z nichž se vyrábí topná tělesa (Heater Core). Další důležitou součástí klimatizačních jednotek je výparník. Z dílů se následně na lince skládá samotná klimatizace. „Každý pracovník má jasně stanovený úkol. Operátor přesně ví, jakou součástku do klimatizace montuje. Když je hotov, pošle klimatizaci na pásu dál. Přitom dochází k automatické kontrole – systém linky nedovolí posun na pásu v případě, že součástka v klimatizaci chybí,“ vysvětlil Karel Balatka. Když klimatizační jednotka doputuje na konec linky, ověřuje se její těsnost, funkčnost elektroniky, ale také například její rozměry, aby ji bylo možné přesně namontovat do automobilu. Konečnou kontrolu provádí speciální robot s kamerou. Při celém procesu výroby je činnost monitorována, a pokud v některé fázi nastane problém, ihned se rozsvítí červené světlo (ANDON), které je signálem pro pověřeného pracovníka. Tím je šetřen čas a komplikace okamžitě řešeny. Neustále také dochází ke kontaktu s technickou kanceláří, která je umístěna nad výrobními linkami za prosklenou stěnou. „Vyznáváme koncept vizuálního managementu. Zaměstnanci z řízení výroby, technologie a oddělení kvality mají přímý kontakt s výrobou, a mohou tak pružně reagovat v případě nutnosti,“ dodal prezident společnosti.

Design, vývoj a kaizen

Součástí závodu ovšem nejsou jen výrobní linky. Společnost provozuje také designové centrum, které úzce spolupracuje s vývojovým centrem v Německu. „Když zákazník požaduje vývoj nového typu klimatizace, němečtí kolegové nejprve vytvoří jeho návrh – tzv. prototyp A. Ten je následně zkoušen, testován a upravován v českém závodě a vzniká tzv. prototyp B,“ vysvětlil Karel Balatka. Prototypy klimatizací se prověřují v testovacím centru. Zjišťují se například teploty na výduchu, aby odpovídaly požadavkům zákazníků. Klimatizační jednotky jsou prověřovány v akustické komoře, kde se zjišťují případné rušivé zvuky, nebo jsou podrobeny korozním zkouškám. V neposlední řadě absolvují i testy, při nichž jsou simulovány vibrace při jízdě a různé klimatické podmínky ve zrychleném cyklu.

Kromě testovacích oddělení je součástí výrobní haly také sekce údržby a tzv. nástrojárna, která zajišťuje výrobu i úpravu nástrojů pro firemní potřeby. Jejím hlavním úkolem je výroba menších střižných nástrojů, úprava vstřikovacích forem a výroba přípravků. „Dříve měla nástrojárna volnou kapacitu, takže jsme ji využívali i pro externí zakázky. V současné době je ale plně vytížena pro naše interní potřeby,“ uvedl prezident společnosti. Přímo ve výrobní hale je i oddělení týmu kaizen, které neustále hledá vylepšení výrobních procesů ve firmě. „Jde o jednoduché operace, jejichž cílem je zefektivnění výroby. Využíváme při nich třeba jen gravitační sílu, a to tím způsobem, že operátorovi na výrobní lince je díky základním fyzikálním zákonům automaticky podána krabice s díly, takže se šetří jeho čas,“ dodal Karel Balatka.

DENSO Spirit

Koncept štíhlé a chytré výroby je protkán celým výrobním procesem. Společnost navázala na japonskou tradici kaizenu, jejímž cílem je každodenní zlepšování a zefektivňování výrobních procesů, na jejichž konci je kvalitní výrobek. „O našem závodě říkáme, že je výstavním salonem evropské výroby DENSO. Jsme tzv. MONOZUKURI lídrem v Evropě. Jde o označení, které sestává ze dvou japonských výrazů a můžeme ho přeložit jako vytváření věcí a lidí,“ uvedl prezident společnosti. Podobné hodnoty se promítají i ve vizi společnosti do roku 2020. Cílem DMCZ je být nejlepším dodavatelem a partnerem pro výrobce automobilů i skupinu DENSO. Toho chce docílit kvalitou a prvotřídním servisem v oblasti dodávek, inovativním přístupem, konkurenceschopnými výrobky a službami, které převyšují očekávání zákazníků. „Chceme se stát vzorem pro ostatní dodavatele, stejně jako zdrojem inspirace v oblasti každodenního zlepšování ve smyslu filozofie kaizen,“ dodal Karel Balatka.

Klíčovou součástí závodu DMCZ jsou zaměstnanci, kterých ve společnosti v současné době pracuje 2 060, z toho přibližně 1 600 v dělnických profesích včetně agenturních zaměstnanců, zbytek tvoří technici, inženýři, pracovníci administrativy nebo podpory výroby. „Klimatizační jednotka je v automobilu hned po motoru druhou nejsložitější součástí, i proto jsou naše požadavky na zaměstnance relativně přísné. Od lidí na lince očekáváme schopnost podávat stabilní výkon při maximální pečlivosti a zaměření na kvalitu,“ sdělil prezident společnosti. Hned vedle velké výrobní haly se nachází výcvikové centrum, kterým musí při nástupu projít každý nový zaměstnanec. Protože při výrobě rozhoduje rychlost a přesnost, učí se například efektivně šroubovat. Zaměstnanci jsou průběžně vzděláváni podle potřeb. Společnost provozuje například Akademii pro mistry, Akademii pro supervizory a v současné době rozjíždí i Akademii pro manažery.

Zásadou společnosti je zajišťovat spokojenost zaměstnanců například tím, že je pro ně vytvářené příjemné a stabilní pracovní prostředí, ve kterém mohou růst a naplňovat své profesní i osobní cíle. Součástí závodu je mj. zdravotní středisko s možností rehabilitací. Za svůj přístup ke zdraví zaměstnanců získala společnost v roce 2007 ocenění Podnik podporující zdraví, které uděluje ministerstvo zdravotnictví. Jde jen o jedno z mnoha ocenění. „Z těch dalších si vážíme například Volkswagen Group Award za oblast klimatizací, které jsme obdrželi v roce 2010, ocenění Dodavatel pro Auto roku 2010, jež nám bylo uděleno Sdružením automobilového průmyslu ČR, a v neposlední řadě ocenění Supplier Performance Award 2008 od kolínské TPCA,“ dodal Karel Balatka.

Společnost DMCZ se přihlásila také k projektu CSR a společenskou odpovědnost projevuje v oblasti sociální, vzdělávací i životního prostředí. Z velkého počtu aktivit jmenujme alespoň spolupráci s Domovem pro seniory ve Vratislavicích nad Nisou. „Naši zaměstnanci připravili pro seniory turnaj v petanque nebo společný výlet do zoo. V těchto programech jde o to vytrhnout klienty Domova z každodenní všednosti a strávit s nimi čas,“ sdělil prezident společnosti. Finanční a materiální sbírkou společnost podpořila i Dětské centrum Sluníčko, ve kterém žijí děti do tří let.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...