1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

EKOL, spol. s r.o.

Ekol 15Spojení s čínským partnerem přinese firmě výhody v oblasti obchodu

Přední český výrobce parních turbín a dodavatel investičních celků v oblasti energetiky má za sebou důležitý krok. Na začátku letošního roku koupila 75-% podíl v brněnské společnosti EKOL čínská strojírenská firma Xi'An Shaangu Power.

To otevřelo českému výrobci dveře na další trhy a zároveň v budoucnu přispěje i k lepší obchodní politice firmy nejen z hlediska kvalitativního, ale i kvantitativního. „Na základě vzájemných diskusí a jednání se společností Xi'An Shaangu Power jsme zjistili, že mezi oběma firmami existují značné synergie. Rádi bychom prostřednictvím naší spolupráce pronikli na trh do jihovýchodní Asie, Shaangu Pawer chce zase uspět na evropském trhu,“ řekl prof. Ing. Stanislav Veselý, CSc., generální ředitel společnosti EKOL.

Čínská strojírenská firma vyrábí kompresory, dmychadla a ventilátory, tedy rotační stroje, které pohání parní turbíny, spalovací turbíny nebo elektromotory. Společnost EKOL vyrábí parní turbíny a je schopna zprostředkovat dodávku i spalovací turbíny. Oba výrobci si smluvně určili, kdo bude na jakém trhu působit. Pro Shaangu i nadále zůstane doménou jihovýchodní Asie a Írán, EKOL bude své obchodní aktivity rozvíjet na všech ostatních světových trzích. Kromě toho zástupci firmy Shaangu chtějí zvýšit svoji konkurenceschopnost tím, že změní dodavatele parních turbín a nově je budou odebírat od českého výrobce. Díky tomu budou moci zvýšit účinnost i svých zařízení a celkově tak posílit konkurenceschopnost na trhu. „Naši partneři chtějí proto provést unifikaci našich parních turbín, abychom snížili náklady a přiblížili se cenám čínských výrobců, zkrátili dodací lhůty i doby nabídek pro zákazníky. Kromě toho by v České republice také mělo vzniknout výzkumné a vývojové centrum, které by se unifikací parních turbín a zvyšováním účinnosti zabývalo,“ dívá se do budoucna profesor Veselý.

Irák, Egypt i Česká republika

Společnost EKOL v současné době dokončuje zakázku v Iráku, kde postavila elektrárnu pro cukrovar v Etihadu, který se nachází nedaleko Babylonu, asi 100 kilometrů od Bagdádu. Předmětem dodávky byly parní turbíny a kotle, které zásobují cukrovar elektrickou energií a teplem. Během června a července budou probíhat garanční zkoušky, ale zařízení už je v provozu. Ovšem Irák není jedinou zahraniční destinací, kde firma působila. V minulosti společnost dodávala zařízení také do Egypta a zákazníky má samozřejmě i v České republice. V posledních třech letech postavila například biomasové elektrárny ve Sviadnově u Frýdku-Místku, v Loučovicích nedaleko Lipna a v Domoradicích u Českého Krumlova.

Výrobky společnosti EKOL jsou známé i v sousedním Polsku, kde má firma dceřinou společnost Power Electric. České výrobky jsou podle ředitele firmy mezi polskými subjekty vyhledávané pro svou vysokou účinnost a rozvoji obchodu výrazně napomáhají zkušení a kvalifikovaní obchodní zástupci na polském trhu. Úspěšný rozvoj firmy dokládají i ekonomické výsledky z posledních let. V roce 2013 společnost EKOL realizovala obrat ve výši 1,6 miliardy korun, v loňském roce to bylo kolem jedné miliardy korun a letos by se měl obrat vyšplhat až k číslu 1,3 miliardy. V dalším rozvoji vedení firmy sází i na výzkum a vývoj.

Kromě již zmíněné unifikace parních turbín se společností Shaangu, by brněnská firma ráda vyvinula turbíny s vyšším výkonem, než dosud vyrábí. „Doposud máme referenci na turbíny maximálně do výkonu 40 MW a ten bychom chtěli zvýšit až na 70 MW. Takové turbíny už potřebují poslední lopatky dlouhé přes 700 mm, a ty musíme nejprve vyvinout. Proto se v poslední době zaměřujeme hlavně na vývoj lopatek, které mají vysokou účinnost a dobré pevností vlastnosti ať už z hlediska statické či dynamické pevnosti,“ upřesňuje profesor Veselý. Kromě toho firma vyvíjí nízkoemisní spalovací komory pro spalovací turbíny. Tuto technologii má společnost EKOL dokonce patentovánu.

Biopaliva už pouze v zahraničí

Společnost EKOL se v minulosti zabývala i spalováním biopaliv pro energetické účely. V tomto trendu chce i nadále pokračovat. „Bohužel v České republice skončila podpora využití biopaliv v energetice, takže tato oblast už pro nás z ekonomického hlediska není na domácím trhu zajímavá. Naštěstí jiná je situace v dalších evropských zemích. V Rumunsku, v Chorvatsku, ve Slovinsku i v Polsku stále ještě dotační podpora funguje, proto bychom se chtěli zaměřit na tyto trhy a uspět tam s dodávkami našich turbín a kotlů pro spalování biopaliv,“ řekl generální ředitel společnosti EKOL s tím, že se jedná o dřevní štěpku, slámu nebo jiné plodiny.

Ani v ostatních oblastech výroby a dodávek nespoléhá management firmy pouze na český nebo slovenský trh. V současné době své obchodní aktivity firma intenzivně zaměřuje na státy SNS, hlavně Rusko, Bělorusko, Kazachstán či Uzbekistkán. A to i přes to, že trh do určité míry ovlivňuje situace na Ukrajině. Nicméně firma na těchto trzích slaví v posledních měsících úspěchy. Dalším cílem je proniknout na trhy Jižní Ameriky. Tím správným prvním krokem byl podpis smlouvy na dodávky turbiny do Mexika, další projekt se rozjíždí také v Argentině. Obě zakázky se podle slov profesora Veselého zabývají spalováním biopaliv.

Jednou z cest, jak oslovit zahraniční zákazníky, jsou specializované veletrhy a výstavy. Proto se firma zúčastnila například veletrhu Power Gen, který se letos v červnu konal v Holandsku, a veletrhu Power-Gen Africa v Kapském Městě. EKOL se v minulosti tradičně účastnil i Mezinárodní strojírenského veletrhu v Brně, nicméně se ukázalo, že ten navštěvují hlavně čeští zákazníci, kteří firmu již dobře znají. Proto se dnes orientuje hlavně na evropské nebo světové veletrhy a výstavy.

Tři stovky zkušených zaměstnanců

Pro společnost EKOL dnes pracují přibližně tři stovky zaměstnanců. Polovina působí ve výrobě, dalších 150 zaměstnanců jsou většinou manažeři, projektanti či ekonomové. „Vzhledem k tomu, že s našimi zákazníky komunikujeme převážně v angličtině, němčině a ruštině, klademe ve firemním vzdělávání velký důraz na výuku jazyků,“ vysvětluje generální ředitel firmy. Ostatně jazykové znalosti se zaměstnancům firmy budou hodit i v budoucnu, kdy začne ještě úžeji spolupracovat se svým partnerem, společností Xi'An Shaangu Power.

Do budoucna považuje profesor Veselý za nejdůležitější úspěšné dokončit integraci procesů, které v obou firmách v současné době již probíhají. „Je to velice složitý úkol, protože evropská firma má jiné zvyklosti a jinak nastavené firemní procesy než čínská. Chtěli bychom navýšit obraty obou firem a samozřejmě i jejich zisky. Velice usilujeme o snížení nákladů a zvýšení konkurenceschopnosti. Díky spolupráci s čínským partnerem můžeme expandovat, a to podstatně rychleji, než bychom to dokázali pouze vlastními silami,“ říká generální ředitel společnosti EKOL prof. Ing. Stanislav Veselý, CSc., a dále zdůrazňuje, že spojení s Xi'An Shaangu Power by mělo také zlepšit obchodní politiku firmy. Nejen z hlediska kvantity, ale i kvality.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...