1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

FARMAK, a.s.

Farmak 19Český trh nám nestačí, exportujeme 90 % léčivých látek

Uspět na tak náročném trhu, jako je ten s farmaceutickými produkty, není jednoduché. Ryze české společnosti FARMAK, a.s., se to ale dlouhodobě daří. Svůj úspěch staví na několika pilířích, mezi nimiž nechybí kvalita produktů, pravidelné investice do technologií, zákaznický přístup nebo vytrvalost.

Pro firmu jsou naprosto klíčoví zaměstnanci, pro něž připravila řadu benefitů, a také životní prostředí, o které se dlouhodobě stará. Protože český trh je pro výrobce léčivých látek malý, každý den pracuje na tom, aby se mu dařilo na zahraničních trzích. Tradice průmyslové výroby v areálu společnosti v Klášterním Hradisku na Olomoucku začala už v 19. století, kdy se tady vyráběl slad. Počátky chemické výroby sahají do 30. let minulého století. Před druhou světovou válkou se pak do výrobního programu přidala i produkce léčivých látek, v níž závod pokračoval i po válce, kdy byl začleněn do nově založených Spojených farmaceutických závodů (SPOFA). „To byl krok k velkokapacitní výrobě látek, především vitamínů B a C. V roce 1952 byl závod ze SPOFA vyčleněn a vznikl samostatný podnik. V roce 1992 byla vytvořena akciová společnost s cílem privatizace, což se podařilo o 4 roky později. Následně byl výrobní sortiment restrukturalizován a přešli jsme z velkoobjemové výroby léčivých látek na výrobu maloobjemovou,“ připomíná historii společnosti její výrobní ředitel Ing. Leopold Doubek.

Generické léčivé látky

V současnosti se firma profiluje jako chemicko-farmaceutická společnost, která se zaměřuje na výrobu, výzkum a vývoj v segmentu generických léčivých látek a jejich meziproduktů. FARMAK, a.s., je tedy producentem těch léčivých látek, u nichž skončila patentová ochrana. „Nové léčivé látky sice nevyvíjíme, úsek výzkumu a vývoje ale máme – pracuje v něm 23 lidí. Důvodem je potřebná obměna našeho produktového portfolia, musíme totiž nacházet vhodné syntetické cesty, jak nové látky vyrábět. To je hlavní náplní práce našeho výzkumného a vývojového úseku. Úspěšné realizace nám už více než 25 let pomáhají naplňovat náš podnikatelský záměr stát se celosvětově uznávaným výrobcem léčivých látek,“ vysvětluje Leopold Doubek.

Podle výrobního ředitele je náročné v dnešní době realizovat úspěšný výzkum a vývoj. „Rozhodně nejde o nic jednoduchého. Je třeba zajistit celou řadu nákladných podmínek, od patřičného přístrojového vybavení až po erudované zaměstnance. Snažíme se proto hledat cesty, které by nám byly nápomocné. Osvědčilo se nám spolupracovat s vysokými školami nebo s výzkumnými centry nejen v našem regionu,“ dodává.

Export léčiv je klíčový

Loni dosáhl obrat firmy 515 milionů korun, letos chce společnost překonat hranici 522 milionů. Na tržbách se podílí hlavně vyráběné léčivé látky, a to až z 95 %. Pro FARMAK, a.s., je velmi důležitý export, protože český trh by společnost neuživil. Pro rozvoj podniku byl naprosto klíčový vstup na americký trh, což se podařilo už v roce 1997, kdy závod prošel inspekcí amerického federálního Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Vedle USA jsou pro společnost nezbytné evropské trhy, kde dosahuje asi poloviny realizovaných tržeb. Vyváží také do asijských nebo latinskoamerických států. Export tvoří až 90 % obratu a zahrnuje 50 zemí světa.

Dostat se na zahraniční trhy přitom není jednoduché. „Každý trh má svá specifika, počínaje už registračním procesem, což je často finančně náročná procedura. Nejnáročnější je v tomto ohledu americký trh, kde za pouhou registraci výrobku platíme 1,5 milionů korun, aniž bychom dopředu věděli, jaký úspěch s ním budeme mít,“ říká Leopold Doubek a dodává: „Navíc je na generických trzích v současnosti velký tlak na cenu a čím dál je složitější obstát vůči čínské nebo indické konkurenci.“ Speciální triky podle něho neexistují, recept na úspěch je tvořený různými ingrediencemi, ať už je to spolehlivost, maximální kvalita, odbornost i přístup k zaměstnancům a k životnímu prostředí. O tyto hodnoty se firma stará a udržuje je na špici také s pomocí norem ISO 9001 a 14001.

Přísná výroba léčiv

Ruku v ruce s tím jde i zmíněná práce na novinkách. Ačkoli je výzkum a vývoj generických léčivých látek náročný, společnost FARMAK, a.s., je v tomto ohledu důsledným hráčem. „S výzkumem musíme začínat stále s větším předstihem. Trvá totiž, než se ukáže, jaký skutečný tržní potenciál bude mít nový výrobek. Kromě zaměření na výzkum a vývoj jsme otevřeni také projektům zvenčí, tedy na zakázku,“ doplňuje výrobní ředitel.

Výroba léčiv je velmi přísná a firma tak musí splnit mnohé podmínky, ať už jsou dané trhy, státní regulací, mezinárodními směrnicemi nebo normami ISO. „Musíme splňovat nejen podmínky stanovené v České republice, ale i v cílových zemích, kam vyvážíme. To, že tyto požadavky dodržujeme, je kontrolováno nejen státními autoritami, ale také našimi zákazníky. Jen pro představu, máme hned několik zákaznických auditů každý měsíc,“ konstatuje Leopold Doubek.

Vyráběné léčivé látky jsou hlavně heterocyklické sloučeniny, jež jsou výsledkem vícestupňových organických syntéz. Ty sestávají ze široké škály jednoduchých i složitějších chemických reakcí. Protože jsou výrobky značky FARMAK prakticky vždy v sypké podobě, ve výrobě se při finalizaci používají i fyzikální metody, kdy se mletím a někdy i mikronizací upravuje velikost jejich částic.

Technologie a životní prostředí

Moderní technologie jsou proto při výrobě naprosto nezbytné. „Bez investic bychom měli menší šanci obstát v konkurenčním prostředí. Proto od doby našeho vzniku každoročně investujeme do dalšího rozvoje, a to v průměru kolem 50 milionů korun ročně. Krom nezbytných obnov klademe důraz i na inovativní investice. V současné době například dokončujeme výstavbu nové výrobní jednotky poloprovozního rozsahu, což v našem případě znamená výrobní jednotku s velikostí reaktoru 400 litrů. Pro představu, běžná velikost našich reaktorů je 1600 litrů,“ říká výrobní ředitel.

Pro společnost je dlouhodobě velmi důležité životní prostředí a jeho ochrana. Už v roce 1997 proto přijala kodex celosvětového programu Responsible Care, tedy odpovědné podnikání v chemii. Nutno dodat, že jde o aktivitu zcela dobrovolnou, která je jakousi nadstavbou nad platnou legislativou. Tuto aktivitu v České republice koordinuje Svaz průmyslu a obchodu ČR. Ten v roce 1999 společnosti FARMAK, a.s., poprvé propůjčil logo programu, které je znamením jeho naplňování. Logo společnost v pravidelných intervalech vždy úspěšně obhájila a v roce 2017 získala Cenu trvale udržitelného rozvoje za dosahované výsledky.

Se stejnou intenzitou pak společnost pečuje o své zaměstnance, kterých má nyní 261. „Chceme být na pracovním trhu konkurenceschopní, a tak jsme upravili náš personální marketing. Stavíme na dobrém jménu značky i zaměstnavatele, s čímž nám pomáhají i naši stávající pracovníci, kteří nás například doporučují svým známým. Spolupracujeme také se školami, podporujeme soutěž Mladý chemik. Funguje u nás odborová organizace a máme řadu zaměstnaneckých benefitů, ať už je to týden dovolené navíc, příspěvek na důchodové nebo na stravování,“ uzavírá Leopold Doubek.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...