1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Farmet, a.s.

Farmet 16Rozvoj firmy vždy stál na inovátorských myšlenkách

„Vyrábíme jenom to, co jsme vymysleli a prodáváme pouze to, co jsme sami vyrobili“. Takové je krédo české výrobně-inženýrské společnosti Farmet, která své působení v odvětví zemědělské techniky začala již v roce 1992. Z rodinné dílny v České Skalici postupně vyrostl moderní závod, ve kterém pracuje více než 400 zaměstnanců. V letošním roce chce firma mimo jiné dosáhnout na milník v podobě jedné miliardy korun v tržbách. „Pro naši společnost by to byl rekordní mezník.

Jsme rádi, že dlouhodobě zaznamenáváme rostoucí trend. Přitom, jak neustále vyvíjíme a investujeme, možná nerosteme tak rychle, ale věříme, že se jedná o postupný a zdravý růst. Naším cílem je budování pevných základů pro prodej našich strojů v mnoha světových teritoriích,“ říká Ing. Karel Žďárský, generální ředitel a jeden ze zakladatelů firmy, pro kterou jsou typické prakticky každoroční inovace.

Dá se proto říct, že jste hlavně inovátoři a vizionáři?

Myslím si, že se to říci dá. Byli jsme tak nastavení s mým otcem, se kterým jsme firmu spoluzakládali. Byli jsme inovátoři v zemědělské mechanizaci, v práci s půdou na jedné straně a na druhé straně nás zajímalo zpracování některých zemědělských produktů. Tomuto zaměření ostatně odpovídají i obě divize naší firmy, které se specializují na zemědělské stroje a na technologie pro zpracování olejnin. Přestože jsme v počátcích byli více techničtí fandové než byznysmeni, časem jsme si uvědomili, že není možné jen vyvíjet. Aby firma dobře fungovala, musí výrobky také prodávat. Proto naše krédo říká, že vyrábíme jenom to, co jsme vymysleli a prodáváme pouze to, co jsme sami vyrobili. Toho jsme se koncepčně drželi i v lákavých situacích, kdy jsme mohli vytížit naše kapacity kooperační výrobou pro větší firmy. Nakonec jsme se vždy ujistili v tom, že musíme rovnoměrně investovat do inovací i do výrobních kapacit tak, abychom byli konkurenceschopní.

Kterou z inovací považujete za přelomovou a proč?

Z dlouhodobého hlediska je to stroj typové řady Softer, diskový podmítač v koncepci, která byla ve své době přelomová, protože přišla se samostatně uloženými disky. Stroj sice není převratný jednou velkou myšlenkou, ale je v něm koncentrována naše obrovská zkušenost ve vývoji zemědělských strojů. Od uvedení na trh v roce 2011 je velmi dobře a univerzálně přijímán na všech trzích od Kanady a USA až po Sibiř či Kaliningrad. Vyniká jednoduchou a promyšlenou konstrukcí, dobrým nastavením i aspekty, jako je efektivní logistika. Jelikož jsme dnes schopni dodávat v kontejnerech také stroje s velkým záběrem, můžeme cenově konkurovat i na takto vzdálených trzích. Věřím, že tento náš nejkomplexněji navržený stroj má před sebou ještě dlouhá léta úspěšného života, a to hlavně proto, že je velmi spolehlivý.

S jakou zpětnou vazbou a požadavky se na vás zemědělci obracejí?

Přestože stroje prodáváme na rozsáhlých teritoriích, snažíme se mít od zákazníků co nejlepší zpětnou vazbu. Dnes se tak děje nejlépe prostřednictvím internetu, což je velmi rychlé a efektivní. Vytvořili jsme a uvádíme do provozu moderní systém Helpdesku. Zákazníkovi stačí jen mobilem vyfotit výrobní štítek s QR kódem, přihlásit se do naší aplikace a následně on-line sdílet například servisní problémy. Používáme pochopitelně i jiné způsoby zákaznické podpory, ale internetová platforma je tím, do čeho nejvíce investujeme. Připravujeme zcela nový projekt „Můj Farmet“, ve kterém zákazník v online prostředí získá veškeré informace o strojích a náhradních dílech. Dostupný bude kdekoli na světě tak, aby podpora z naší strany byla co největší. Víme, že každý zemědělec potřebuje cítit podporu a vědět, že funkčnost jeho stroje je kdykoli zajištěna.

Uvedete i letos na trh nové stroje?

Něco nového se u nás děje v každém segmentu, ale stěžejní je oblast zpracování zemědělských komodit, konkrétně rostlinných olejnatých semen. Podařilo se nám dokončit mnohaletý vývoj v produktové skupině extrudéry a lisy, takže máme v portfoliu i kapacitně největší extrudéry na světě. To považuji za velmi úspěšnou novinku a začátek éry, kdy naše lisy dokážou zpracovávat šest až osm tun olejnatého semene za hodinu. Kromě toho jsme se zaměřili i na zpracování sóji, což je perspektivní plodina. Zejména v Evropě a Rusku se každoročně zvyšuje potřeba jejího pěstování i zpracování. Naším produktem je ekologicky čistá technologie, kdy se olej získává pouze mechanickým lisováním bez použití jakýchkoli chemikálií.

A co chystáte v zemědělské technice?

Nejvíce si slibujeme od našich secích strojů, u kterých jsme patentovali několik řešení z oblasti systémů řízení. Prezentovat je budeme na podzimním veletrhu v Hannoveru. Jdeme vstříc trendu tzv. precizního zemědělství, takže využíváme možnosti GPS a satelitních navigací, které se stále zpřesňují a poskytují řadu informací. I ve spolupráci s vysokými školami vyvíjíme stroje schopné adaptabilního chování, jako je přesné setí ve vyznačených trajektoriích. Dále můžeme optimalizovat dávkování hnojiv a osiv či hloubku a intenzitu zpracování půdy. Možnosti jsou obrovské, a proto se jimi zabýváme.

Jak se firmě Farmet vlastně daří z hlediska hospodářských výsledků? Jste spokojeni?

Daří se nám dobře, avšak za loňský rok jsme nemohli být spokojení úplně. Měli jsme vyšší plány, ale bohužel se projevil problém, na který v Česku poukazuje snad každý podnik, a to nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Zvláště v loňské letní sezóně jsme zažili výpadek výroby, který způsobil, že jsme, ač velmi neradi, nesplnili očekávání zákazníků, ani nedosáhli prodejních plánů. Letos se nám podařilo mnohem lépe zabezpečit kmenové i agenturní pracovníky, znamenalo to pro nás ovšem výrazné zvýšení mzdových nákladů. U výrobních pozic došlo ke zvýšení mezd o více než 20 %. Investovali jsme také do produktivity, takže se nám podařilo zvýšit kapacity a chtěli bychom letos dosáhnout na miliardu korun v tržbách. Zatím vše nasvědčuje tomu, že se nám to podaří.

Jaké další cíle jste si stanovili na rok 2019?

Stále je to hlavně budování dobré pozice a jména, o což se budeme snažit v Česku i v zahraničí. Chceme, aby naši zákazníci byli hrdí na to, že mají stroj značky Farmet. Dále nás těší, že jsme v červnu zahájili investiční projekt za zhruba 300 milionů korun, jehož cílem je velké rozšíření a modernizace našeho výrobního areálu v České Skalici. Jedná se o další etapu rozvoje naší firmy, kterou získáme nové montážní a skladovací haly i technologie pro zvýšení kapacity výroby a prodeje. Do konce roku 2020 by měla být nová výstavba hotová.

Co vám osobně dělá ve firmě největší radost?

Radost mám z toho, že se firma rozvíjí a že značka Farmet žije. Když na poli vidím náš stroj, je to obrovská satisfakce. Stále mě baví hledat řešení a navrhovat technologie tak, aby co nejlépe sloužily zákazníkům. Samozřejmě, že jsou aktuální úvahy, co s firmou dál. Jsem rád, že mám ve firmě pokračovatele, synovce, který zřejmě zdědil geny po mém otci. Je velmi zdatným konstruktérem a po dlouhých letech ve vývoji dnes přebírá pozici ředitele Divize zemědělské techniky. Vnáší do Farmetu novou energii, názory i poznatky, což je moc dobře. Věřím, že i proto je budoucnost firmy zajištěna a že se bude dál rozvíjet nejen na rodinné bázi,

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...