1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

GO Steel, a.s.

GO Steel FM 20Prioritou je stoprocentní servis pro naše zákazníky

Byl to rok, který se vyvinul nad očekávání všech. Takovými slovy hodnotí Ivo Chmelík, předseda představenstva frýdecko-místecké ocelářské společnosti GO Steel, průběh minulého roku, během kterého se na světových trzích projevily mimo jiné následky snížené produkce surové oceli.

 

Svůj vliv však mělo také hospodaření firem s minimálními sklady v předchozím roce 2020. Když následně došlo k rychlému oživení ekonomiky a zvýšení poptávky, právě nízké skladové zásoby měly za následek růst cen na trhu. „Řekl bych, že v ocelářství šly ceny nahoru vůbec nejvíce. U některých výrobků to bylo až o 200 %. Přesto jsme dokázali vyšší ceny vstupních materiálů promítnout do našich výstupních cen, takže co se týče objemu prodejů a výroby, máme za sebou jeden z nejúspěšnějších roků za posledních zhruba sedm let. Totéž platí o našich finančních výsledcích. Mohu říct, že vlivem zvýšení cen jsme meziročně navýšili tržby o 20 až 25 %. Samozřejmě, že i nás nepříjemně zaskočil růst cen energií, a to navzdory tomu, že ceny máme dlouhodobě zasmluvněné,“ říká Ivo Chmelík, který stojí v čele tradiční regionální firmy. Její aktivity však mají významný mezinárodní dosah.

Vždy něco navíc

Společnost GO Steel je totiž úspěšným výrobcem za studena válcovaných ocelí, jako jsou například oceli elektrotechnické, legované a nelegované, které dodává na prakticky všechny kontinenty s výjimkou Austrálie. Její portfolio stojí de facto na dvou hlavních produktech. Zatímco za studena válcované pásy jsou lokálním výrobkem, který firma prodává v okruhu do 500 kilometrů, tzv. transformátorová ocel je naopak globálním produktem, který odebírají zákazníci z celého světa. „Je to například Mexiko, Alžírsko, Egypt, Turecko a státy Evropské unie, kde je důležitým trhem především Itálie. Těší nás, že navzdory celním kvótám jsme se vrátili do USA, kde náš zákazník dokončuje elektrifikaci ohromného stadionu ve státě Illinois,“ pokračuje předseda představenstva.

Samotnou spolupráci se zákazníky, což jsou převážně světoví dodavatelé transformátorů, považuje za stabilní. Výrobci, jako je společnost GO Steel, mohou těžit z toho, že konkurence je relativně omezená. Na světě je přibližně 18 podobných výrobců, z nichž většina působí mimo Evropu. Dominantní je Čína, kde ale trh ještě není dokonale zmapovaný. Podle odhadu Iva Chmelíka se roční globální produkce transformátorové oceli drží na úrovni 3,2 miliony tun, přičemž jen čínský trh vyprodukuje necelou polovinu. „Aktuálně je všeobecný nedostatek této oceli. Dodávky našim zákazníkům jsou přitom klíčovou součástí projektů. Ať už stavíte novou továrnu nebo stadion, vždy potřebujete nejprve energie z trafostanice,“ doplňuje předseda představenstva.

Přestože se vlivem deficitu základního materiálu neustále objevují noví zákazníci, filozofie společnosti GO Steel stojí na dlouhodobém partnerství se stálými zákazníky. O zajištění jejich potřeb se přitom museli v předchozích 12 měsících, během kterých ceny vyšplhaly k historickým maximům, postarat s velmi zvláštní péčí. „Poslední dva roky byly v tomto ohledu extrémní. Předvídat vývoj v takové situaci je náročné a v některých případech nemožné. Něco takového na trhu snad nikdo nepamatuje. Vzdáleně se situace podobala krizovému roku 2008, kdy ale vývoj nebyl až tak dramatický z pohledu nárustu cen. Rostoucí ceny samozřejmě vyvolaly nevoli u zákazníků. Vyjednávání nebyla snadná a někteří zákazníci odmítali zvyšování cen. S úbytkem starých skladových zásob ale postupně navýšení akceptovali,“ vysvětluje Ivo Chmelík.

V nejdynamičtějším období roku 2021, kdy se ceny měnily takřka ze dne na den, vznikl podle něj také velký tlak na flexibilitu zaměstnanců. Díky jejich adekvátní a rychlé reakci však byla společnost GO Steel schopna složité období zvládnout. „Uvědomujeme si, že bez zaměstnanců firma nic neznamená. Právě oni jsou naše největší hodnota. Vážíme si jejich práce a na druhou stranu vidíme, že naše péče o ně vede k loajalitě a aktivnímu přístupu k rozvoji firmy. Zvlášť bych chtěl vyzvednout, že přicházejí s inovacemi a vylepšeními právě teď, kdy se toho kolem nás hodně mění. Určitě je naše výhoda, že máme zkušené, motivované a kvalitní zaměstnance, kteří vždy dokážou udělat něco navíc nebo jinak,“ zdůrazňuje předseda představenstva firmy, která má celkem 452 zaměstnanců.

Technologický posun

Podobně jako další průmyslové podniky z regionu by také ve Frýdku-Místku rádi doplnili tým o nové kolegy, ale situace na trhu práce je za poslední roky stejná. Není kde brát. „Kvalifikovaných a manuálně zručných lidí ubývá a najít vhodné zaměstnance bývá stále obtížnější. Nejedná se ale jen o problém naší republiky. Obdobně jsou na tom u našich sousedů na Slovensku a v Polsku i v ostatních zemích EU. Ale není potřeba zmiňovat jen Evropu. Nedávno jsme hovořili s našimi zákazníky v USA, kde mají úplně stejné problémy s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků ve výrobě,“ glosuje Ivo Chmelík palčivý problém, jehož dílčím řešením jsou investice firem do nových technologií, zejména do automatizace jednotlivých částí výrobních procesů. „V oblasti automatizace výroby se nyní zaměřujeme na obslužné provozy. Už v roce 2021 jsme provedli plnou automatizaci čerpací stanice vstupní vody, která je nyní bezobslužná. Loni jsme investovali zhruba 40 milionů korun a na letošní rok už máme podepsané projekty ve výši 70 milionů korun. Zaměříme se opět na inovace ve výrobě, ale i na úspory energií a snižování nákladů,“ upřesňuje předseda představenstva společnosti GO Steel, která bude v roce 2022 pokračovat mimo jiné v realizaci nových vyzdívek žíhacích pecí. To je dlouhodobější projekt, do kterého každoročně investuje kolem 20 milionů korun.

Podobná částka padne na výměnu transformátorů a v rámci automatizačních projektů dojde na instalaci nové svářečky na mořicí lince za přibližně 15 milionů korun. „Budou to naše nejvyšší investice od roku 2014, kdy jsme dokončili restrukturalizaci výroby a navýšení kapacit transformátorové oceli za dvě miliardy korun. Následně jsme se věnovali spíše udržovacím investicím a odstraňování úzkých míst ve výrobě. Nyní se chystáme na další technologický posun, který nám zajistí vyšší efektivitu i produktivitu a zároveň sníží náklady,“ upozorňuje Ivo Chmelík, se kterým se vzápětí dostáváme k vyšší efektivitě také v jiných oblastech. Název GO Steel, kterým firma už na počátku roku 2021 nahradila původní obchodní název GO Steel Frýdek Místek, je spíše symbolickým doplňkem dalších novinek a změn ve struktuře společnosti. „Na počátku roku 2021 jsme v souladu s českou legislativou změnili naši strukturu, když jsme z původně monistické přešli na strukturu dualistickou. Dále naše představenstvo doplnil pan Ireneusz Trojak z mateřské skupiny Stalprodukt S.A., který posílil oblast prodeje a nákupu. Musím říct, že jeho přínos pro firmu se projevil už po prvním kvartále. Má velké zkušenosti, které nám pomáhají zvláště v současné specifické době. Jednalo se o bezesporu dobrý krok, který nám přinesl spoustu čerstvých myšlenek,“ komentuje předseda představenstva personální změnu ve vedení společnosti GO Steel, která od roku 2018 využívá synergií s jedním ze dvou největších evropských výrobců transformátorové oceli. Tím je právě polská ocelářská skupina Stalprodukt S.A.

Ve výhledu na rok 2022 zůstávají ve Frýdku-Místku optimisty, a to hlavně z toho důvodu, že poptávka zákazníků přetrvává a stejně tak je pořád znát deficit ocelářských kapacit na evropském trhu. „Letošní rok bude zřejmě podobný, co se týče spotřeby našich produktů. Zejména ve výhledu na první pololetí vidíme značný tlak na alokace v oblasti transformátorů. Věřím, že i druhé pololetí bude podobné. Naší prioritou proto opět bude 100-% servis pro naše zákazníky, kvalita a realizace investičních akcí ke snižování nákladů,“ dodává Ivo Chmelík.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...