1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

IZOS, s.r.o.

izos 20Izolační skla vyrábíme s pomocí špičkových technologií

Izolační skla z výrobních závodů společnosti IZOS, s.r.o., jsou stálicí na stavebním trhu. Za 27 let se firma významně rozrostla a několikanásobně zvýšila svoji výrobní kapacitu. Společnost neustále sleduje nejmodernější trendy v oblasti inovací a zdokonalování svých produktů. Součástí toho jsou i nutné investice do nových strojů a modernizací ve všech třech závodech.

Za poslední léta firma proinvestovala zhruba 400 milionů korun v Sudoměřicích, 100 milionů v Žatci a dalších asi 100 milionů plánuje do roku 2021 proinvestovat v Plzni. I díky investicím do své infrastruktury je společnost na samém vrcholu jak technologicky, tak i po stránce kvality a servisu. Zaměstnává 250 lidí. V roce 2018 dosáhla obratu 720 milionů korun, za loňský rok očekává o 30 milionů korun více.

Svoji historii začala firma IZOS, s.r.o., psát v roce 1992. Tehdy zakoupila a zrekonstruovala objekt, ve kterém rozběhla výrobu izolačních skel na repasované lince s ručním řezáním. „Měli jsme tehdy 15 zaměstnanců a denně jsme vyrobili 80 až 120 skel,“ vzpomíná zakladatel a jednatel společnost Pavel Aschenbrenner. Protože se podnik dobře uvedl na trhu, vytvořil si prostor pro další rozvoj. V roce 1997 byla zahájena stavba nového závodu v průmyslové zóně Velichov na předměstí Žatce. O rok později byla nová výrobní hala dokončena a firma pořídila tehdy nejmodernější technologie na výrobu izolačních skel. „V následujících letech jsme výrobní komplex rozšířili o další výrobní halu a expediční prostory. V areálu v Žatci jsme tak mohli vyrábět ve třech výrobních halách na dvou ucelených linkách. To už jsme měli 82 pracovníků a vyráběli jsme asi 3-tisíc izolačních dvojskel denně,“ dodává Pavel Aschenbrenner.

V roce 2003 se rozběhla výstavba dalšího nového provozu, protože kapacita už nedostačovala. Tentokrát to bylo v průmyslové zóně na Borských polích v Plzni. Na začátku roku 2004 byl tento závod vybaven špičkovou technologií a byla zde zahájena výroba s denní kapacitou téměř 1500 kusů dvojskel. Ani to ale nestačilo, a tak byla v průběhu roku 2004 zahájena stavba další haly, která byla na jaře roku 2005 dokončena a tvoří expediční a logistické zázemí firmy. Na podzim roku 2006 byla zahájena v závodu v Žatci výstavba haly, která byla v polovině roku 2007 dokončena a vybavena technologií pro výrobu kalených bezpečnostních skel. Podnik se rozrůstal i v následujících letech, vyrůstaly další nové haly vybavené moderními výrobními linkami. Naposledy společnost v letech 2014 až 2015 investovala do dalšího technologického vybavení asi 30 milionů korun. V letech 2016 a 2017 přistavěla další výrobní halu a pořídila automatizované linky pro výrobu izolačních a bezpečnostních skel, včetně skel velkých formátů.

Tři závody pro výrobu skel

Dnes má společnost tři závody. Hlavní zázemí je stále v Žatci, kde se orientují na standardní výrobu izolačních skel, ale vznikají zde také složitější a náročnější skla, například pro velké fasády. „Standardní izolační sklo, například do plastových oken, váží asi 20 až 30 kilogramů, ale do velkých fasád pro velké projekty může mít až 1500 kilogramů,“ říká Martin Najman, obchodní, technický a projektový ředitel. I takto velká a speciální skla jsou schopni v Žatci vyrábět. Ze speciálních produktů tady vznikají také bezpečnostní skla. Další dva závody jsou v Plzni a v Sudoměřicích.

Do všech tří výroben firma pravidelně investuje, což se odráží na kvalitě výrobků i špičkové úrovni výrobních technologií. „V Sudoměřicích máme závod, který je vybavený prvotřídními stroji. Jsou tady plně automatizované linky, které mají maximální výkon. Automatizace znamená, že celou linku obsluhuje jen několik málo lidí, sama si například ukládá nařezaná skla ze stolu do knihoven, sama si je odebírá pro finalizaci. Směřujeme tak k přidané hodnotě a zajímavějším a složitějším produktům,“ dodává Martin Najman.

Hlavní odběratele má společnosti IZOS, s.r.o., ve stavebnictví. Do tohoto segmentu směřuje až 100 % výroby. „Pro jiné oblasti nevyrábíme. Nedodáváme skla například automobilkám. Soustředíme se opravdu jen na stavebnictví. Klíčový je pro nás nejen domácí trh, ale také export. Plno zákazníků máme v Německu a v Rakousku. Postupně pronikáme i do dalších zemí, otevírá se nám trh například ve Skandinávii,“ upřesňuje Martin Najman.

Trendy v moderním sklářství

Společnost na trhu uspěla i proto, že vlastní různé technologie pro úpravu skel. Je to například digitální potisk, který umožňuje na sklo natisknout fotografie v prvotřídním rozlišení. I to je podle Martina Najmana jeden z trendů, který se ve výrobě skla rozmáhá. K dalším specialitám, které v závodech IZOS, s.r.o., vznikají, patří například tepelně tvrzené sklo. Podnik dokáže skla upravit podle zadání, například vyhotovit výřezy pro panty, madla nebo otvory. Tady pomáhají hlavně horizontální nebo vertikální vrtačky. Dalším trendem v oblasti izolačních skel je zvětšování formátů. Zároveň se také zpřísňují normy pro bezpečnost. Skla jsou větší a těžší. Produkty jsou náročnější. Zákazníci zároveň požadují vyšší kvalitu. Výroba specifických skel je pochopitelně sofistikovanější, a tak zatímco standardních rozměrů skel vyrobí firma tisíce kusů, u specialit jsou to spíše desítky kusů.

Protože společnost umí vyjít vstříc požadavkům náročných investorů, není divu, že se její skla objevují v jedinečných projektech. Jsou součástí olomoucké Galerie Šantovka nebo pražské Galerie Harfa. Použita byla v Main Point Karlín, v budově Západočeské energetiky v Plzni nebo v ČSOB Radlická v Praze. „Ze zahraničních projektů můžeme zmínit třeba The Diamond, University of Sheffiled ve Velké Británii, Bergen University v Norsku nebo Jobcenter Zwickau v Německu,“ doplňuje Pavel Aschenbrenner.

Inovace a sehraný tým

Obrovskou konkurenční výhodou firmy jsou nejen investice, ale také inovace. „Svědčí nám i to, že rozhodovací procesy ve firmě jsou rychlé. Společně směřujeme ke správným rozhodnutím, která mají smysl a jsou efektivní, ať už jde o nákup nových strojů nebo o inovace. I to je výhoda menší společnosti, která umí být pružná a zároveň zůstává spolehlivým a oceňovaným obchodním partnerem,“ konstatuje Martin Najman a dodává: „Přitom jsou naše výrobní kapacity velké – můžeme vyrobit až dva miliony izolačních skel ročně. Jsme největším výrobcem svého druhu na českém a slovenském trhu.“

Na úspěchu firmy se podílí sehraný tým lidí, kteří mají dlouholeté zkušenosti i know-how. Záměrem společnosti bude udržet se na špičce i v následujících letech. „Chceme vyrábět kvalitu a poskytovat perfektní služby i servis. Věříme, že nám k tomu pomůže náš přístup k inovacím a novým technologiím, díky kterému zlepšujeme plnou automatizaci výroby a dalších procesů,“ uzavírá Pavel Aschenbrenner.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...