1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

KRPA PAPER, a.s.

Krpa paperSpeciální papíry z Podkrkonoší jsou exportovány do celého světa

KRPA PAPER je exportně orientovaná firma a své výrobky dodává nejen do celé řady evropských zemí, ale i do dalších kontinentů. Společnosti se daří navyšovat výrobu speciálních papírů přibližně o 2-tisíc tun ročně. Pravidelně investuje významnou část peněz do snižování spotřeby energií a do zlepšování efektivity a kvality výroby.

 

I proto je držitelkou řady významných certifikátů, které jí umožňují spolu s poskytováním služeb šitých zákazníkům na míru uspět i na velmi náročných trzích.

Příští rok oslaví společnost KRPA PAPER, a.s., 180. výročí zahájení strojní výroby papíru v Hostinném. „K tomuto jubileu chystáme různé akce pro naše zákazníky a zaměstnance,“ uvedl Ing. Jaroslav Jiřička, předseda představenstva. Tradice výroby papíru v Podkrkonoší ale sahá mnohem dál. První zmínky o výrobě papíru sahají až do 16. století. Od té doby se hodně změnilo – proměny se dotkly technologií, výrobních postupů i samotného sortimentu. „Z novodobé historie jsou pro nás klíčové roky 1992 a 1993, kdy proběhla privatizace a vznikla společnost Krkonošské papírny, a.s. Výroba papíru byla v roce 2008 vyčleněna do nové společnosti KRPA PAPER, a.s. Společnost navázala na široký výrobní program předchozího podniku a postupně se jí dařilo získávat nové zahraniční trhy a rozšiřovat výrobu. Naše společnost se řadí k významným firmám v regionu a je považována za špičku ve svém oboru,“ dodal Jaroslav Jiřička.

Firma KRPA PAPER, a.s., je od roku 2008 dceřinou firmou společnosti KRPA Holding CZ, a.s., která byla založena v roce 2007. „Pod mateřskou společnost spadají i další dceřiné podniky. Je to společnost KRPA FORM, která se zabývá výrobu tiskopisů a dalších kancelářských výrobků, společnost Krkonošské papírny, která vykonává servisní činnost pro holding, společnost Papírny Brno, zabývající se výrobou školních sešitů a knihařských výrobků a KRPA INVESTMENT (bývalá Plzeňská papírna). Do skupiny dále patří společnosti TRANSPED KRPA, zabývající se dopravou, a KRPA Slovakia, obchodní firma sídlící v Bytči na Slovensku,“ vysvětlil předseda představenstva.

Špičkový výrobce nepromastitelného papíru

Společnost KRPA PAPER je největší firmou v rámci holdingu. Portfolio jejích výrobků je široké. K vlajkovým lodím společnosti se nicméně řadí nepromastitelný papír KH PACK. „V oblasti výroby speciálních funkčních papírů patříme ke špičkovým dodavatelům v Evropě. Naše produkty, speciální funkční papíry, jsou využívány zejména na balení potravin. Častým použitím je jeho kašírování s hliníkovou fólií a výsledný produkt pak slouží k balení másla, tvarohu nebo droždí. Speciální papíry dodáváme rovněž výrobcům sáčků,“ uvedl Jaroslav Jiřička.

K hlavním odběratelům společnosti KRPA PAPER tak patří přední výrobci potravinářských obalů, tzv. speciálních potravinářských sendvičů, kdy se původní produkt (nepromastitelný papír) kašíruje s dalším materiálem. „Nepromastitelné papíry se široce využívají k balení potravin především v západní Evropě a v severní Americe. V tuzemsku příliš rozšířené nejsou. Pro přímé balení běžných potravin se ve větší míře používá papír s mikrotenem, který však nedosahuje kvality našeho výrobku a není běžně recyklovatelný. Rozdíl je zejména v tom, že náš papír je velmi dobře ošetřen a je vyráběn ve sterilním prostředí, umožňuje potravině „dýchat“, a proto ji propůjčuje delší životnost,“ dodal předseda představenstva.

Až 90 % výrobků jde na export

Společnost KRPA PAPER si, podobně jako další podniky, prošla v předchozích letech krizovým obdobím způsobeným ekonomickou recesí. „Toto období jsme ale překonali. Kolektiv pracovníků tato zkušenost velmi posílila a nastartovala. U mnoha zaměstnanců je vidět změna přístupu, například se urychlil proces uvádění změn do praxe,“ sdělil Jaroslav Jiřička a dodal: „Úspěch spatřujeme zejména v tom, že meziročně navyšujeme výrobu speciálních papírů o 10 až 20 %. To znamená řádově o 2-tisíc tun ročně.“ Je třeba dodat, že většina, konkrétně 85 až 90 % produktů, je určena na export. Firma KRPA PAPER vyváží své výrobky do většiny evropských zemí, do Ruska, na africký kontinent, do zemí jihovýchodní Asie, Austrálie nebo do Jižní Ameriky. „Poněkud problematický je čínský a severoamerický trh. Do nich se nám nedaří výrazněji proniknout, ale pracujeme na tom a tato záležitost pro nás znamená velkou výzvu,“ uvedl předseda představenstva.

Kvalita výroby a úspory energií

Z hlediska exportu jsme jako výrobce speciálních papírenských produktů úspěšný z toho důvodu, že dodáváme kvalitní výrobky, které splňují ty nejpřísnější normy. „Západoevropské státy jsou velmi náročné, co se týká prokazování kvality dle příslušných norem a certifikátů. Požadují, aby výrobky byly laboratorně prověřeny nezávislými uznávanými laboratořemi. Naše produkty jsou na velmi vysoké úrovni, takže veškeré požadavky splňujeme,“ sdělil Jaroslav Jiřička. Konkrétně je podnik držitelem certifikátu řízení kvality ISO 9001:2008, certifikátu BRC/IoP prokazující správnou výrobní praxi dodavatelů pro potravinářský průmysl. Jsme zapojeni do systému zpracovatelského řetězce FSC, který je efektivním nástrojem pro prosazování zodpovědného přístupu k hospodaření v lesích po celém světě. Nedávno se společnosti podařilo získat také certifikát ISO 14001:2004 prokazující systém řízení a minimalizace dopadu výroby na životní prostředí. „Neustále pečujeme o pracovní prostředí tak, abychom minimalizovali dopad negativních jevů nebo procesů. Snažíme se trvale snižovat spotřebu energií, do čehož investujeme každoročně velké množství prostředků,“ řekl předseda představenstva.

Společnosti se podařilo snížit spotřebu energie mj. díky tomu, že investovala do vybudování vlastního paroplynového cyklu výroby páry a energie. „Nejefektivnějším způsobem tak vyrábíme teplo, které je důležité pro sušení papíru, stejně jako elektřinu. Dosahujeme 85-% účinnosti, což je výborné. Spalujeme plyn, takže zároveň minimalizujeme vznik emisí. Kromě toho jsme investovali i do opatření na snížení spotřeby vody a vypouštění nečistost do odpadních vod. Odpady, které u nás vznikají, neutralizujeme, takže jsou vhodné pro použití v zemědělství a odebírá je od nás zemědělský podnik. Jinak řečeno, téměř nic neskládkujeme – většinu odpadu třídíme nebo zpracujeme tak, aby našla další využití,“ vypočetl Jaroslav Jiřička.

Místní patriot

Společnost KRPA PAPER, která zaměstnává 200 pracovníků, generuje ročně obrat kolem miliardy korun. Jak jsme již zmínili, velká část peněz je investována právě do snižování spotřeby energie, navyšování a zefektivnění výroby. „V současné době chystáme velkou investici v objemu 100 milionů korun, která by měla přinést další navýšení a zefektivnění výroby. Protože je ale vše v přípravě a zatím neproběhlo nabídkové řízení, nebudu prozrazovat detaily,“ uvedl předseda představenstva. Významný podnik nezapomíná ve svém rozpočtu ani na podporu místních spolků a organizací. „Jsme místní patrioti. V Hostinné podporujeme zejména sportovní aktivity a nyní i skauty. Konkrétně jsme uzavřeli čtyřletou dohodu o podpoře s místním oddílem stolního tenisu, který nese naše jméno,“ uzavřel Jaroslav Jiřička rozhovor o společnosti KRPA PAPER.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...