1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Mayr-Melnhof Holz Paskov, s.r.o.

Mayr Melnhof holz paskov 17Poptávka po řezivu nadále roste

Přestože může jen stěží předvídat letošní vývoj světové ekonomiky, vidí Marie Wagnerová, jednatelka společnosti Mayr-Melnhof Holz Paskov, na trhu se dřevem slibný potenciál.

Z pohledu jednoho z největších tuzemských dřevozpracovatelských podniků, který na pile v Paskově u Frýdku-Místku zaměstnává zhruba 350 lidí, jsou v oboru realizovatelné i dlouhodobé plány. Složitá je podle ní pouze situace na trhu s vedlejšími pilařskými produkty, jako jsou zejména pelety. Nabídka v tomto segmentu je totiž opravdu velká. „V dřevařském průmyslu současnou situaci nevnímáme jako krizi. Samozřejmě si uvědomujeme, že jiná průmyslová odvětví jsou skutečně postižena,“ říká na úvod jednatelka firmy, která zaznamenala určité ztráty hlavně během jarních měsíců minulého roku. A to přesto, že se pila v Paskově stala jedním z vůbec prvních podniků v Česku, který na riziko pandemie koronaviru reagoval zavedením opatření, jako bylo dodržování rozestupů, nošení ochrany nosu a úst, časté dezinfikování rukou, upravení střídání směn ve výrobě či dočasná práce z domova všude tam, kde to bylo aspoň trochu možné.

Stabilita a jistota

Navzdory mnoha komplikacím si společnost Mayr-Melnhof Holz Paskov, která je součástí rakouského mezinárodního koncernu Mayr-Melnhof Holz Holding AG, na rok 2020 stanovila velice ambiciózní plány. Chtěla dokonce překonat rekordní výsledky roku 2019, kdy zpracovala dřevo v množství přes 1,4 milionu kubických metrů a dosáhla obratu téměř 5 miliard korun. „Momentálně stále ještě pracujeme na výkazu zisku a ztrát za rok 2020, a proto zatím nemůžeme prezentovat žádná konečná čísla. V zásadě jsou údaje o produkci jen o málo nižší než v roce 2019, tedy v roce před pandemií koronaviru. Abychom si udrželi konkurenceschopnost, museli jsme loni zpracovat o něco více dřeva než v roce 2019,“ sděluje Marie Wagnerová s tím, že konkrétní dopady pandemie se odhadují velmi obtížně. „Pokud zůstaneme ušetřeni provozního lockdownu a pokud se situace v České republice, v Evropě a na celém světě znovu nezhorší, a nepřinese uzavření hranic a podniků, pak věříme, že pandemie koronaviru nebude mít na náš hospodářský výsledek příliš velký dopad,“ pokračuje jednatelka přední dřevozpracovatelské společnosti. Za jejími úspěšnými výsledky stojí především enormní nasazení všech zaměstnanců, kteří jsou ochotní pracovat 24 hodin denně a sedm dní v týdnu.

Důležitým stabilizačním faktorem je také spolupráce v rámci mateřského koncernu, do kterého závod v Paskově patří již od roku 2002. „Být součástí ekonomicky stabilní skupiny je výhodou v každé náročné době. Skutečnost, že spolu se sesterskými firmami v Rakousku, Německu a Rusku patříme do skupiny v čele s finančně silnou rakouskou mateřskou společností, nám přirozeně dává stabilitu a jistotu. Všichni si navzájem aktivně, systematicky a pravidelně vyměňujeme informace a učíme se od sebe,“ zdůrazňuje Marie Wagnerová. Jak vzápětí přiznává, i pro ni jsou události posledního roku novou zkušeností, kterou nelze připodobnit k hospodářským krizím z nedávné či vzdálenější minulosti. „Osobně jsem nikdy nic takového nezažila. Tato krize je jiná než všechny předchozí, jako například krize v 90. letech v Česku nebo globální ekonomická krize v roce 2008. A to zejména proto, že koronavirová krize a související vládní nařízení mají velký dopad na náš osobní a společenský život. Přijatá opatření se mohou změnit téměř ze dne na den, o čemž jsme se v loňském roce mohli několikrát přesvědčit,“ podotýká jednatelka společnosti Mayr-Melnhof Holz Paskov.

Dobrý potenciál

Za bezmála 20 let působení v Paskově si tamní pila vydobyla pozici špičkového pilařského závodu, který je zároveň významným regionálním zaměstnavatelem i obchodním partnerem jak pro mnoho tuzemských dodavatelů, tak pro řadu domácích a také zahraničních zákazníků. Význam pily v posledních letech ještě o něco zvýšil dynamický vývoj kolem kůrovcové kalamity, která vyvolala mimo jiné tlak na posílení dřevozpracovatelských kapacit v Česku. Platí to stále? „V roce 2020 zasáhla kůrovcová kalamita Českou republiku o něco méně. I letos bude pro výskyt kůrovce rozhodující počasí, takže teprve uvidíme, jak se bude situace v lesích vyvíjet,“ odpovídá Marie Wagnerová.

O dost jasnější představu má v případě celkových plánů společnosti Mayr-Melnhof Holz Paskov na letošní rok. A to navzdory tomu, že nedokáže předvídat, jak se bude chovat světová ekonomika. „Z dnešního pohledu je však situace na trhu se dřevem slibná. V současné době má trh s řezivem i trh pro produkty dalšího zpracování, jako je stavební materiál vyrobený z CLT panelů, lepeného vrstveného dřeva a dřevo-betonových kompozitních materiálů, dobrý potenciál. Co se samotného dřeva týče, jsou realizovatelné i dlouhodobé plány. Složitá je pouze situace na trhu s vedlejšími produkty z pily, jako jsou pelety, protože je v současné době nasycen a nabídka je opravdu velká,“ vysvětluje jednatelka.

Hlavně díky vysoké poptávce mohou v Paskově letos plánovat návrat k úrovni produkce před koronavirovou krizí. „Chceme dosáhnout objemu pořezu, který uspokojí rostoucí poptávku trhu po řezivu. Trh ale dokážeme zásobovat pouze tehdy, pokud budeme mít po celý rok dostatečný a nepřetržitý přísun suroviny za rozumnou cenu,“ upozorňuje Marie Wagnerová. Jak dále upřesňuje, firma hodlá opět investovat do nejmodernějších technologií. V roce 2020 byla zásadní investice do nového kotle na biomasu a do výstavby dalších sušáren řeziva, které využívají energeticky úspornou technologii. Jelikož je průběžná modernizace závodu pro rakouského vlastníka velmi důležitá, a vždy stála v popředí jeho zájmu, bude i letos dokončeno několik investičních projektů. Navíc dojde k zahájení přípravy nových investic.

Dřevo pro celý svět

Kromě investičních projektů je velmi zajímavý samotný výrobní proces společnosti Mayr-Melnhof Holz Paskov. Na začátku je nákup kulatiny od státních i soukromých vlastníků lesů. Výlučně se jedná o smrkovou kulatinu, která se už v lese vytřídí podle kvality a následně se krátí na délku tři až pět metrů. Po přejímce dřeva na pile následuje opět třídění podle kvality a průměru kulatiny. Stěžejním procesem je zpracování neboli pořez materiálu na řezivo, což jsou nejčastěji desky různých tlouštěk a šířek. Výrobkem s vysokou přidanou hodnotou jsou desky sušené a hoblované. Naopak vedlejším produktem je štěpka a piliny.

V zákaznickém portfoliu hrají prim exportní trhy, na které míří většina produkce. Klíčové jsou nejbližší trhy v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku a Německu. Značná část výrobků směřuje k dalšímu zpracování do rakouských a německých závodů koncernu Mayr-Melnhof Holz. Součástí exportní strategie firmy jsou ovšem i vzdálenější destinace, takže stále oblíbenější dřevo ze severu Moravy putuje za svými zákazníky až do Asie či Afriky.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...