1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Nemocnice Kyjov, příspěvková organizace

Nemocnice Kyjov 23Budoucnost patří inovacím ve zdravotní péči

Nemocnice Kyjov, příspěvková organizace, je komplexním zařízením poskytujícím ambulantní i lůžkovou péči obyvatelům Kyjovska, Veselska, Hodonínska a přilehlých oblastí. Poskytuje péči v oborech interna, chirurgie, dětské, gynekologie-porodnictví a ARO poskytuje péči pro 162tisíc obyvatel regionu i v dalších lůžkových oborech typu neurologie, ortopedie, urologie, kožní, oční, rehabilitace, ušní-nosní-krční, plicní nebo infekční.

Mimo to provozuje nově ambulanci praktického lékaře pro děti a dorost a na svém detašovaném lůžkovém pracovišti ve Veselí nad Moravou zajišťuje 48 lůžek následné péče a 2 sociální lůžka. V areálu nemocnice působí celkem 48 odborných ambulancí, několik dalších je umístěno na poliklinice ve Veselí nad Moravou a Hodoníně.

Otevření nového ARO

Jedním z nejvýznamnějších rozvojových projektů Nemocnice Kyjov je vybudování nového pracoviště ARO. Rekonstrukce bude dokončena na konci letošního roku slavnostním otevřením nového pracoviště. Celková finanční investice je ve výši 135 milionů korun, z toho 15 milionů hradil Jihomoravský kraj, 120 mil. bylo profinancováno z EU z Integrovaného regionálního operačního programu REACT-EU z Výzvy IROP na rozvoj, modernizaci a posílení odolnosti páteřní sítě poskytovatelů zdravotní péče s ohledem na potenciální hrozby. Nově zrekonstruované oddělení ARO výrazně zvýší komfort a kvalitu poskytovaných služeb pro pacienty, bude také výrazným přínosem pro zaměstnance nemocnice. Důvodem je fakt, že ARO oddělení z hlediska náročnosti poskytované péče rovněž vyžaduje i velké zázemí pro léčiva a technologie. „Centralizací skladů tohoto oddělení se nám zvyšuje i provozní komfort pro naše zaměstnance,“ říká ředitel Nemocnice Kyjov, MUDr. Jiří Vyhnal a doplňuje: „V neposlední řadě se nám díky evropské výzvě spolufinancování podařilo zajistit nákup moderních technologií, jako jsou nové plicní ventilátory s nejpokročilejšími ventilačními režimy nebo sofistikované infuzní dávkovače, které umožňují ještě přesnější a preciznější podávání léků s možností centrálního monitoringu. Tato automatizace umožňuje snížit riziko lidské chyby a přináší výrazný provozní komfort pro naše zaměstnance, především sestry,“ dodává MUDr. Jiří Vyhnal.

Díky přestavbě se v nemocnici podařilo vytvořit tzv. boxový systém, který umožňuje izolaci jednotlivých pacientů pro minimalizaci rizika přenosu případné infekce. „Další technologickou výhodou, kterou díky rekonstrukci získáme, je nákup ultrazvukových přístrojů, které již dnes neodmyslitelně patří k práci lékaře na moderním pracovišti ARO. Tyto ultrazvuky jsou vybaveny umělou inteligencí, která pomáhá lékařům při provádění vyšetření a opět přináší revoluční komfort pro naše zaměstnance. Naším cílem je věnovat velkou míru pozornosti dostatečně kvalitnímu zaškolení personálu pro práci s touto novou generací přístrojového vybavení,“ vysvětluje ředitel nemocnice. Fakt, že Nemocnice Kyjov bude disponovat špičkovým ARO oddělením, umožní navázat vzájemnou spolupráci s univerzitními nemocnicemi v regionu pro případné přebírání péče o náročné pacienty. Toto nové oddělení bude splňovat ty nejnáročnější standardy intenzivní péče na světové úrovni.

Automatizovaná robotická linka

Nemocnice Kyjov učinila další krok směrem k poskytování co možná nejlepší zdravotní péče obyvatelům zdejšího regionu. Nedávno byla na oddělení klinické biochemie (OKB) zprovozněna revoluční plně automatizovaná robotická linka DxA 5000 Fit společnosti Beckman Coulter, která slouží pro středně velké laboratorní provozy. Oddělením klinické biochemie Nemocnice Kyjov ročně projde více než 180 000 vzorků, což znamená nutnost provedení 1,2 milionů testů za rok. „Naše nemocnice se snaží být inovativní a pokroková, a to i v případě zavádění nových technologií. V rámci nových projektů se management nemocnice snaží naplnit dva hlavní cíle. Tím prvním je zlepšení kvality péče a komfortu našich pacientů. Tím druhým, neméně důležitým, je zlepšení komfortu práce pro naše zaměstnance. Pořízení automatizované robotické linky DxA 5000 Fit splňuje obě kritéria,“ říká Jiří Vyhnal.

Přínosem pro pacienty bude zrychlení času nutného k provedení vyšetření, a především pak zvýšení jeho přesnosti. Automatizace procesu biochemického laboratorního vyšetření výrazně redukuje kontakt mezi personálem a biologickým vzorkem, čímž snižuje riziko přenosu infekčního onemocnění. V neposlední řadě automatizace tohoto procesu umožňuje snížit riziko tzv. lidské chyby v průběhu biochemického vyšetření. „Robotická linka DxA 5000 Fit dokáže analyzovat různé charakteristiky vzorků během neuvěřitelných 3 sekund, což výrazně minimalizuje potenciální chyby spojené s manuální manipulací vzorků. Tato technologie přebírá řadu manuálních úkonů v laboratoři, což snižuje riziko kontaminace vzorků a zkracuje čas mezi odběrem vzorků a vydáním výsledků,“ popisuje klíčové vlastnosti nového unikátu zdejší nemocnice primář OKB Ing. Rostislav Kotrla a zdůrazňuje, že nová robotická linka je schopna téměř okamžitě analyzovat vzorky s vysokou prioritou.

S příchodem nové technologie jsou také eliminovány lidské chyby. Značně se také zvyšuje efektivita laboratoře, což má přímý vliv na rychlejší poskytování informací klinickým lékařům a v konečném důsledku na zlepšení péče poskytované pacientům. „Zavedením této moderní technologie jsme posunuli naši zdravotnickou péči na zcela novou úroveň. Robotická linka DxA 5000 Fit je výsledkem našeho zlepšování a poskytování nejmodernějších služeb našim pacientům. Jsme přesvědčeni, že tato novinka nám umožní ještě rychlejší a přesnější diagnostiku, což se pozitivně promítne do celkového zdraví a pohody našich pacientů,“ doplnil ředitel Nemocnice Kyjov.

Nová ambulance praktického lékaře pro děti a dorost

Na základě významné poptávky občanů regionu o pediatrickou péči se v Nemocnici Kyjov rozhodli otevřít ve svém areálu ambulanci praktického lékaře pro děti a dorost. „Opět se ukazuje, že naše nemocnice naslouchá potřebám občanů a svými aktivitami se jim snaží aktivně vyjít vstříc a ještě více zlepšovat péči, kterou poskytujeme,“ říká MUDr. Jiří Vyhnal. Cílem tohoto nového nemocničního pracoviště bude poskytovat kvalitní zdravotní péče dětem a mladým lidem ve věku od narození do 18 let.

Ambulance PLDD přináší stejnou péči jako jakákoli jiná mimo nemocnici. Obrovskou výhodou je to, že v případě nutnosti a potřeby je možné provedení laboratorních odběrů či některých vyšetření, která jsou dostupná přímo v areálu nemocnice. Tato nová ambulance praktického lékaře pro děti a dorost je určena především pro občany Hodonínska, Kyjovska a Veselska, kteří doposud nemají registraci u svého PLDD nebo ji z důvodu ukončení jiné ambulance ztratili.

Ambulance praktického lékaře pro děti a dorost má své sídlo v přízemí pavilonu F, vedle dětské příjmové ambulance. Otevřena veřejnosti je od 2. října 2023. „S novou ambulancí praktického lékaře pro děti a dorost se snažíme poskytovat vynikající péči a podporu pro naše nejmladší pacienty a jejich rodiny,“ uzavřel rozhovor MUDr. Jiří Vyhnal, ředitel Nemocnice Kyjov.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...