1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Plastika, a.s.

plastika 20Útlumu ve výrobě se nebojíme, postavili jsme novou galvanovnu

Z kroměřížského závodu odjíždí plastové díly hlavně do automobilek. Vyrábí se tady ale i součástky pro elektroniku a spotřební průmysl. Útlum je podle obchodního a projektového ředitele Ing. Daniela Bartoška zřejmý. Možné ekonomické recese se ale společnost Plastika, a.s., nebojí.

Rozvíjí své kompetence a investuje do nových technologií. „Budeme se učit galvanovat, stejně jako jsme se před lety učili lakovat. Je to velká výzva a velký projekt. Jdeme do něho, protože vidíme poptávku na trhu, a navíc nám to pomůže diverzifikovat výrobu,“ říká v rozhovoru pro Průmysl Dnes.

Vyrábíte plastové technické vstřikové díly zejména pro automobilový průmysl. Co vše vzniká ve vašem kroměřížském závodě?

Automobilový průmysl je pro nás důležitým odběratelem. Asi 95 % naší produkce směřuje do tohoto segmentu. Vyrábíme interiérové i exteriérové plastové díly a také díly pro palivové systémy. Z oblasti interiérových aplikací to jsou například pohledové díly, díly pro přístrojové desky, ofukovače nebo přitahovače dveří. V segmentu exteriérových dílů figurují třeba lišty, díly pro světlomety, emblémy. V oblasti palivových dílů jde o různé držáky nádrží a další komponenty. Zbylých 5 % tvoří dodávky pro elektroniku a spotřební průmysl. V našem závodu vyrábíme mimo jiné safety boxy, které můžete znát třeba ze supermarketů. Dříve jsme vyráběli také klávesnice, ale výroba se přesunula do Číny a v tomto segmentu už nepůsobíme.

Jak rok 2019 naplnil vaše očekávání?

Pokud se na rok 2019 podívám z hlediska projektů a plánů, tak se nám ho podařilo naplnit. Z pohledu tržeb ale už tak úspěšný nebyl a zejména v prodeji výrobků, tedy technických výlisků, jsme za plánem. Souvisí to s ochlazením trhu. Náš obrat  netvoří jen výroba plastových výlisků, poskytujeme řadu služeb a prodáváme formy, zde se nám naopak dařilo.

Jak se na případnou ekonomickou recesi připravujete?

Minulou ekonomickou recesi jsme zvládli víceméně bez úhony, a to proto, že jsme měli a máme technologie, jež konkurence neměla k dispozici. Zákazníci u nás zůstávali, protože jsme jim měli co nabídnout. Další věc je portfolio značek. Asi víte, že minulá recese se nedotkla luxusních vozů, ty si držely stejné prodeje. V podobné strategii pokračujeme i dnes. Investujeme do nových technologií. Bavíme se s našimi zákazníky, co budou v budoucnu potřebovat. Zahájili jsme spolupráci se Škodou Auto. Služby jsme obohatili o konstrukci a vývoj dílů. Jsme nyní v první linii dodavatelů, kteří vědí, co se bude dít, co se bude vyrábět a z jakých materiálů. To jsou důležité kroky, bychom případnou recesi ustáli.

Svým zákazníkům mimo jiné nabízíte službu One Stop Shop pro technické výlisky, která je oblíbená. Co vše zahrnuje?

One Stop Shop je opravdu populární, protože zákazníkům nabízí celé spektrum služeb. Mohou si vybrat, co vše využijí – od návrhu výrobků, přes konstrukci, výrobu formy, sériovou výrobu nebo logistické služby. Hodně dbáme také na čistotu, takže součástí jsou i služby myčky obalů. Ve výčtu můžeme pokračovat testováním, výrobou prototypů. Na vývoji spolupracujeme například už se zmíněnou Škodou Auto. Jsme připraveni tuto službu nadále rozvíjet a posouvat se.

Podobné služby nejsou možné bez technologického zázemí. Jaké stroje a zařízení ve vašem závodě pracují? Investovali jste v poslední době do nákupu nových technologií?

Náš závod disponuje řadou technologií. Jádrem naší lisovny jsou lisy od 50 do 800 tun. Některé z lisů jsou 2K a umíme vstřikovat za pomoci dusíku. Několik lisů stojí v clean roomu, kde vyrábíme díly z transparentních materiálů. V roce 2014 jsme investovali do vývojového centra. Máme tedy plně vybavenou nástrojárnu pro výrobu vlastních forem. Součástí našeho areálu jsou dvě plně robotické lakovny, v nichž lakujeme jen vodou ředitelnými laky. Velké know-how máme v oblasti svařování, instalovali jsme svářečky všech technologií dostupných na trhu – ultrazvuk, laser, vibrační svařování a další. Následuje popisování laserem nebo tamponem, horká ražba, montáže. Důležité je, že nad procesy a výrobou stále přemýšlíme a zlepšujeme je.

Zmínil jste robotickou lakovnu. Do jaký míry je ve vašem závodě zastoupena automatizace nebo robotizace? Kráčíte i tímto směrem?

Ano. V tomto směru se neustále rozvíjíme. Samozřejmostí je, že všechny lisy jsou vybavené robotickými systémy na odebírání dílů. Pak jsou tu provozovny a výrobny, které postupně dovybavujeme automatickými systémy. Aplikace nám pomáhají snižovat chybovost a zlepšovat ekonomiku projektů.

Stavíte na prvotřídních službách i zkušenostech. Co dalšího je pro vaše zákazníky důležité?

Je to dlouhodobé partnerství, které stavíme na důvěře. To je jeden z našich základních kamenů. Potom je to profesionální přístup, poradenství, vysoká flexibilita. Je důležité reagovat na to, co zákazník potřebuje. Velkou výhodu máme i v tom, že zákazníkům radíme s vývojem dílů. Dle požadavků zákazníka, jsme ochotni investovat do nových technologií.

Pracuje u vás kolem 560 lidí. Jaké pozice jsou ve vašem závodě nejpočetnější? Jak se vyrovnáváte se současným stavem na pracovním trhu a jak zaměstnance motivujete?

Nejpočetněji jsou zastoupeni operátoři ve výrobě. Nutno podotknout, že Plastika se stále hlásí k historickému odkazu a pracuje u nás více než 55 % lidí, kteří jsou zdravotně znevýhodnění. Kroměříž je malé město, a tak se samozřejmě potýkáme s nedostatkem lidí, hlavně na technických pozicích. Sezónní výkyvy ve výrobě nám pomáhají zvládnout agenturní pracovníci. Motivace našich zaměstnanců je pro nás důležitá. Určitě nejdůležitějším benefitem je práce ve stabilní společnosti s tradicí. Plastika investuje, roste, rozvíjí se. Nabízíme zajímavé pozice nejen pro mladé. Z dalších benefitů můžu jmenovat například příspěvek na penzijní pojištění nebo životní pojištění ve výši 5 % z hrubé mzdy, týden dovolené navíc, jazykové vzdělávání a mnoho dalších.

S jakými vizemi a projekty jste vstoupili do nového roku?

Jedna z největších akcí, která nás letos čeká, je rozběhnutí galvanovny. Je to pro nás další logický krok ve vývoji a růstu. Spojili jsme síly s obchodním partnerem a formou joint venture jsme do galvanovny investovali. Budeme se učit galvanovat, stejně jako jsme se před lety učili lakovat. Je to opravdu velký projekt. Nový závod stojí v Ledči nad Sázavou. Rozhodli jsme se do tohoto projektu jít, protože vidíme poptávku z automobilového průmyslu, a navíc nám to otevírá možnosti oslovit zákazníky mimo automobilový průmysl. Testovací provoz zahájíme pravděpodobně v polovině roku 2020. Nyní jsme ve fázi instalace technologie. Čekají nás audity zákazníků a uvolňování linky. Velký projekt chystáme i v Kroměříži, bude se týkat digitalizace výroby, sběru dat, jejich vyhodnocování a použití ve výrobě. Samozřejmě myslíme i na lidi, chceme se posouvat dopředu i v oblasti vzdělávání a motivace zaměstnanců. Jim patří velké díky za to, jak každý den zvládají své úkoly.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...