1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

PRŮMSTAV, a.s.

Prumstav 15Stavby, které se opírají o tradici a inovaci

Už více než 60 let se společnost PRŮMSTAV specializuje na pozemní stavitelství. Od původní činnosti, realizace průmyslových objektů, svou působnost rozšířila na bytovou, administrativní a občanskou výstavbu. Firma oslovuje zákazníky tradicí, zkušenostmi, stabilitou a inovativním přístupem.

Vznik společnosti PRŮMSTAV se datuje do roku 1953. Spolu se vznikajícími průmyslovými stavbami rostla i poptávka po nových bytech pro zaměstnance závodů. Proto se stavební podnik začal v 70. letech 20. století soustředit i na bytovou výstavbu, a to především ve Středočeském kraji. Důležitým vývojovým milníkem bylo založení střediska monolitických konstrukcí v 80. letech. Mezi jeho první zakázky patřila výstavba Kongresového centra v Praze (dříve Palác kultury).

Novodobá historie firmy je podobná jako u jiných státem vlastněných podniků – v 90. letech PRŮMSTAV prošel transformací, jejímž výsledkem byl vznik akciové společnosti. V roce 2009 se firma stala součástí francouzské skupiny VINCI Construction. „V roce 2014 jsme vstoupili do sedmého desetiletí naší existence. Ve svých činnostech využíváme zkušenosti, které propojujeme s moderními trendy, ať už jde o výstavbu nových budov, rekonstrukce, modernizace, nástavby nebo interiérové práce,“ uvedl Petr Holub, technický ředitel společnosti PRŮMSTAV.

Výstavba od projektu po kolaudaci

Ačkoli se firma PRŮMSTAV původně specializovala na průmyslovou výstavbu, dnes se zaměřuje především na realizace bytových domů nebo administrativních budov. „Základem každé novostavby je její nosná konstrukce a tváří každé stavby je její fasáda. Tyto dva obory dnes tvoří pilíř naší společnosti a jádro její vlastní výrobní kapacity. Naše středisko monolitických konstrukcí staví na třicetiletých zkušenostech a zároveň využívá moderní způsoby řízení a možnosti sdílení zkušeností se sesterskými zahraničními společnostmi,“ dodal Petr Holub. Součástí společnosti jsou dvě klíčová střediska. Monolitické středisko realizuje zakázky po celé České republice v segmentu bytové, občanské i administrativní výstavby. Středisko fasád provádí aplikace kontaktních zateplovacích systémů a kompletní revitalizace obvodových plášťů budov. Zabývá se ale i předprojektovou nebo projektovou přípravou, a to včetně dotačních řízení.

Certifikovaná stavební firma

Komplexní služby v oblasti výstavby ale nejsou jedinou předností, kterou firma oslovuje své zákazníky. „Jednoznačnou výhodou pro naše zákazníky je, že pro ně představujeme stabilního a dlouhodobě etablovaného partnera na českém stavebním trhu. Jsme schopni řídit projekt od počátečních studií přes projektovou dokumentaci všech stupňů až k samotné realizaci stavby a kolaudaci díla,“ uvedl technický ředitel.

Firma PRŮMSTAV je součástí skupiny VINCI, která zaměstnává přes 185-tisíc lidí ve stovce zemí světa, může proto klientům nabídnout další specializované dodávky staveb. Na českém trhu kooperuje se sesterskými společnostmi, jako jsou třeba SMP CZ, ARKO TECHNOLOGY, FREYSSINET CS, OK Třebestovice, PREFA PRO, SOLETANCHE Česká republika a ENVINET. Společnost PRŮMSTAV má zavedený a udržovaný systém managementu odpovídající požadavkům norem ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 a normativního dokumentu Rady kvality ČR „Systém managementu společenské odpovědnosti“. Firma splňuje i kvalifikační předpoklady definované Systémem certifikovaných stavebních dodavatelů za účelem podávání nabídek veřejným zadavatelům. Od Národního bezpečnostního úřadu získala osvědčení pro podnikatele, které umožňuje přístup k utajované informaci nejvýše stupně utajení – důvěrné.

Rezidenční i administrativní výstavba

Když nahlédneme zpět do roku 2014, tvořily většinu zakázek realizovaných firmou PRŮMSTAV bytové projekty, za kterými následovala výstavba administrativní. Stavby z veřejného sektoru představovaly asi 10 % z obratu, který v loňském roce dosáhl 1 368 milionů korun. K významným projektům, pod nimiž je podepsaná firma PRŮMSTAV, patří v oblasti bytové výstavby Rezidence U Muzea, která poskytuje pohodlné bydlení v centru Prahy. Firma PRŮMSTAV realizovala například i výstavbu rezidenčních objektů Britská čtvrť v Praze 5 nebo výstavbu bytových domů KOTI Hyacint v Praze 4, na kterou teď navazuje už 2. etapa. V kooperaci se společnostmi METROSTAV a IMOS Brno získala i velkou a prestižní zakázku rekonstrukce Národního muzea v Praze. Z dalších referenčních projektů v oblasti administrativní výstavby lze zmínit například FORUM Karlín. Jde o nový multifunkční objekt, jehož součástí je mimo jiné i sál pro 3-tisíc diváků a moderní mediální newsroom vydavatelství Economia, které sídlí v sousední budově. Právě stavbu FORUM Karlín společnost nominovala do soutěže Stavba roku 2014.

Kdo je připraven, uspěje

Společnost PRŮMSTAV si dlouhodobě udržuje přední postavení na českém stavebním trhu. To by nebylo možné bez sledování a podchycování trendů. „Ty jsou v našem oboru stejné jako v řadě dalších odvětví. Do velké míry jsou ovlivněny investory, architekty a projektanty, kteří ve svých požadavcích přinášejí nároky na užití nových inovativních řešení. Na druhou stranu je třeba říci, že v českém pozemním stavitelství ve většině případů vítězí pohled postavit toho co nejvíce za co nejnižší cenu,“ podotkl technický ředitel. Poslední dobou se ale tato tendence proměňuje a podle Petra Holuba se někteří klienti začínají zamýšlet nad tím, aby jejich stavba byla nejen levně postavená, ale přinesla i ekonomicky výhodný provoz. S tímto záměrem jdou ruku v ruce i netradiční řešení, která se do projektu promítají už od projekční fáze přes realizaci až po samotný provoz stavebního díla. „Snažíme se být na nově přicházející trendy připraveni. Protože jedině ten, kdo je připraven, je schopen na podněty rychle reagovat a může tak uspět v konkurenčním prostředí,“ dodal.

Vážíme si našich zaměstnanců

Vedení společnosti PRŮMSTAV si je vědomo, že úspěch každé firmy se odvíjí od kvalitních a spokojených zaměstnanců. Proto je podstatná část investic směřována do vzdělávání pracovníků. „Otevřeli jsme interní školu, která zaměstnancům poskytuje školení v oblasti práva, smluv, vad a nedodělků, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a v mnoha dalších oblastech,“ uvedl technický ředitel s tím, že z celkových 5215 proškolených hodin v minulém roce bylo 1370 hodin realizováno v rámci interního vzdělávání zajišťovaného vlastními zaměstnanci firmy. Politika ochrany zdraví a bezpečnosti se vztahuje na všechny osoby, které docházejí na staveniště a provozovny (tedy na zaměstnance i pracovníky dodavatelů). „Bezpečnost všech našich pracovníků je naší absolutní prioritou a odpovědnost za ni nesou vedoucí pracovníci. Zároveň se snažíme, aby lidé pochopili, že si dodržováním určitých pravidel chrání především své zdraví. Chceme, aby zdravotní stav našich kolegů při odchodu z práce byl stejný jako při jejich příchodu,“ říká Petr Holub.

Udržet se na špici

Společnost PRŮMSTAV aktuálně zaměstnává 227 pracovníků a snaží se zařadit mezi atraktivní zaměstnavatele. Letos firma získala 4. místo v soutěži Zaměstnavatel roku 2015. „K našim zaměstnancům přistupujeme tak, aby to byli oni sami, kteří budou firmě dělat dobrou reklamu. Zároveň se snažíme zvýšit povědomí o společnosti mezi studenty vysokých a středních škol i odborných učilišť,“ vysvětluje Petr Holub. Firma se například zúčastnila pracovního veletrhu IKariéra, který pořádá ČVUT v Praze. Interně se společnost soustředí na zavádění novinek, které zvýší její konkurenceschopnost na trhu, udrží ji na špičce a umožní jí získávat maximální počet zakázek. „Naším cílem je jít s dobou, nacházet efektivitu a investorům nabízet ekonomicky zajímavá a kvalitní řešení,“ uzavřel technický ředitel.

 

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...