1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

REHAU, s.r.o.

RehauVášeň pro automobily vtisknutá do plastů

Výrobní závod společnosti REHAU, s.r.o., v Moravské Třebové se specializuje na výrobu plastových dílů pro automobilový průmysl. Společnost, která se rozrůstala v době, kdy celá Evropa prožívala ekonomickou recesi, loni oslavila 20. výročí svého založení v České republice.

V současné době plánuje další rozšiřování výrobních prostor a do budoucnosti hledí s optimismem.

Počátky společnosti REHAU sahají do roku 1948, kdy byla v Německu založena Helmutem Wagnerem. Od svých počátků se firma soustředí na řešení na bázi polymerů a je tradičním výrobcem technicky náročných plastových dílů pro oblast stavebnictví a automobilového průmyslu. U zrodu společnosti stáli pouze tři lidé. V současné době pro společnost REHAU pracuje 17-tisíc zaměstnanců po celém světě. Své pobočky má tato nadnárodní firma nejen v Evropě, ale také v Asii, Africe nebo Americe.

Skupina REHAU se profiluje jako výběrové značka. Díky své více než 60-leté tradici produkuje špičkové výrobky, které jsou u zákazníků oceňovány pro svoji kvalitu i dokonalé technické a estetické řešení. Svoji konkurenční výhodu získává firma REHAU díky neustálým inovacím i vysoké spolehlivosti svých produktů. Od svého založení se firma snaží prostřednictvím individuálních receptur na zpracování plastů otevřít nová odvětví a nahradit tradiční suroviny hodnotnějšími polymery.
 
Růst v době ekonomické recese

Výrobní závod firmy REHAU byl v Moravské Třebové založen v červenci 1994. Jedná se o jediný výrobní areál německé skupiny v České republice. „Loni jsme tak oslavili kulaté 20. výročí. Z klíčových milníků vývoje naší společnosti bych rád zmínil výstavbu nového závodu, která začala v roce 1996 a ve stejném roce byla dokončena první etapa. Významným byl pro nás i rok 2009. Zatímco celá Evropa hovořila o krizi, u nás probíhal zcela opačný efekt. To je možné velmi dobře ilustrovat na počtu zaměstnanců – v roce 1994 jsme výrobu rozjížděli se 40 pracovníky, do roku 2009 jejich počet pozvolna narostl na 250. Díky novým projektům, které jsme spustili právě v roce 2009, jejich počet skokově narostl na dvojnásobek,“ uvedl Mgr. Pavel Kaše, ředitel společnosti REHAU, s.r.o.

Počátkem roku 2008 společnost investovala téměř 308 milionů korun nejen do stavebních úprav závodu, ale zejména do rozšíření a modernizace výrobních technologií a logistiky. „Největší rozvoj našeho podniku jsme zaznamenali v posledních čtyřech letech. Investice do dalšího rozšiřování závodu, strojů a výrobních zařízení, do robotů, inventáře i sociálního zázemí činily za toto poměrně krátké období více než 500 milionů korun. Klíčovou událostí, která posílila strategický význam naší společnosti v Evropě, byla další investice ve výši přibližně 60 milionů korun, kdy byl v roce 2011 závod rozšířen o novou provozovnu v Jevíčku,“ dodal ředitel.

Inovativní výrobky pro automobilky

V současné době pracuje 550 zaměstnanců ve výrobním závodě v Moravské Třebové a dalších 250 v provozovně v Jevíčku. Ke klíčovým výrobkům firmy patří komplexní exteriérové i interiérové plastové díly na automobily předních značek. „Ve výrobním závodě v Moravské Třebové využíváme technologii lisování, extruzivní vyfukování a následnou konfekci. Provozovna v Jevíčku je zaměřena na výrobu plastových komponent pro automobilový průmysl prostřednictvím technologie extruze s následnou montáží,“ upřesnil Pavel Kaše. K hlavním zákazníkům společnosti REHAU patří automobilky působící na evropském trhu. Jmenovitě jde například o Audi, BMW, Daimler, Ford, Jaguára, Mini, Nissan, Porsche, PSA, Škoda, Suzuki, TPCA, Volvo nebo VW.

„Patříme ke společnostem, které neustále pracují na inovativních řešeních. Při vývoji našich výrobků těsně spolupracujeme s našimi zákazníky. Snažíme se respektovat trendy, což vede například k neustálému snižování váhy výrobků, reflektujeme designové požadavky klientů. Pokud bych měl vyzdvihnout tři klíčové přednosti našich produktů, tak je to kvalita, spolehlivost a inovace,“ sdělil ředitel. Prestiž společnosti posílilo otevření technologického centra v Jevíčku, které slouží pro optimalizaci výrobních procesů. „Aktuálně v centru pracuje 15 inženýrů, kteří se soustředí na vývoj procesů. Naše technologické centrum působí celosvětově, spolupracuje totiž se všemi závody REHAU. Nové projekty firmy přicházejí do tohoto centra, aby pro ně byly vytvořeny optimální a efektivní výrobní postupy. Pracovníci technologického centra se podílejí také na zkouškách spojených se zahájením nových výrob a hledají způsoby, jak zvýšit účinnost již běžících výrobních postupů,“ dodal Pavel Kaše.

Učební obor šitý na míru

Stejně jako ostatní výrobní podniky a průmyslové závody se i společnost REHAU potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. „U nás ve firmě jsme ale k tomuto problému přistoupili aktivněji než v jiných společnostech. V roce 2012 jsme ve spolupráci se Středním odborným učilištěm ve Svitavách otevřeli nový studijní obor Mechanik plastikářských strojů, který je nám v podstatě šitý na míru. Střední odborné učiliště zajišťuje všeobecnou výuku a firma REHAU se podílí na zajištění odborné části vzdělání, a to včetně praxe. Úspěšné zvládnutí čtyřletého maturitního oboru je skvělým předpokladem k následnému uplatnění nejen v oblasti zpracování polymerů, ale také v dalších technických oborech,“ vysvětlil ředitel.

Absolventi tohoto oboru by měli být rovněž připraveni na studium na vysoké škole, kde se z nich mohou stát vysoce kvalifikovaní odborníci. „Naše společnost tímto krokem významně posílila své postavení na regionálním pracovním trhu a úspěšně navázala na dlouholetou tradici v oblasti vzdělávání a vlastní výchovy odborníků, která je u skupiny REHAU vysoce ceněna. Především v Německu patří k pilířům rozvoje firmy,“ dodal Pavel Kaše. Úzká spolupráce probíhá rovněž s vysokými školami, zejména s univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně nebo s univerzitou v Pardubicích. „Studentům vysokých škol nabízíme například témata diplomových prací nebo stáže v naší firmě. Daří se nám tak získávat kvalifikované pracovníky, kteří jsou přínosem pro naši firmu,“ uvedl ředitel.
 
Podpora sportu

Společnost REHAU přijímá společenskou odpovědnost a pravidelně podporuje nejrůznější aktivity. Například v roce 2011 se stala generálním sponzorem TJ Slovan Moravská Třebová. „Tímto krokem jsme se zavázali podporovat rozvoj hokejové mládeže a jako největší firma v regionu jsme se zapojili do podpory sportu v Moravské Třebové,“ připomněl Pavel Kaše. Dodejme závěrem, že ve stejném roce byla slavnostně otevřena také REHAU Aréna v Moravské Třebové.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...