1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

RWE GasNet, s.r.o.

RWE Gasnet 15Zemní plyn distribuuje téměř do celé ČR

Největší distribuční společnost v České republice obhospodařuje 64-tisíc kilometrů dlouhou síť a zemní plyn dodává 2,3 milionům koncových zákazníků. V každodenní praxi se RWE GasNet, s.r.o., soustředí na zajištění bezpečných a spolehlivých dodávek komodity.

Protože velká část tuzemských obcí byla v minulosti plynofikována, zaměřuje se především na servis a obnovu distribuční sítě. Vedle stability dodávek plynu je prioritou také zkvalitňování služby pro uživatele distribuční soustavy.

Trh se zemním plynem prošel v roce 2007 významnou proměnou. Na základě nové legislativy bylo nutné rozdělit dodavatelské (obchodní) a distribuční společnosti. Právě v tomto roce byly vytvořeny regionální distribuční společnosti, které kopírovaly historické uspořádání distribuce zemního plynu. O dva roky později se distribuční společnosti na české části území sloučily do jednoho podniku – RWE GasNet, který je součástí koncernu RWE. V roce 2013 přibyly i distribuční společnosti skupiny RWE působící na Moravě. „Jednalo se o logický vývoj a přirozenou genezi. Řízení oddělených společností bylo nepraktické a administrativně náročné. Sloučení společností přineslo zjednodušení, efektivnější komunikaci s obchodními partnery a snížení ceny distribučního tarifu pro naše zákazníky asi o 4 %,“ komentoval vývoj společnosti Ing. Miloslav Zaur, předeseda jednatelstva RWE GasNet, s.r.o.

Prioritou je bezpečnost a spolehlivost

Zajistit bezpečné a spolehlivé dodávky zemního plynu odběratelům na většině území České republiky představuje velkou zodpovědnost. Je to přitom právě bezpečnost, kterou společnost RWE GasNet primárně akcentuje. Každoročně vynakládá do obnovy distribučních sítí přibližně 3 miliardy korun. „Proces zajištění stability, kvality a bezpečnosti distribuce začíná už u samotného projektu. Spolupracujeme jen s ověřenými projektovými kancelářemi. Klíčová je pochopitelně i následná výstavba, kterou zajišťují pouze firmy certifikované pro práci na plynárenských zařízeních. Kromě nás provádí namátkové kontroly dodržování technologické kázně na stavbách i externí společnost,“ popsal Miloslav Zaur.

Součástí každodenní praxe je pravidelná údržba distribuční sítě. RWE GasNet se aktuálně soustředí na optimalizaci a zefektivnění služeb, a proto údržbu zařízení realizuje podle jeho reálného technického stavu. U sítí, které vykazují dobré provozní parametry, byly sníženy četnosti kontrol. Naopak u sítí s kvalitativně horšími ukazateli byly navýšeny. Současně společnost neustále čerpá zkušenosti, provozní problémy proměňuje v poučení a výstupy, s nimiž dále pracuje. Je třeba zdůraznit, že kromě spolehlivého zajištění dodávek je prioritou RWE GasNet bezpečnost práce vlastních zaměstnanců i pracovníků externích firem, jež si ke spolupráci najímá.

Mírná zima, nižší výnosy

Plynofikace v tuzemsku je na vysoké úrovni. Více než 50 % obcí je připojeno na zemní plyn. Na distribučním území RWE GasNet dosahuje plynofikace dokonce 62 %. „Naše investice se proto aktuálně soustředí do obnovy a údržby distribuční soustavy, a to s ohledem na vysokou míru plynofikace i nejasnou koncepci státu v oblasti dalšího vývoje energetiky. I z tohoto důvodu jsme s investicemi do rozvoje distribuční soustavy opatrní,“ uvedl Miloslav Zaur. Každoročně realizuje RWE GasNet na 800 až 900 drobných investičních akcí, které se soustředí na obnovu distribuční sítě. Důležitou aktivitou jsou pochopitelně i investice do výměny měřících zařízení. Právě ta jsou klíčová z hlediska přesnosti měření a fakturace koncovým odběratelům. Na roky 2015 až 2020 RWE GasNet připravila významné projekty zaměřené na optimalizaci vysokotlaké soustavy na jižní Moravě. Cílem investice v hodnotě 900 milionů korun je vytvoření lepších podmínek, které by umožnily navýšení tuzemské těžby zemního plynu. Jedná se o akci, která je významná nejen investovanou částkou, ale i svým přínosem.

Je třeba podotknout, že hospodářské výsledky RWE GasNet jsou odvislé od klimatických podmínek, zejména teploty. „Letošní zima byla nad dlouhodobým normálem a naše výnosy, které jsou tvořené především tržbami z distribuce zemního plynu, dosáhly 11,5 miliardy korun. To představuje oproti minulému období pokles o 15 %,“ prozradil Miloslav Zaur.

Sociální odpovědnost

Aktuálně se o zajištění spolehlivých dodávek plynu na distribučním území RWE stará více než 200 zaměstnanců. Vedení společnosti se ve firmě podařilo vybudovat korektní a transparentní vztahy i férovou a seriózní firemní kulturu, což potvrzují pravidelné průzkumy mezi zaměstnanci. RWE GasNet nezapomíná ani na společenskou odpovědnost, kterou postavila na třech základních pilířích – etice, sociálním cítění a životním prostředí.

Důraz na etický přístup se promítá ve vnitřním prostředí firmy i do vztahu s obchodními partnery. Dodržování pravidel stanovených v kodexu je nezbytností a zaměstnanci jsou z jejich znalosti poměrně často zkoušeni. Sociální cítění společnost přivedlo k podpoře řady charitativních činností – zmínit můžeme například podporu domovů pro seniory nebo hendikepované osoby. Ačkoli RWE GasNet při své činnosti neznečišťuje životní prostředí, působí v této oblasti na své zaměstnance i dodavatele. „Naše pracovníky motivujeme například ke třídění odpadů nebo využívání šetrných technologií. Kontrakty uzavíráme jen s dodavatelskými firmami, které získaly ISO pro oblast životního prostředí i bezpečnost práce,“ zdůraznil Miloslav Zaur.

Vývoj, CNG i nové výzvy

Protože je RWE GasNet největší distribuční společností v koncernu RWE, zajišťuje v oblasti distribuce zemního plynu pro celou skupinu vývoj nových technologií, které korespondují se současnými trendy v energetice. Konkrétně se jedná o technologie zaměřené na úspory energií nebo využívání obnovitelných zdrojů. „I v tomto směru se nám daří. Patentovali jsme například regulační stanici, která je schopná pracovat v ostrovním systému, kdy vyrábí energii pro vlastní potřebu. S vývojem nových technologií, který byl za celou skupinu RWE alokován do České republiky, jsme si dokázali poradit a distribuci plynu posouváme dál,“ uvedl Miloslav Zaur.

Skutečnost, že společnost RWE GasNet hledí do budoucnosti a podporuje využívání nových, ekologických a úsporných technologií, podtrhuje i spolupráce s Českým plynárenským svazem v oblasti rozvoje CNG. „Ve skupině RWE se problematikou CNG zabývá společnost RWE Energo. My jako distributor podporujeme rozvoj CNG stanic tím, že odkupujeme plynové přípojky pro tyto technologie. Naše výdaje jsou totiž bedlivě sledovány Energetickým regulačním úřadem. Výdaje, které nesouvisí s distribucí zemního plynu, nejsou uznávány jako investice. V tomto směru jsme proto trochu omezeni,“ sdělil Miloslav Zaur a dodal: „Současně hledáme aktivity a finanční nástroje, jež by podpořily využití domovních přípojek bez odběru plynu. Nyní jich evidujeme na 300-tisíc, což představuje asi 23 % z celkového počtu přípojek na našem distribučním území.“

Energetika prochází proměnou v celé řadě oblastí – ať už se jedná o přechod od centrálních k necentrálním zdrojům nebo využívání obnovitelných zdrojů energie. Jinak řečeno, plynárenství se musí aklimatizovat a zorientovat v novém prostředí, ve kterém se energetika nachází. „I Český plynárenský svaz musí na tyto změny reagovat. Je nutné zvýšit efektivnost využívání i propagace zemního plynu, je třeba snížit provozní náklady svazu a zapojit se do realizace národních akčních plánů, jako je například Čistá mobilita. Zajímavé jsou například dotační programy, které podporují výměnu kotlů na tuhá paliva za kotle na zemní plyn. V neposlední řadě vidím jako nutnost aktualizovat technické předpisy, aby odpovídaly moderním trendům údržby,“ podotkl Miloslav Zaur.

Pozn. redakce: V čase mezi realizací rozhovoru a publikací článku odešel Ing. Miloslav Zaur ze své funkce do důchodu a byl nahrazen RNDr. Janem Valentou.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...