1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

SIAD Czech spol. s r.o.

SIAD 19Věří v tvůrčí potenciál českých a slovenských firem

Chemická společnost se zaměřením na průmyslové plyny působí v České republice už čtvrt století. Vyrábí ve dvou závodech na Mostecku a Brněnsku a na 130 prodejních místech v tuzemsku obsluhuje 11-tisíc korporátních zákazníků, mezi nimi jsou i specializované ústavy, nemocnice nebo výzkumná centra. V aplikacích kapalného dusíku se společnost angažuje také v oblasti kryoterapie, která má své pevné místo v medicíně. S generálním ředitelem SIAD Czech spol. s r.o., Jiřím Langem, jsme si povídali o současné ekonomické kondici jeho firmy i české a evropské ekonomiky.

Jiří Lang přišel do funkce v SIAD před dvěma lety. Většinu předchozí kariery strávil v globálních a evropských pozicích ve Švýcarsku, USA, Německu, Belgii, Rusku. Industrializace jeho patentu na recyklaci polymerů přinesla firmě CIUR, a.s., titul Česká hlava 2019.

Jsme uprostřed druhé vlny koronaviru. Dovolte mi proto začít palčivým dotazem – jaká je vaše prognóza ohledně vývoje průmyslu v roce 2021?

Snad všichni bychom si přáli, aby s ústupem obav ze zdravotních následků epidemie COVID-19 nadešlo dlouho očekávané, dynamické a výrazné oživení hospodářství v celé Evropské unii, především pak organický růst v klíčových segmentech průmyslu. Pokud jsme ale odpovědní a realističtí hospodáři, musíme se připravovat i na jiné scénáře a vytvářet nerůstové alternativy prosperity a udržitelnosti.

Loni bylo ještě vše jinak. Když se ohlédnete zpátky, jaký byl pro vás, potažmo pro celou ekonomiku rok 2019?

Minulý rok byl pro řadu trhů, zvláště pak v zemích Visegrádské čtyřky, nejúspěšnějším rokem od poslední krize 2008/2009, a to jak v obratech, tak i v hospodářských výsledcích. Pro značnou část našich zákazníků, kteří jsou závislí na exportu do EU, však poptávka oslabovala již v průběhu roku a od léta 2019 byl propad poptávky zcela markantní. Díky tomu se nám nepodařilo dosáhnout plánovaných objemů prodejů, ale i tak to byl rok velmi úspěšný z řady jiných důvodů.

Když jsme se setkali naposledy, zmínil jste se, že máte ambice růst v harmonii s růstem průmyslové výroby. Opatrně se ale napříč segmenty skloňuje pojem „útlum“. Vnímáte zpomalení i ve vašem oboru?

Spotřeba technických a speciálních plynů je věrným barometrem aktivity celé ekonomiky a společnosti. Kvalifikované plyny jsou nepostradatelné ve výrobě a zpracování materiálů, potřebují je producenti potravin i chemikálií, stejně jako laboratoře a nemocnice. Náš barometr je ale ještě více vypovídající, a to díky tomu, že spotřeby velké části českých a slovenských průmyslových podniků orientovaných na západní trhy EU, reflektují trendy trhů za našimi hranicemi. Ano, útlum výrobních činností je patrný už nějakou dobu v řadě odvětví EU, zvláště tam kde si rostoucí import vyráběný v Asii získává pozice na úkor evropských výrobců. V této souvislosti je možná vhodné připomenout, že značná část firem v Evropě nedokázala ani za celou poslední dekádu dosáhnout objemů výroby před rokem 2009, a to je alarmující. I v tomto ohledu však na tom země Visegrádské čtyřky byly lépe než většina ostatních států v EU, díky čemu tento trend nebyl tak patrný – projevovalo se to mimo jiné i v rekordně nízké nezaměstnanosti, vysokými indexy důvěry v ekonomiku, a to jak v manažerských, tak spotřebitelských kategoriích. Jenže jsme si prošli rokem 2019 a tam už i náš kombinovaný barometr ukázal hodnoty objemů jednoznačně záporné – a nám se v harmonii se záporným růstem žít nechce.

Když se ohlédnete zpět, tak jak se vám podařilo zvládnout poslední hospodářskou recesi? A jste na případný další propad průmyslu připraveni?

Poslední hospodářskou recesi 2008/2009 jsem prožíval ve velké korporátní firmě a odpovídal za obchodní činnosti na území ECEMEA, aktivně pak ve zhruba 40 zemích. Tehdy se ukázalo, že v různých zemích, takřka nezávisle na jejich deklarovaných trendech HDP jsou projevy krize diametrálně odlišné, do značné míry závislé i na kvalitě vlastních týmů v poli. Naše výsledky byly lepší než před krizí, jako v jediné EMEA divizi firmy. I přesto tam ale zvítězila – jako v řadě velkých korporátů – logika průměrování nerelevantních ukazatelů a z toho plynoucí plošná pseudo-solidární nepopulární personálních opatření. Ta hrubě poškodila jak zájmy firmy, tak motivaci těch, kteří si zasloužili uznání a pochvalu. Věřím, že u rodinné firmy SIAD jsme připraveni aplikovat smysluplnější logiku. Děláme maximum proto, abychom nebyli zaskočeni dynamikou průmyslu v Evropě a činíme kroky ve vytváření služeb a produktů pro novou generaci výzev. Mimo jiné i těch potvrzených iniciativou a finančními incentivami Evropské komise v roce 2020, jako je Green Deal a další.

Zakládáte si na tom, že jste rodinná firma. Jak se to projevuje v každodenním životě vašeho podniku? A jaké další konkurenční výhody máte?

Rodinná firma má ve srovnání s korporátem svá kouzla a přednosti. Skutečnost, že majitel je zároveň vrcholovým manažerem, je dobrým předpokladem pro zamezení zkratkovitých rozhodnutí na úkor budoucích perspektiv firmy, často nazývaných jako „shorttermism“. Mně imponuje rodina majitele žijící v Lombardii i tím, že vysoce hodnotí světoznámé úspěchy a tradici československé průmyslové a vývojové základny a zároveň věří v inovativnost a konstruktivnost našeho týmu. V to věřím i já a považuji to za základ možné konkurenční výhody při tvorbě nových unikátních řešení vhodných pro celou evropskou skupinu firem SIAD.

Na své zákazníky myslíte mimo jiné i tak, že jim chcete poskytovat přidanou hodnotu. Ta se ale v čase mění. Co je přidanou hodnotou právě nyní?

Samozřejmě že přidaná hodnota pro provoz nízkoteplotních kryoprezervací bude jiná než pro sváření ušlechtilých ocelí při stavbě jaderné elektrárny či pro výrobce a zpracovatele ovoce a zeleniny. A to vše se opravdu mění v čase. Ovšem ta nejdůležitější hodnota, jejíž význam snad i s časem roste, zůstává stejná – je to oboustranně budovaná důvěra s obchodními partnery.

Jaké novinky jste uvedli na trh a jaký měly ohlas u zákazníků?

Kvůli pandemii koronaviru jsme určili jako absolutní prioritu dodávky plynů pro nemocnice. Především jde o medicinální kyslík, jehož spotřeba se u našich smluvních partnerů může výrazně zvýšit. Vedle toho se společnost SIAD profilovala také jako dodavatel holistických řešení pro zdravotnictví a farmaceutický průmysl. Zajímavou zakázkou z poslední doby je například zajištění funkčního přívodu kapalného dusíku k takzvanému kryogennímu mlýnu společnosti TEVA. Šlo o velmi nestandartní řešení ve čtvrtém podlaží objektu pro zajištění potřeb technologie kryomletí, kde byla zvolena výroba a montáž speciálního vakuově izolovaného potrubí na míru. Při kryogenních teplotách dosažených pomocí kapalného dusíku jsou zpomaleny procesy dynamického zotavení a rekrystalizace. Tímto způsobem lze připravit i nanokrystalické materiály.

Investovali jste v roce 2019 do rozvoje podniku nebo nových technologií? Jak obecně k investicím přistupujete?

Pokračujeme v nastoupeném směru investic do oblasti speciálních a kalibračních plynů, čímž se snažíme reagovat na budoucí očekávané potřeby našich tržních partnerů, především v oblasti výzkumných a akreditačních pracovišť v medicíně, chemických a potravinářských ústavech, imisních a jiných laboratoří. Z investic realizovaných u našich partnerů jsme hrdí na biobanku v kampusu Masarykovy univerzity v Brně. Ta bude uchovávat vzorky biologického materiálu, jako jsou krev, moč, sliny a dalších tělní tekutiny ve stálé teplotě po dobu nejméně 20 až 30 let. Důležitá je přitom hlavně rychlost snižování teploty, nastavená v závislosti na charakteru vzorku s cílem minimalizovat negativní vlivy doprovázející proces ochlazení.

Trápí vás personální otázky, nebo je počet vašich zaměstnanců stabilizovaný? Jak je motivujete a jaké benefity u vás najdou?

Rekrutace nových členů do týmu se správným portfoliem znalostí, odpovědnosti a odvahy je podle mých zkušeností problém v celé Evropě a je samostatným závažným tématem pro obnovení konkurenceschopnosti Evropy, a to žádná firma – ani SIAD – zřejmě samostatně nevyřeší. My se snažíme zavést takové motivační nástroje, které podnítí větší zájem zaměstnanců o aktivní účast na řešení nápadů vedoucích k větší efektivitě a současně k novým tržním inovacím pro potřeby zákazníků. S pokorou přiznávám, že při nedávném čtení knihy „Geniální podnikatel Tomáš Baťa“ od autora A. Cekoty, jsem tajil dech nad mnohými tehdy zavedenými motivačními koncepty, které dle mého názoru nebyly překonány ani po 100 letech a jsou stále inspirující pro celý svět odpovědných podnikatelů.

S čím vstoupíte do nového roku? Jaké projekty nebo plány máte před sebou?

Do příštího roku vstoupím optimisticky, protože věřím v potenciál českých a slovenských firem vyrovnat se pragmaticky s jakýmkoliv makroekonomickým scénářem, a to díky technické kreativitě a vytrvalosti svých zaměstnanců. Přáli bychom si, aby SIAD zůstal etalonem nejvyšší důvěryhodnosti a stability na trzích střední Evropy. Budeme dále pokračovat v investicích do pokroku v poskytování inovativních produktů, služeb a aplikačních investičních projektů v rámci celé střední Evropy.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...