1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

SSI Schäfer, s.r.o.

ssi schaefer 20Z malé zámečnické dílny vyrostl moderní strojírenský závod

Slovy jako hrdost na dosavadní rozvoj a připravenost na budoucí růst hodnotí Robert Selzer, jednatel společnosti SSI Schäfer, s.r.o., bezmála pětadvacetileté fungování výrobního závodu v Hranicích. Ten v současné době působí jakožto špičkový výrobce automatizovaných logistických systémů.

Jeho síla spočívá zejména v týmu 1200 zaměstnanců, kteří pracují v kompletním řetězci kompetencí zahrnujícím nejen výrobu, ale i vývoj, konstrukci, testování, montáž a také záruční a pozáruční servis přímo u zákazníků. Historicky a globálně vzato, je česká společnost SSI Schäfer, s.r.o., součástí stejnojmenného předního světového poskytovatele produktů od přepravek přes regálové systémy až po automatická zařízení, která jsou určená pro vnitropodnikovou logistiku. Německá rodinná firma, kterou v roce 1937 založil Fritz Schäfer jako „tovární výrobu plechového zboží všeho druhu“, má dnes k dispozici nejmodernější technologie, 70 poboček a více než 10 výrobních závodů po celém světě.

Inovativní koncepty a řešení pro zákazníky z různých odvětví průmyslu vyvíjí od 90. let také v Česku. A to velmi úspěšně. Vždyť obrat společnost SSI Schäfer, s.r.o., v minulých letech výrazně přesahoval hranici 3,5 miliardy korun. „Naším cílem je udržet se na světové špičce v oblasti logistiky, a to se nám daří. Jsme inovativní a nabízíme našim klientům široké portfolio kvalitních výrobků, což se nám dařilo i v minulém roce,“ říká Robert Selzer, jednatel společnosti SSI Schäfer, s.r.o., na úvod rozhovoru pro Průmysl Dnes.

Společnost SSI Schäfer, s.r.o., působí v Česku již od počátku 90. let. Co stálo za investicí do výrobního závodu v Hranicích, který byl uveden do provozu v roce 1996?

Firma SSI SCHÄFER měla v 90. letech minulého století výrobní závod ve švýcarském Neunkirchenu, kde pracovalo 100 zaměstnanců. S přibývajícím ekonomickým tlakem však byla nucena výrobní závod ve Švýcarsku zavřít nebo přesunout do země, která má tradici ve strojírenské výrobě a zároveň funkční infrastrukturu. Jako místo, které splňovalo veškerá kritéria pro nový výrobní závod, byly vybrány naše Hranice. Původním záměrem bylo vybudovat v České republice závod s maximálním počtem 100 zaměstnanců, který měl zásobovat západní i východní trhy produkty pro vybavení dílen a kanceláří. Jednalo se o výrobky jako policové a archivační regály, dílenské ponky a skříně či komponenty pro paletové a krakorcové regály.

Co bylo typické pro rozvoj závodu od samých začátků až do současnosti?

Začínali jsme jako malá zámečnická dílna s 80 zaměstnanci a ani samotní majitelé nepředpokládali, že by se hranický závod mohl tak mnohonásobně rozšířit. Postupem času se však produktové portfolio výrazně rozšiřovalo, takže se nyní zabýváme výrobou automatizovaných logistických systémů. Vyrábíme automatické zakladače na palety a přepravky, řetězové a válečkové dopravníky, přesuvné podvozky a skladovací věže, které se nevyrábějí nikde jinde v koncernu. Pracuje u nás zhruba 1200 zaměstnanců a stali jsme se moderním strojírenským závodem s nejnovějšími výrobními technologiemi a procesy.

Mohl byste zmínit, jakou největší výzvu jste dokázali překonat, a co považujete za největší úspěch, kterého jste v Hranicích dosáhli?

Největší výzvou pro nás byla transformace firmy ze zámečnické výroby na strojírenský závod. Začínali jsme se zámečnickou výrobou v jedné výrobní hale a důležitým milníkem pro naši firmu se stal rok 2000. V tomto období přišly na řadu nové produkty – automatické zakladače, mobilní paletové systémy, automatizované řetězové a válečkové dopravníky a různé robotizované vychystávací systémy. Za úspěch považuji nejen to, že jsme byli schopni vyrábět tato zařízení, ale že jsme zvládli celý řetězec kompetencí od nabídky, vývoje, konstrukce a testování až po konečnou instalaci, montáž a záruční i pozáruční servis u našich zákazníků. V tom je naše síla. Jsou to základní a stabilní kameny celého vývojového řetězce úspěšného výrobního závodu a s hrdostí můžu prohlásit, že nejsme žádnou montovnou.    

V jaké kondici je aktuálně závod v Hranicích a na co se především zaměřuje?

Náš výrobní závod je ve výborné kondici a díky dalším investicím do automatizace ve výrobě a nemalým investicím do vývoje našich produktů jsme připraveni na další budoucí růst. Prioritou nejsou pro nás jen stroje, ale i naši zaměstnanci, kteří nedílnou součástí přispívají k rozvoji firmy a bez kterých by rozvoj firmy nebyl možný. Snažíme se neustále prohlubovat jejich znalosti jako například v oblasti programování průmyslových počítačů a databázových systémů, protože bez toho se naše stroje „nerozhýbou“. Kromě toho máme v plánu výrobní závod rozšiřovat z nynějších 74-tisíc m² na 100-tisíc m² výrobní plochy.

Který výrobek z oblasti logistických systémů považujete za vaše TOP řešení a proč?

Vybrat jediný výrobek není vůbec jednoduché, ale pokud mám jeden vybrat, pak je jím polo-automatizovaná skladovací věž Logimat, která se vyrábí přímo u nás v Hranicích. Dá se srovnat s předimenzovanou zásuvkovou skříní se dvěma řadami polic – přední a zadní a mezi oběma řadami polic se nachází výtah, který jezdí nahoru a dolů přes celou výšku zásuvkové skříně, aby bylo možno vytáhnout jednotlivé police z jejich aktuálního umístění a převézt je k obslužnému otvoru, kde může pracovník skladu odebrat potřebné zboží.

Kteří zákazníci jsou pro společnost SSI Schäfer, s.r.o., klíčoví na českém trhu a kteří v zahraničí?

Našimi zákazníky jsou firmy z různých částí průmyslu od potravinářských řetězců, přes farmaceutické firmy až po oděvní či automobilový průmysl. Většina naší produkce ovšem končí v zahraničí.

Co bude hlavním úkolem letošního roku a kde vidíte největší prostor ke zlepšení?

V tomto roce se budeme snažit především o další vývoj našich produktů, stabilizovat veškeré procesy a optimalizovat výrobu. Musíme být připraveni na plnění požadavků našich náročných zákazníků a uspokojování jejich potřeb a tím i další růst výroby, který nás v brzké budoucnosti čeká.

Trendem v odvětví logistiky a skladování jsou automatizované sklady a digitální technologie. Je právě tohle oblast, do které i společnost SSI Schäfer, s.r.o., nejvíce investuje?

Ano, je to tak. Vyčerpaný pracovní trh a s tím související tlak na úsporu pracovní síly nutí všechny firmy do investic, které umožní našim zákazníkům rychleji a kvalitněji vyrábět i provádět služby v logistice. Právě to umožňuje zmíněná automatizace ruku v ruce s digitalizací veškerých procesů. Ne nadarmo se říká, že jednou ve firmě bude každý třetí zaměstnanec z IT oboru.

Koncern SSI SCHÄFER je předním světovým hráčem. Jaké renomé si v něm dokázal vybudovat český výrobní závod?

Jsme největším výrobním závodem v koncernu s produkcí nejdůležitějších strojů a zařízení pro naše skladovací systémy a od toho se odvíjí i naše úloha, kterou v koncernu máme. Tyto stroje a zařízení vyrábíme pomocí nejmodernějších technologií, do kterých investujeme nemalé prostředky a jsme průkopníkem těchto technologií i v rámci samotného koncernu.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...