1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

TOKOZ, a.s.

Naší výhodou je, že stojíme na více pilířích

Již 100 let trvá příběh tuzemské společnosti TOKOZ ze Žďáru nad Sázavou, která se po celou svoji historii zabývá především výrobou různých druhů zabezpečovacích mechanismů. V současné době je firmou se zhruba 400 zaměstnanci, kteří se specializují nejen na legendární sortiment visacích zámků, ale také na další inovativní produkty, jako je například špičkové mechatronické zabezpečení, nebo na zakázkovou strojírenskou výrobu. „Sto let je příležitost se ohlédnout a poklonit se našim zakladatelům, kteří skutečně z ničeho vybudovali tehdy největší firmu ve městě.

My se pořád snažíme držet výrobků, se kterými tenkrát začínali, ale samozřejmě přemýšlíme i o tom, co bude dál. Když se ptáme, na čem stojí naše mnohokrát ověřená životaschopnost, zjišťujeme, že to jsou hlavně dobří a motivovaní lidé, loajální srdcaři, kteří jsou základem naší budoucnosti. Snažíme se je podporovat, jak nejlíp umíme,“ říká na úvod rozhovoru pro Průmysl Dnes Vladimír Chládek, generální ředitel společnosti, která je mimo jiné největším českým výrobcem visacích zámků.

Pane řediteli, tradice je jistě velmi významným, avšak ne jediným pilířem firmy TOKOZ. Jaké jsou ty další?

Důležitým pilířem je naše široká technologická základna, která nám umožňuje věnovat se i zakázkové výrobě, což je oblast, kde máme řadu dlouhodobých zákazníků. Oceňují, že umíme poskytnout komplexní službu od vývoje až po finální zabalení výrobků do definovaných obalů. Dalším pilířem jsou naše vlastní značkové produkty TOKOZ, tedy zamykací technika se stoletou tradicí. V našem sortimentu jsou stále originální výrobky, které zákazníky oslovují užitnou hodnotou a inovativností, díky které držíme krok se světem. Hlavním pilířem jsou ovšem naši lidé. Vážíme si každého, kdo u nás delší dobu pracuje, je loajální a s firmou žije. To vždy patřilo k našim znakům po celé generace, které u nás pracovaly.

Vaší „klasikou“ je sortiment visacích zámků, jaký vývoj a výsledky v něm zaznamenáváte?

Naše značkové produkty, což jsou nejen zámky, ale i kování, představují kolem 15 % z celkového obratu, který byl za rok 2019 ve výši zhruba 670 milionů korun. Přestože se visací zámky již nevyrábějí v milionech kusů jako před 40 lety, pořád se snažíme tradiční obor rozvíjet a posilovat. Produkci jsme museli zmenšit i kvůli čínským plagiátorům, kteří nehorázně okopírovali naše výrobky včetně jména společnosti a s levnější produkcí pronikli na trhy v Africe, kam jsme zhruba před 15 lety dokázali vyvážet až milion kusů zámků. Nyní je vyrábíme v řádu statisíců ročně a podíl exportu činí asi 20 %. Díky novým designovým modelům se nám daří i v cizině, ale rád bych, abychom byli úspěšnější. Uvědomujeme si, že v zahraničí musíme zaujmout něčím opravdu originálním a špičkovým. Nemůžeme si namlouvat, že české produkty mají silné jméno, naopak za naši značku tvrdě bojujeme a obhajujeme ji před náročnými zákazníky z Německa, Itálie nebo Francie.

Kromě osvědčených výrobků se zaměřujete i na novinky. Jaká řešení jsou trendem v zamykací technice?

Jak jsem naznačil, v našem oboru záleží zejména na užitné hodnotě a designu. Pořád platí, že naše výrobky se musejí pohodlně používat, a navíc se nyní objevuje elektronizace i prvky, jako je biometrické ovládání. Rostou také požadavky na odolnost a míru bezpečnosti, takže běžný visací zámek je spíše symbolem zabezpečení. Aby zámek skutečně sloužil k zabezpečení majetku či ochraně životů, musí splňovat nejvyšší parametry. Naše produkty právem patří do nejvyšších tříd odolnosti, jsou kvalitní a certifikované. Pyšní můžeme být například na vývoj vlastní mechatronické cylindrické vložky s označením „ePRO“, která vychází z rodiny mechanických produktů „PRO“ s nejvyšší třídou bezpečnosti. Jedná se o špičku na trhu, o čemž svědčí fakt, že od uvedení v roce 2012 se ji dodnes nepovedlo nedestruktivně a vlastně ani násilím překonat. Na této platformě jsme před několika lety začali stavět vyšší generaci produktů kombinujících vysokou mechanickou odolnost s elektronikou. Do vložky jsme přidali elektronické ovládání, které umožňuje řídit přístupy do zámků tak, aby je otevřeli pouze ti uživatelé, kteří to mají softwarově povoleno.

Dodáváte i systémy generálního a hlavního klíče. Prozradíte něco více o tomto segmentu?

Někdy mě překvapuje, že lidé zatím tolik nevědí, o co jde. Netuší, že si mohou firmu nebo rodinný domek osadit generálním klíčem, se kterým se dostanou do všech dveří. Mohou si také hierarchicky určit, které dveře otevřou zaměstnanci a členové rodiny nebo kterou branou se k nim dostanou zahradníci a řemeslníci. Věnujeme se tomuto segmentu stále víc a dovolím si říct, že v rámci systémových řešení máme jednu z nejširších nabídek. Jsme schopni osadit i velké objekty se stovkami dveří a různými přístupy. Naše obchodní úspěchy potvrzují zakázky pro banky, nemocnice, školy i armádu. Nejnovějším elektronickým systémem jsme zamkli třeba radnici v Brně.

Uvedete příklady také z oblasti zakázkové výroby?

Zakázková výroba stojí na našich komplexních technologických dovednostech, na tom, že umíme výrobky navrhnout, postavit na ně nástroje a rozjet jejich výrobu. V naší nástrojárně mimochodem stavíme formy pro tlakové lití zinkových a hliníkových odlitků nebo velmi složitá lisovadla na plechové výlisky. Největší částí zakázkové výroby je ale dveřní a okenní kování. Naším klientem je třeba německý koncern Roto Frank, kterému už 30 let dodáváme výrobky včetně našich exkluzivních patentovaných řešení. Další částí jsou autodíly pro velké montážní firmy jako Edscha Automotive. Třetí částí jsou komponenty pro další obory neboli produkty jako odlitky na tlakové ventily či sestava do kabin výtahů.

Zmínil jste vlastní nástrojárnu. Investujete i do dalších částí závodu?

Nástrojárna je v TOKOZu od nepaměti. Zatímco původně stála na ruční kovářské práci, dnes je moderním provozem, který jsme postavili v roce 2014. Základem je sofistikované víceosé a elektroerozivní obrábění. Rozšiřovali jsme také tlakovou lisovnu hliníkových a zinkových odlitků. Investovali jsme do modernizace a rozšíření kapacit, a to včetně dvou robotizovaných pracovišť na broušení odlitků, která obdivuje každý, kdo k nám přijde. Byla to velmi dobrá investice, která nám zajistila stabilní kvalitu broušení i vyšší produktivitu, takže v tom budeme pokračovat. Když je dobrý rok, investujeme kolem 60 milionů korun. Letos jsme měli v plánu 50 milionů, ale některé investice jsme museli odložit.

Tím už se dostáváme k tématu koronavirové krize. Jaký dopad má na firmu TOKOZ?

Jako výrobce drobnějších produktů cítíme výkyvy na trzích vždy velmi rychle. Letošní krize nás tak zasáhla hned ve druhé polovině března. V zamykací technice, která se prodává i maloobchodně, jsme ji pocítili razantně. V zakázkové výrobě se projevila postupně podle toho, jak byly jednotlivé segmenty a regiony zasaženy. Například v dubnu se ještě velmi dobře prodávalo stavební kování, ale zároveň se zastavil automobilový průmysl, který dělá 22 až 23 % našeho objemu. Jestliže jsme v květnu měli oproti plánům třetinový propad zakázek, v červnu už to bylo „jen“ kolem 16 %. I tak jsme nuceni fungovat v omezeném režimu a využíváme drobné pomoci státu v programu Antivirus. Zbytek roku se snažíme vidět optimisticky, ale doba je nadále hodně turbulentní. Počítáme s výpadky na úrovni 15 až 20 % oproti původním plánům. Na rozdíl od některých jiných firem je pro nás výhodou, že stojíme na více pilířích, takže se nám poptávka přelévá z jednoho byznysu do druhého.

Na jaké cíle se budete soustředit v dalším období?

Předně věřím, že krize, kterou potřebujeme překlenout, nebude trvat příliš dlouho. Jinak určitě budeme dál rozvíjet obor zamykací techniky, kde jsme velmi inovativní. Souvisí s tím také rozvoj služeb, podpory a servisu. Chceme být co nejblíže zákazníkům, školit je a pomáhat jim. V zakázkové výrobě je to zase o budování dlouhodobých partnerství. Co se týče interních procesů, máme několik projektů na zvyšování produktivity našich strojních středisek. Díky tomu všemu můžeme budovat konkurenceschopnost na stále
tvrdších trzích.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...