1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Wienerberger s.r.o.

Jsme optimisté a počítáme s dalším rozvojem

Před dvěma roky se dva významní hráči na poli stavebních materiálů, společnosti Wienerberger a Tondach, sloučili a jejich právním nástupcem se stala firma Wienerberger s.r.o. Smyslem tohoto kroku bylo vytvořit jeden stabilní a silný podnikatelský subjekt, který bude lídrem ve svém oboru. Povedlo se.

Společnost nyní dodává jak cihly, tak střešní tašky i další stavební materiály. A i přes částečný útlum ve velkém stavebnictví nemá o zakázky nouzi, jak v rozhovoru pro Průmysl Dnes říká Vlastimil Čech, operation director ve společnosti Tondach Česká republika, s.r.o.

Wienerberger si letos připomíná hned dvě výročí. Kam až sahá historie vašich výrobních areálů a jak velká je nyní vaše společnost?

Společnost Wienerberger AG letos slaví 200 let od svého založení, což odkazuje na tradici a dlouhodobě budované know-how. V České republice si pak připomínáme 30 let od vstupu skupiny na český trh. Od roku 1991 firma postupně rostla společně s fúzemi jednotlivých cihelen. Samozřejmě, naše jednotlivé závody mají mnohem delší historii. Dohromady jich nyní, po sloučení s firmou Tondach, máme 10. Z toho je 7 cihelen a 10 škvaren. Pracuje pro nás 960 zaměstnanců.

Pod jakými značkami prodáváte své výrobky? Jaké jsou vaše hlavní produktové řady?

K našim klíčovým a základním produktům patří stavební materiály, jako jsou cihly nebo střešní krytiny. Pokud bych měl být konkrétní, tak jsou to cihly Porotherm, stření krytiny Tondach, lícové cihly Terca, cihlové dlažby Penter nebo betonové dlažby Semmelrock.

Komu tyto produkty dodáváte? Kdo jsou vaši hlavní zákazníci?

Máme šest hlavních zákazníků skupiny. Naše produkty směřují k prodejcům stavebnin, odebírají je stavební firmy, pokrývači, developeři a samozřejmě i koncoví investoři, kteří staví své rodinné domy. Odběratele máme po celé České republice a mezi klíčové zákazníky se řadí stavebniny DEK a stavebniny Pro-Doma. K dalším velkým odběratelům patří také Skanska, Metrostav nebo KFC.

„Šijete“ výrobky na míru podle individuálních potřeb zákazníků? Anebo prodáváte pouze standardizované katalogové výrobky?

Prodáváme především katalogové produkty. Naše výrobky podléhají vývoji, podle toho pak uzpůsobujeme výrobu. Do linky nelze zasadit nic individuálního. Ovšem nikdy neříkej nikdy, takže například u značky Tondach vyrábíme různé okrasné záležitosti na střechy, a v tomto segmentu už lze trochu popustit uzdu fantazii.

Zdůrazňujete kvalitu výrobků. Co si pod ní mohou zákazníci představit?

Kvalita je pro nás prioritou. Chceme neustále zlepšovat nejen naše výrobky, ale také služby. Nejde jen o dodávku materiálu, musíme se dobře starat také o naše zákazníky, například z hlediska technické podpory. Naše produkty musí vždy splnit podnikové standardy. Jsme s nimi od vývoje až po výrobu. Díky tomu jsme schopni stále inovovat. U cihel je to třeba zvyšování přesnosti. Jejich kvalita je dána i tím, že jsme do výroby zařadili broušení, takže dodáváme velice přesné broušené cihly. Navíc lze s nimi zdít nejen s použitím malty, ale i bez spojovacích materiálů. Naše výrobky mají příslušné certifikáty a osmkrát jsme získali ocenění Nejlepší výrobce stavebnin v České republice, naposledy v roce 2020.

Když hovoříte o službách, můžete dát příklad?

V této oblasti bych připomněl například náš úspěšný projekt e4 Dům neboli zdravý cihlový dům na míru. Investory provádíme stavbou domu od projektu až po finální realizaci. Doporučujeme a pomáháme vybírat materiály, které jsou přírodní, takže lidé získávají zdravý domov.

Jak už jste naznačil, inovace jsou pro vás důležité. Na jaké trendy nebo potřeby zákazníků nyní reagujete?

Investor chce dnes z plochy, kterou zastavuje, vytěžit co největší prostor, co nejvíce metrů čtverečních. Proto roste tlak na to, aby cihly měly nejen dobré tepelné a pevnostní vlastnosti, ale také menší rozměry. Aby se maximalizovala plocha rodinného domu. To je trend, který sledujeme a rozvíjíme. Neustále také hledíme na to, abychom za přijatelnou cenu dodali produkt, který splní podmínky takzvaných zelených domů a investor bude mít jen minimální náklady na spotřebu energií.

Jak se vyvíjí objem zakázek v pandemické době? Utlumili jste během posledního roku výrobu?

COVID-19 se na naší výrobě nepodepsal nijak negativně. Loni jsme měli střízlivější výhledy, ale ve stavebnictví se poměrně dařilo, ač poklesla poptávka u velkých staveb. Staví se ale rodinné domy spolu s tím, jak zdražují byty. I na rok 2021 hledíme pozitivně a počítáme s dalším byznysovým rozvojem.

Jaký rozvoj máte na mysli? Budete například investovat do rozvoje technologií a areálů?

Ano. Každý rok investujeme poměrně velké množství financí do rozvoje technologií. A také do vývoje. Aktuálně například s externí firmou pracujeme na rozvoji robotického zdění, což je poplatné Průmyslu 4.0. Vnímáme totiž, že na trhu chybí odborníci, kteří by mohli flexibilně reagovat na požadavky investorů, a robotické zdění je jedno z možných řešení tohoto problému. Investujeme i do technologií v našich závodech, sledujeme inovace ve strojích a zařízeních a máme snahu implementovat nástroje 4.0, což svědčí o velké automatizaci a robotizaci v našich výrobních procesech.

S jakými očekáváními a plány se díváte do blízké budoucnosti?

Máme tři hlavní pilíře, na kterých stavíme. Je to cirkulární ekonomika, dekarbonizace a biodiverzita. Z těchto tří oblastí se nyní intenzivně věnujeme hlavně dekarbonizaci.

Jak pečujete o své stávající zaměstnance. A trápí vás jejich nedostatek?

Nepoznal jsem zatím kolegu z průmyslu, který by odpověděl, že má dostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Navíc, obor stavebnictví a výroby keramických materiálů je v tomto ohledu specifický. Na trhu chybí odborníci. Proto spolupracujeme s vysokoškolskými studenty, nabízíme jim brigády nebo možnost realizovat u nás svoji absolventskou práci. O naše zaměstnance pečujeme dobře. Stavíme na oboustranné spolupráci, férovosti a komunikaci. Máme odborovou organizaci a poskytujeme řadu benefitů, jako je kafeterie, týden dovolené navíc, příspěvek na penzijní pojištění. Velmi dbáme na bezpečnost práce, takže naši pracovníci dostávají kvalitní a značkové pomůcky. Nyní se mohou také podílet na odkupu akcií společnosti – každý z našich zaměstnanců si může koupit akcie a stát se tak spoluvlastníkem firmy.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...