1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ZVVZ-Enven Engineering, a.s.

ZVVZ Enven engineeringZaměříme se na snížení energetické náročnosti technologických zařízení

V Milevsku na jihu Čech vyrábí společnost ZVVZ-Enven Engineering, a.s., zařízení pro čištění odpadových plynů od tuhých a plynných látek. Mezi jejími zákazníky jsou tak například elektrárny nebo teplárny. Svůj úspěch firma staví hlavně na komplexnosti služeb

 

. Se svými klienty je od návrhu, zpracování projektu, výrobní dokumentace, samotné výroby až po montáž, náběh a servis zařízení. Velké úsilí věnuje také rozvoji svých technologií i inovacím. „Aktuálním tématem jsou pro nás hlavně snížení energetické náročnosti námi dodávaných technologických zařízení,“ říká výkonná ředitelka a předsedkyně představenstva společnosti Ing. Bohumila Chrappová.

ZVVZ-Enven Engineering je dceřinou společností ZVVZ GROUP, a.s. Jaké máte vztahy? Jak spolupracujete?

Vztahy máme dobré, dokonce bych řekla, že vynikající. Nedávno jsme ve skupině řešili reorganizaci a nastavili jsme novou strukturu a principy řízení tak, aby se eliminovala animozita mezi dceřinými společnostmi, přičemž společně hledáme nejlepší řešení vedoucí ke spokojenosti našich zákazníků. A pokud přijdou problémy, řešíme je na úrovni holdingu korektně a otevřeně. Sesterské firmy pak mezi sebou kooperují, jak je zrovna potřeba.

Dodáváte a realizujete zařízení pro čištění odpadních plynů, zařízení pro klimatizace nebo větrání jaderných elektráren. Děláte toho ale mnohem víc. Co vše zahrnuje váš výrobní program? Jaké produkty patří k těm nejdůležitějším?

Ve svém portfoliu máme zejména technologie a zařízení pro čištění spalin, respektive odpadních plynů. Jsou to adsorbéry, absorbéry, látkové filtry, elektrické odlučovače, zařízení pro odsíření, a to prostřednictvím suché, polosuché i mokré metody. Dodáváme také kondicionéry a tepelné výměníky, zařízení pro klimatizaci a větrání. Krom toho dodáváme i komplexní řešení pro filtraci prostorů mezi primárním a sekundárním okruhem v jaderných elektrárnách. Pokrýváme tak různé segmenty trhu.

Jaké jsou vaše hlavní konkurenční výhody? Čím oslovujete své zákazníky?

Naši klienti oceňují hlavně komplexnost služeb. Jsme s nimi od návrhu projektu a konceptu až po uvedení hotového zařízení do provozu. Máme kompetence projekční, konstrukční, obchodní, realizační, montážní i servisní. Zajišťujeme náběh, předání a vyladění našich technologií i jejich následný servis. Protože v této době není na trhu tolik podniků, které by poskytovaly takovýto rozsah služeb, jsme vyhledávanou společností.

Vámi dodávané technologie jsou vyspělé. To nejde bez vývoje. Na jakých novinkách a inovacích aktuálně pracujete?

Zabýváme se hlavně zlepšením našich technologií. Zrovna začínáme pracovat na vývoji takzvaného inspekčního robota, který by byl nápomocný servisnímu technikovi, jenž dělá u zákazníka inspekci zařízení. Třeba právě elektrického odlučovače, látkového filtru, kouřovodů nebo jiné technologie. Robot pomůže zjistit stav zařízení a na základě toho zrealizujeme opravy, úpravy nebo přijdeme s návrhy zlepšení. Chceme vyvinout nový systém oklepů elektrických odlučovačů jako i nový tvar sběrných elektrod. Připravujeme soubor několika řešení pro snížení energetické náročnosti našich technologií. To je u zákazníků v současné době velmi žádané. S tím jsou pak spojeny i další technologie, například ventilátory, které vyrábí naše sesterská společnost ZVVZ Machinery, a.s.

Svým zákazníkům tedy poskytujete technické a projektové studie. Jak jste v této oblasti vybaveni personálně i technologicky?

Máme k dispozici technické i vývojové kapacity, takže jsme schopni připravovat různá inovativní řešení pro naše zákazníky. Připravujeme studie, navrhujeme koncepty a vylepšení, které reflektují požadavky našich klientů. Této úzké spolupráce s našimi partnery si velmi vážíme.

Jaké investice jste ve firmě v poslední době zrealizovali? Jaké jsou vaše investiční plány na rok 2023?

Loni jsme se zaměřili na rekonstrukci naší laboratoře pro pneumatickou dopravu. Projekt právě běží a laboratoř bude v roce 2023 připravená k laboratornímu vyzkoušení různých typů sypkých hmot pro různé typy průmyslu. Bude vylepšená, na vyšší úrovni, zejména co se týká měření regulace. V roce 2023 pak budeme také investovat do projektů, které nám pomohou snižovat energetickou náročnost našich technologií. To je teď velké téma mezi řadou průmyslových a výrobních podniků.

Kolik máte zaměstnanců? Jaké pozice aktuálně obsazujete?

Ke konci roku 2021 jsme naše obchodní a technické kapacity začlenili do ZVVZ GROUP, a.s., takže jsme se v rámci holdingu stali sdílenou kapacitou. Fakticky to znamenalo přesun asi padesáti lidí z ZVVZ-Enven Engineering a ZVVZ Machinery přímo pod ZVVZ Group. Pokud nyní potřebujeme obchodní a technické kapacity, nakupujeme je u holdingu. Počet zaměstnanců tak u nás klesl na 80 až 85. A co se týká nových pozic, tak teď stojíme hlavně o projektanty, protože jich je na trhu práce obecně málo. Nabíráme také montéry. Už proto, že někteří naši kolegové odchází do důchodu, takže potřebujeme tým doplnit o mladší ročníky.

Jste spokojeni s vývojem zakázek? Jaký obrat očekáváte?

Rok 2022 se pro nás i přes veškeré těžkosti, které přinesla ekonomika spojená s válkou na Ukrajině, vyvíjel dobře, výsledky převýšily naše očekávání. Konkrétní tržby zmínit nemůžu, musí projít auditem, ale jsme spokojeni. Podíleli jsme se na řadě pěkných zakázek. Aktuálně končíme velký projekt pro Elektrárnu Tušimice. Zde jsme pracovali pro Metrostav a ten zase pro vlastníka elektrárny, Skupinu ČEZ. Ve výrobě dokončujeme také látkový filtr pro metalurgickou společnost v Kazachstánu. Získali jsme zakázku na dodání filtru pro společnost Invelt, který půjde do českobudějovické teplárny. Dokončili jsme i elektrické odlučovače do biomasové kotelny v Plané nad Lužnicí. Za zmínku stojí i odevzdaný elektrický odlučovač za biomasovým kotlem v teplárně Martin na Slovensku. Projektů, na které budeme vzpomínat, bylo hodně. Jsme rádi, že máme spokojené zákazníky. Věříme, že v takovémto nastavení můžeme zvládnout i rok 2023, který bude pravděpodobně náročný.

Jaké jsou vaše plány a vize na další období?

V kontextu dnešní doby je odpověď v celku jednoduchá. Budeme se snažit zvládnout a přežít vlnu zvýšení nákladů. Budeme investovat do projektů, které nám i našim zákazníkům pomohou snížit spotřebu energií.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...