1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Aero Vodochody odeslalo část trupu letounu do Brazílie

aero vodochody logoOdolena Voda - Aero Vodochody odeslalo první zadní část trupu pro Embraer KC-390,což je největší vojenský letecký program s českou účastí.

Největší strukturální část letounu, která kdy byla podle firmy vyrobena v České republice, převáží jeden z největších transportních letounů na světě, téměř sedmdesátimetrový AN-124 Ruslan. ČTK to sdělila mluvčí Aera Vodochody Tereza Kryšpínová.

Pro brazilskou společnost Embraer, po Airbusu a Boeingu třetího největšího leteckého výrobce na světě, dodává Aero zadní část trupu, nákladní rampu, všechny kabinové dveře a náběžnou hranu křídla pro letoun KC-390. V případě náběžné hrany se Aero podílí i na vývoji. "Dnes odeslaná zadní část trupu je s rozměry 6,5x4 a 5x3,3 metru největší strukturální částí letounu, která kdy byla v České republice vyrobena," uvedla mluvčí.

Vzhledem k tomu je velmi náročná i doprava této části. Do Brazílie ji veze letoun AN-124 Ruslan vyráběný ukrajinskou společností Antonov, který patří k největším sériově vyráběným transportním letounům na světě. Tento hornokřídlý čtyřmotorový letoun má objem nákladního prostoru přes tisíc metrů krychlových a unese až 120tunový náklad. Po letounu A-380 společnosti Korean Air, který přistál na Ruzyni v pátek, se tak na pražském letišti objevil další z gigantů leteckého světa.

Aero uzavřelo s brazilským Embraerem smlouvu na výrobu strukturálních částí pro letoun KC-390 v roce 2011. Embraer KC-390 je nový vojenský víceúčelový dopravní letoun střední velikosti, určený pro přepravu nákladu i lidí. Projekt iniciovaly brazilské vzdušné síly, respektive ministerstvo obrany, a vývoj letounu je v souladu s požadavky brazilského letectva. Do provozu by měl letoun vstoupit v roce 2016.

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj a výrobu civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice. Aero se v současnosti zaměřuje na mezinárodní kooperační programy, kde se podílí na projektech největších leteckých výrobců, jako jsou Airbus, Boeing, Embraer či Sikorsky.

Aero je největším výrobcem cvičných proudových letounů na světě a je partnerem řady armádních letectev. Aero je zakládajícím členem Svazu českých leteckých výrobců.

24.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...