1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Airbus zahájil aerosalon plány modernizace klíčového letounu A330

airbus logo1Farnborough - Evropský výrobce letadel Airbus představil plány na vylepšení svého klíčového letounu na delší vzdálenosti A330, který konkuruje stroji 787 Dreamliner od amerického Boeingu.

Svou prezentací na sebe Airbus strhl pozornost první den mezinárodního aerosalonu ve Farnborough u Londýna. Airbus svým krokem vyostřil souboj s Boeingem o zakázky v celkové sumě odhadem 250 miliard dolarů (pět bilionů Kč), uvedla agentura Reuters.

Generální ředitel Airbusu Fabrice Brégier předpověděl, že jeho firma získá ještě tento týden ve Farnborough zakázky na sto kusů modernizovaného letounu. Stroj A330neo bude stále levnější než dreamliner a díky novým motorům a dalším změnám dosáhne úspor srovnatelných s konkurentem.

Airbus svými plány ovládl první den prestižní přehlídky, o jejíž pořadatelství se každý rok střídá letiště Farnborough s letištěm Le Bourget u Paříže. Evropskému výrobci pomohlo to, že americký zbrojní koncern Lockheed Martin stáhl na dnešek plánované představení svého bojového letounu JSF. Jednomu z letounů JSF před třemi týdny selhal motor, což si vynutilo pozastavení letů všech těchto strojů. Lockheed a americké ministerstvo obrany ale vyjádřili přesvědčení, že zahraniční debut tohoto stroje se bude moci uskutečnit ještě tento týden.

Airbus vylepšil A330 zejména novými úspornými motory od britské firmy Rolls-Royce, aby získal zpět zákazníky odlákané dreamlinerem. Zlepší se i aerodynamické vlastnosti stroje. Nový stroj chce Airbus začít dodávat zákazníkům ke konci roku 2017.

Dalším posílením prodeje svého nejprodávanějšího letounu chce Airbus rovněž vynahradit nečekaně slabý odbyt nového modelu menšího letadla A350-800. Poptávka po A330 výrazně vzrostla už loni díky zpožděným dodávkám jeho konkurenta od Boeingu, který měl loni řadu technických problémů.

Segment letadel pro 250-300 cestujících je co do objemu zakázek z trhu širokotrupých letadel největší. Podle poslední dlouhodobé prognózy Boeingu se takových letadel v příštích dvou desetiletích prodá 4520 v hodnotě přes bilion dolarů (přes 20 bilionů korun). Airbus věří, že jeho modely A330-800neo a A330-900neo mohou získat nejméně tisíc těchto zakázek.

17.07.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...