1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Akcionáři Airbus Group potvrdili změnu názvu z původního EADS

airbus logo1Amsterdam - Valná hromada akcionářů evropské skupiny pro leteckou, zbrojní a vesmírnou techniku Airbus Group oficiálně potvrdila změnu jména společnosti z původního názvu EADS.

Skupina tím završila reorganizaci a přijetím jména svého všeobecné známého výrobce letadel ukončila "babylonské zmatení" několika značek. Po hlasování to řekl generální ředitel skupiny Tom Enders.

"Bude to mít rozhodně pozitivní účinek na to, jak budeme přijímání na trhu, a na integraci v rámci Airbus Group," citovala Enderse agentura Reuters. Název Airbus Group používá skupina od počátku roku.

EADS vznikla v roce 2000 spojením francouzských, německých a španělských aktivit v letecké výrobě s cílem vytvořit protiváhu americkým leteckým a zbrojním gigantům a seskupit zdroje k vývoji obřího superjumba A380. V polovině minulého desetiletí se ale začaly projevovat negativa neustálých odkladů projektu A380 a sílících sporů mezi francouzskými a německými akcionáři.

Loni se hlavní akcionáři dohodli na rozsáhlých změnách vlastnické struktury. V jejich rámci se omezily podíly Francie a Německa na 11 procent pro každou vládu a podíl akcií skupiny na veřejném trhu se dostal na 73 procent.

Airbus nyní pracuje na novém velkém projektu letounu A350, nabitého špičkovými technologiemi. Stroj má být odpovědí na letoun 787 Dreamliner amerického Boeingu. Odkladů kvůli technickým problémům je u něj oproti projektu A380 málo a podle manažerů Airbusu by se první exempláře nového letounu měly dostat k zákazníkům do konce tohoto roku.

10.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...