1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Armáda nakoupí chybějící munici za 750 milionů korun

nabojePraha - Armáda chce během roku a půl nakoupit chybějící munici za více než 750 milionů korun. Vypsání zakázky přes agenturu spadající pod NATO bude ve středu schvalovat vláda, sdělil ČTK mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Vláda se bude také zabývat zadáním čtyřleté rámcové smlouvy na opravu vrtulníků Mi za 1,12 miliardy korun a zakázkami za další desítky milionů korun.

"Ministerstvo chce udělat velký nákup munice za 750 milionů korun, aby se doplnily v letech 2014 a 2015 chybějící zásoby," sdělil ČTK Pejšek. Nakupovat by se podle něj měla především munice pro ruční zbraně, ale také třeba pro kanóny na Pandurech, rakety pro letouny L-159 a náboje pro kulomety do Gripenů.

Armáda chce zakázku vyhlásit přes agenturu NSPA, která spadá pod NATO. Podle Pejška se v minulosti nákupy přes agenturu osvědčily a ceny byly v některých případech až o desítky procent nižší. "Do soutěže samozřejmě mohou jít i české firmy, už v minulosti v řadě dodávek uspěl v soutěžích NSPA třeba Sellier & Bellot," dodal mluvčí.

Vojáci na nedostatek munice, která jim chybí i během výcviku, poukazují opakovaně. Podle armádního webu pozemním a leteckým silám armády chybí náboje či rakety za asi 5,6 miliardy korun. "Jedná se nejen o munici na výcvik, ale především o tu, která chybí v zásobách," řekl k tomu na konci června náčelník generálního štábu Petr Pavel. Zásoby by měly vojákům v případě bojů vydržet na 30 dnů, do té doby by měl začít fungovat alianční systém zásobování.

Vláda se na středečním jednání bude zabývat i zajištěním servisu armádních vrtulníků Mi. Na konci listopadu končí dosavadní servisní smlouva uzavřená se státním podnikem LOM Praha. "Proto chceme se stejným podnikem, který jako jediný v ČR má potřebné licence, uzavřít nové čtyřleté rámcové smlouvy v hodnotě 490 milionů korun za servis a 635 milionů za generální opravy vrtulníků řady Mi," uvedl Pejšek. Jde podle něj o rámcové smlouvy, jejichž objem nemusí být vyčerpán. "Záležet bude na aktuální potřebě," dodal.

Vrtulníky ruské výroby Mi-8, Mi-17, Mi-171Š a Mi-24 byly do výzbroje české armády zařazovány postupně od roku 1967. Celkem jich je v armádních hangárech 42.

V případě jejich oprav je česká armáda závislá na dodávkách náhradních dílů z Ruska. Nedávné sankce Evropské unie vůči Rusku kvůli bojům na Ukrajině se podle Pejška netýkají náhradních dílů na používanou techniku. Provoz české vrtulníkové letky by tak ohrožovaly až případné odvetné sankce z ruské strany, pokud by dodávky do EU zakázala. Že by k tomu ale mělo dojít, zatím nic podle Pejška nesvědčí. Dodal, že nyní jsou zajištěny náhradní díly na několik měsíců.

Ministři dále projednají veřejné zakázky na informační systémy za téměř 140 milionů, léčivých přípravků a zdravotnických prostředků za sedm milionů korun nebo zajištění kontrol některých částí armádních letounů za 24 milionů Kč.

13.08.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...