1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Čína prý jedná o koupi nejméně 150 letadel Airbus

airbus logo1Peking - Čína jedná s evropským výrobcem letecké techniky Airbus o koupi minimálně 150 letadel, hodnota zakázky by se mohla pohybovat kolem 20 miliard dolarů (téměř 400 miliard Kč).

Dohoda by podle zdrojů mohla být ohlášena koncem tohoto měsíce, kdy čínský prezident Si Ťin-pching poprvé od nástupu do funkce navštíví Evropu. Mluvčí Airbusu a předních čínských leteckých společností se ale k těmto informacím odmítli vyjádřit.

Airbus již na konci minulého měsíce oznámil, že obdržel od čínské společnosti China Eastern Airlines zakázku na 70 letadel A320neo v hodnotě 6,4 miliardy dolarů. Navzdory zpomalování své ekonomiky zůstává Čína nejrychleji rostoucím trhem s leteckou přepravou na světě.

Airbus loni dodal zákazníkům po celém světě rekordních 626 letounů. Firma navíc získala rekordních 1619 objednávek na nová letadla. Čistý zisk jí loni vzrostl o 22 procent na 1,5 miliardy eur (41 miliard korun), tržby se zvýšily o pět procent na 59,3 miliardy eur.

Airbus dlouhodobě soupeří o vedoucí pozici na světovém trhu s letadly s americkým konkurentem Boeing. Podle zdrojů z odvětví nyní obě firmy nabízejí výrazné slevy, aby si zajistily zakázky v Číně.

24.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...