1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Colt CZ navrhuje fúzi s americkou společností Vista Outdoor

Colt CZ GROUP logoUherský Brod/Praha  - Česká zbrojařská skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) usiluje o spojení s americkým výrobcem munice a outdoorového vybavení Vista Outdoor. Vyplývá to z dokumentu adresovaného americké Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC), který zbrojovka zveřejnila na webu. Colt v současnosti drží v americké firmě menšinový podíl.

Colt CZ nyní nabízí vedení společnosti Vista Outdoor fúzi. Podle zveřejněného návrhu by akcionáři Visty měli mít ve společném podniku přibližně 55procentní podíl. Transakce má být financována emisí nových akcií za 600 milionů amerických dolarů, v přepočtu přibližně za 13,4 miliardy Kč a dluhem 300 milionů dolarů (6,7 miliardy Kč).

Koncem letošního října skupina Colt oznámila, že koupila podíl ve společnosti Vista Outdoor. Spolu s dalšími oznamovateli, kterými jsou majoritní akcionář Colt CZ a místopředseda dozorčí rady společnosti René Holeček a předseda představenstva Colt CZ Jan Drahota, v ní nabyla více než pětiprocentní podíl.

O transakci s Vista Outdoor usiluje rovněž průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG). Skupina podnikatele Michala Strnada v půlce letošního října oznámila, že od americké firmy kupuje muniční divizi Sporting Products, jejíž součástí je řada značek a výrobců malorážové munice a jejích komponentů v USA. Cena obchodu je 1,91 miliardy dolarů (zhruba 45 miliard korun). Podmínkou jeho dokončení je souhlas akcionářů výrobce malorážové munice společnosti Vista Outdoor a národních regulačních úřadů.

Skupina Colt CZ je předním světovým výrobcem ručních palných zbraní a munice pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další komerční využití. Své produkty prodává především pod značkami Colt, CZ (Česká zbrojovka), Colt Canada, CZ-USA, Dan Wesson, Spuhr, swissAA a 4M Systems. Skupina má sídlo v České republice a výrobní kapacity v ČR, USA, Kanadě, Švédsku, Švýcarsku a Maďarsku. Zaměstnává více než 2000 lidí.

Za tři čtvrtletí letošního roku měl Colt CZ výnosy 9,9 miliardy korun. Čistý zisk zbrojařské skupiny upravený o mimořádné položky dosáhl od ledna do září 1,5 miliardy korun.

28.11.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...