1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Egyptskou armádu podpoří v boji proti islamistům i Francie

rafale fighterKáhira - Do Káhiry dnes přiletěly první tři francouzské bojové letouny Rafale, kterých si Egypt objednal 24. Stroje mají posílit egyptskou armádu, která v regionu bojuje proti islamistům.

Spojené státy, které v roce 2013 vojenské dodávky Egyptu zmrazily, letos v červnu zemi dodaly dvě válečné lodě.

Moderní letouny Rafale dosud používala jen francouzská armáda. V únoru Egypt s Francií uzavřel zbrojní dohodu v celkové hodnotě 5,2 miliardy eur (141 miliard Kč), která kromě 24 stíhaček zahrnuje i prodej raket vzduch-vzduch a dvě námořní fregaty nejnovější generace. V červnu si objednal 25 strojů Rafale i Katar.

Egyptská armáda vede poslední dva roky rozsáhlé operace na Sinajském poloostrově s cílem zastavit útoky islamistů. Tyto útoky se vystupňovaly poté, co v roce 2013 tehdejší šéf armády a nynější prezident Abdal Fattáh Sísí svrhnul prezidenta Muhammada Mursího a nechal zakázat Mursího hnutí Muslimské bratrstvo.

Američtí zákonodárci a někteří další zahraniční představitelé se obávají, že po svržení demokraticky zvoleného Mursího nová egyptská vláda nezavádí dost demokratických reforem. Přesto zůstává Egypt jedním s nebližších spojenců USA v regionu a Američané mu poskytují zbraně.

Vztahy mezi USA a Egyptem ochladly, když armáda po masových demonstracích egyptské opozice svrhla Mursího. Jeho nástupce Sísí ale vztahy s Washingtonem dokázal postupně upevnit. Americký prezident Barack Obama letos v březnu odvolal zastavení dodávek vojenského materiálu egyptské armádě. V červnu obdržel Egypt od USA dvě moderní rychlá plavidla vyzbrojená raketami.

28.07.2015 ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...