1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Evropský výrobce letecké techniky EADS zruší 5800 pracovních míst

EADS logoPaříž - Zrušení zhruba 15 procent pracovních míst v Evropě čeká v příštích třech letech evropského výrobce letecké techniky EADS.

V rámci plánované restrukturalizace a úspor v divizích pro zbrojní výrobu a vesmírnou techniku, které se spojí, tak odejde asi 5800 zaměstnanců. Čtvrtina z nich má ale naději přejít k výrobě Airbusů a vrtulníků Eurocopter. EADS to uvedla v prohlášení.

Plán, proti němuž už protestovali němečtí zaměstnanci EADS, předpokládá "zásadní konsolidaci" výrobních jednotek skupiny v Německu, Francii. Španělsku a Británii. Tyto země se také podělí o zátěž rušených zaměstnaneckých postů. V nejvíce se bouřícím Německu by podle odhadů agentury AFP mohlo jít zhruba o 2600 lidí, ve Francii o 1700, v Británie o 700 a ve Španělsku o 600.

"Musíme zlepšit konkurenceschopnost ve zbrojním a vesmírném sektoru a musíme to udělat hned," uvedl generální ředitel EADS Tom Enders. "Naše tradiční trhy klesají a my naléhavě potřebujeme zlepšit přístup k zahraničním zákazníkům na růstových trzích," dodal Enders podle agentury Reuters.

Propustit pro nadbytečnost by měla EADS 1000 až 1450 lidí, což zřejmě povede ke srážkám s odbory. Radikální francouzský odborový svaz Force Ouvrière již slíbil, že bude proti nedobrovolným odchodům bojovat. Na konci listopadu vyrazily do ulic protestovat proti plánovanému rušení míst tisíce zaměstnanců EADS v Německu.

EADS ale plán slíbila zmírnit vytvořením až 1500 nových pozic u svého leteckého výrobce Airbus a divize vrtulníků Eurocopter. Neobnoví 1300 smluv na dobu určitou a připraví program dobrovolných výpovědí.

EADS letos v červnu oznámila, že od začátku příštího roku sloučí své zbrojní a vesmírné aktivity Airbus Military, Astrium a Cassidian do jedné pod názvem Airbus Defense & Space. EADS tehdy také uvedla, že změní své jméno na Airbus Group, tedy podle svého úspěšného výrobce civilních letadel. Později skupina sdělila, že v důsledku spojení své zbrojařské a vesmírné části nevylučuje rušení pracovních míst. Spojením obou divizí EADS reaguje na vládní rozpočtové škrty.

EADS rovněž hodlá prodat své pařížské ústředí. V něm měl sídlo bývalý francouzský výrobce letecké techniky Aérospatiale, jehož majetek se v roce 2000 po fúzi evropských leteckých producentů stal součástí EADS.

11.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...