1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Excalibur Army se bude podílet na provozu slovenské armádní firmy

excalibur army logoBratislava - Česká společnost Excalibur Army se bude podílet na provozu už druhého vojenského opravárenského podniku (VOP) na Slovensku.

Prostřednictvím společnosti MSM Martin, v níž má Excalibur Army asi 49procentní podíl, uspěla v tendru slovenského ministerstva obrany na pronájem VOP Trenčín. Společnost MSM Martin už dříve získala do pronájmu VOP Nováky na středním Slovensku.

VOP Trenčín je největším slovenským podnikem v oblasti oprav a modernizace pozemní armádní techniky. Zaměřuje se také na výrobu kontejnerů, navigačních zařízení a komunikační techniky. Zaměstnává 322 pracovníků.

Slovenský ministr obrany Martin Glváč dnes novinářům řekl, že MSM Martin z dvou účastníků tendru předložila výhodnější nabídku. Za dvacetiletý pronájem VOP Trenčín vítěz soutěže zaplatí 7,56 milionu eur (205,9 milionu Kč) a v průběhu příštích pěti let má udržet v podniku 288 pracovníků.

Podle Glváče byl VOP Trenčín v posledních letech závislý na zakázkách od armády, která se potýká s nedostatkem peněz. Hodnota armádních objednávek pro VOP Trenčín přesahovala deset milionů eur ročně.

Slovenský ministr obrany uvedl, že hledání strategického partnera se osvědčilo už v případě tendru na pronájem VOP Nováky, ve kterém loni také uspěla společnost MSM Martin. "Toto řešení se ukazuje jako správné. V podniku (VOP Nováky) zůstala zachována zaměstnanost a pracovníkům stouply mzdy," řekl Glváč.

VOP Nováky se zabývá hlavně likvidací a opravou munice, výrobou ručních granátů a cvičné munice. V roce 2007 došlo v areálu společnosti k mohutné explozi, která si vyžádala osm lidských životů. Výbuch poničil výrobní prostory a podnik vzápětí přišel o zakázky.

Společnost Excalibur Army se na jaře stala v České republice novým majitelem šternberského závodu vojenských opraven VOP CZ, za který státu zaplatila 152 milionů korun. Stalo se tak poté, co vyhrála výběrové řízení na prodej podniku, jehož část už dříve měla pronajatou. Excalibur Army se věnuje zejména obchodu s vojenským materiálem a technikou a jejími opravami.

23.11.2013

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...