1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Francie nezruší prodej vojenských lodí Rusku

Warship1Paříž/Washington - Francie bude pokračovat v prodeji svých vojenských lodí Rusku, protože zrušení kontraktu by způsobilo větší škody Paříži než Moskvě.

S odvoláním na francouzské diplomatické zdroje to uvedla agentura Reuters. Krok Francie podle ní ukazuje na omezení sankcí Evropské unie, které mají potrestat Rusko za anexi ukrajinského Krymu a odradit Moskvu od vpádu na východní Ukrajinu.

Spojené státy dnes opět zdůraznily svůj odpor vůči tomuto prodeji, který je podle nich "nekonstruktivní". "Vyjádřili jsme ohledně tohoto prodeje naše znepokojení u francouzské vlády a budeme v tom pokračovat," řekla podle agentury AFP mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jennifer Psakiová. Naznačila, že o této otázce bude hovořit americký ministr zahraničí John Kerry se svým francouzským protějškem Laurentem Fabiusem, kterého má přijmout v úterý ve Washingtonu.

Francie v březnu sdělila, že smlouvu o dodávce dvou lodí třídy Mistral v hodnotě 1,2 miliardy eur (skoro 33 miliard Kč) přezkoumá v říjnu. Zdroje Reuters ale dnes uvedly, že na tři roky starý kontrakt s Ruskem se třetí kolo sankcí proti Moskvě vztahovat nebude a lodě budou dodány.

"Kontrakt je zaplacen a kdyby nebyl dodržen, přišel by finanční postih," uvedly zdroje. "Pokutu by dostala Francie. Je příliš jednoduché říct, že se má Francie toho prodeje vzdát."

Spojené státy na Francii, Velkou Británii a Německo vyvíjejí tlak, aby zaujaly tvrdší postoj vůči Rusku. Pro Francii by to podle Reuters znamenalo přinejmenším pozastavení prodeje lodí Mistral, pro Británii zablokování bankovních kont a haciend boháčům z okolí ruského prezidenta Vladimira Putina a pro Německo začátek postupných kroků, které by snížily závislost na ruském plynu.

Lodě Mistral jsou víceúčelové a mohou dopravovat vrtulníky a tanky. Smlouva o jejich dodání byla uzavřena v červnu 2011. Podle dřívějších zpráv ruských médií už za ně Moskva zaplatila 700 milionů eur. Ruské ministerstvo obrany v březnu Paříž varovalo, že v případě stornování prodeje by musela zaplatit cenu kontraktu a dodatečnou sankci.

První loď s názvem Vladivostok by měla být dodána do letošního posledního čtvrtletí. Druhá, která byla pojmenována po krymském přístavu Sevastopol, má být dodána do roku 2016. Letos v červnu by na instruktáž do Francie mělo přijet zhruba 400 ruských námořníků.

21.05.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...