1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Obrana představí plány na vyzbrojování a prodej L-159

Army plane L159Praha - Ministerstvo obrany dnes představí plány na další vyzbrojení vojáků novými puškami z produkce České zbrojovky. Šéf resortu Vlastimil Picek bude také hovořit o prodeji nepotřebných letadel L-159.

Vedení ministerstva představí i projekt na oslavu 100. výročí vzniku československých legií v období první světové války.

Vojáci již odebírají téměř 8000 pušek ČZ 805 Bren, kterými armáda nahrazuje zastaralé samopaly vzor 58, které již dosloužily. Podle nedávné informace deníku Insider chce ministerstvo obrany do roku 2020 nakoupit dalších více než 9700 útočných pušek za 1,1 miliardy korun. Kvůli zkušenostem z Afghánistánu ale podle deníku chce nové zbraně nakoupit s jiným typem zásobníku.

Picek v červnu řekl, že má obrana zájemce o koupi nepotřebných bitevníků L-159. Vojenské letectvo má k dispozici celkem 72 podzvukových strojů z Aera Vodochody. Piloti ale potřebují jen zhruba třetinu z nich. Celkem 36 strojů je zakonzervováno a mohlo by být prodáno. "Něco se rýsuje. Já bych to nechtěl zakřiknout, a taky bych to nechtěl komentovat," uvedl Picek v červnu.

Ministr představí také projekt Legie 100, který na středečním zasedání schválila vláda v demisi. Výročí vzniku československých legií, které stály u zrodu samostatné republiky, připomene příští rok v létě replika legionářského vlaku.

Kromě Legiovlaku, který by mohl po tuzemských tratích křižovat až do roku 2020, chystají organizátoři výstavy v ČR a zahraničí, publikaci o činnosti legií v Rusku a obnovu válečných hrobů v Rusku, na Ukrajině, Slovensku a dalších zemích. Vyrobeny budou repliky legionářských uniforem, historické techniky a praporů.

30.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...