1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Polsko má letos dostat turecké drony a americké rakety

Bayraktar dronVaršava - Polská armáda ještě letos dostane turecké bezpilotní letouny Bayraktar TB2, oznámil dnes ministr obrany Mariusz Błaszczak. Polští vojáci by podle ministra měli letos získat také první baterie amerického systému protiraketové obrany Patriot a v příštím roce americké raketomety HIMARS.

"Naším cílem je, aby polské vojsko mělo 300.000 vojáků," prohlásil Blaszczak podle televize TVN 24.

"Budeme vyzbrojovat polskou armádu, obstaráme ji nejmodernější výbavu, nejmodernější zbraně, ale budeme armádu rozvíjet také početně," řekl ministr při zahájení konference o obranyschopnosti země ve vojenské akademii ve Varšavě. Ozbrojené síly by se podle něj měly skládat z 250.000 profesionálních vojáků a 50.000 vojáků územní obrany z aktivních záloh.

Válka, která se odehrává v polském sousedství na Ukrajině, podle ministra potvrzuje, že stanovené směry rozvoje polských sil jsou správné, ať jde o vyzbrojení armády, tak o zvýšení početnosti ozbrojených sil.

"Důležité je dělostřelectvo, důležité jsou tankové jednotky, důležité jsou také drony. Úderné drony jsme objednali a letos do výzbroje polské armády dorazí drony Bayraktar turecké výroby," řekl Blaszczak. Příští rok polskou armádu posílí rakety HIMARS o doletu až 300 kilometrů.

K očekávané dodávce prvních baterií Patriot Blaszczak poznamenal, že systém protivzdušné obrany se bude dále rozvíjet a posilovat o další vrstvy.

V Polsku již jsou baterie raket Patriot, jde ale o součást amerických sil v zemi.

Systém Patriot slouží k ochraně před taktickými balistickými střelami, raketami s plochou dráhou letu i letouny. Drony Bayraktar TB2 se osvědčily jak v předloňské válce mezi Arménií a Ázerbájdžánem, tak při nynějším rusko-ukrajinském konfliktu. Raketomety HIMARS byly nasazeny v Afghánistánu, Iráku a Sýrii.

08.03.2022 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...