1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rusko prý hodlá prodat Číně nejmodernější protiraketový systém

russia-flagMoskva - Čína se může stát prvním zahraničních zákazníkem, který koupí nejmodernější ruský systém protivzdušné obrany S-400 Triumf. Ten zatím Moskva předváděla jen na slavnostních přehlídkách.

Ale zásadní souhlas s prodejem S-400 Číně již udělil prezident Vladimir Putin, uvedl ruský list Kommersant.

"Obě strany nyní jednají o počtu baterií a jejich ceně. Ale i v případě, že se podaří dosáhnout konkrétní dohody, čínské ozbrojené síly budou moci systémy (S-400) získat nejdříve v roce 2016," napsal deník s tím, že jednání s Pekingem potvrdil šéf Federální služby pro vojenskotechnickou spolupráci Alexandr Fomin.

Podle zdroje blízkého Kremlu se tak děje s osobním souhlasem Putina. Prý toto rozhodnutí "nijak nesouvisí s rozpory se Západem" ohledně ruské anexe Krymu.

Kommersant připomněl, že Rusko v roce 2010 splnilo kontrakt na dodávku 15 baterií S-300 Číně, kde jsou určeny k ochraně velkoměst jako Peking či Šanghaj. Už o rok později Číňané začali projevovat zájem o ještě modernější systém S-400. Ve hře je podle zdrojů listu prodej jedné baterie S-400 s osmi odpalovacími zařízeními.

Ale rychlé dodání prý donedávna blokoval generální štáb, podle kterého by totiž dostatečné množství S-400 měli nejprve dostat ruští vojáci, než začne export. Kontrarozvědka FSB se zase obávala, aby Číňané neokopírovali ruský systém. Mezitím ale výrobce začal dodávat S-400 ruským plukům a Moskva s Pekingem uzavřela dohodu o ochraně intelektuálního vlastnictví při obchodu se zbraněmi.

Čína patří k největším zákazníkům ruských zbrojovek. Loni koupila ruské zbraně a vojenskou techniku za více než 1,8 miliardy dolarů (asi 36 miliard korun), čímž se na žebříčku odběratelů zařadila na čtvrtou příčku, poznamenal list.

V Rusku pluky vyzbrojené S-400 kupříkladu chrání Moskvy před raketovým útokem. Zbraně, označované v kódu NATO jako SA-21 Growler, jsou schopny ničit cíle ve vzdálenosti až 400 kilometrů. Rusové mezitím začali vyvíjet jeho nástupce, systém S-500, jehož dosah má být 600 kilometrů.

02.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...