1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Slovensko a Polsko budou spolupracovat při výrobě obrněných vozů

obrneny transporter pandurBratislava - Slovensko a Polsko budou spolupracovat při výrobě armádních obrněných vozidel a při opravách houfnic.

Dohodu o spolupráci ve vojenské oblasti mezi oběma zeměmi podepíše slovenský premiér Robert Fico během páteční návštěvy Polska s tamní premiérkou Ewou Kopaczowou, informoval úřad slovenské vlády. 

Transportéry Rosomak Scipio budou určeny na slovenský a polský trh, jakož i pro odběratele v dalších zemích. Slovensko, které za současné levicové vlády odstartovalo největší modernizaci své armády od vzniku státu v roce 1993, potřebuje obnovit také vozový park pro pozemní vojsko. 

Scipio je vozidlo postavené na kolovém podvozku transportéru Rosomak, který vychází z finského obrněnce Patria. Bojovou věž na stroj dodává slovenská firma EVPÚ. Vozidlo, které je obdobou obrněných transportérů Pandur, jež má výzbroji česká armáda, bylo letos představeno na veletrhu IDET v Brně.

Kromě společné výroby obrněných vozidel bude Slovensko a Polsko spolupracovat také při generálních opravách houfnic Dana, a to na základě know-how, které vlastní Slovensko.

Slovensko již rozhodlo o nákupu víceúčelových vrtulníků Black Hawk, jakož i vojenských dopravních letadel C-27J Spartan. Stát vypsal tendr na nákup armádních radarů a se Švédskem jedná o pronájmu stíhaček, které by nahradily dosluhující ruské stroje MiG-29.

07.07.2015 ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...