1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Modernizace teplovodní sítě Tepláren Brno letos startuje na Poříčí

Teplaren4Stavební práce na nutné modernizaci teplovodní sítě odstartují na Poříčí Teplárny Brno. Dodávky tepla bez zbytečných ztrát budou v oblasti Poříčí - Polní po rekonstrukci dodávat namísto zastaralých parovodů nové horkovody.

Souběžně s tím se k pracím zhruba od března v této lokalitě připojí Brněnské vodárny a kanalizace s opravami kanalizace a ŘSD, které plánuje opravu odbočovacích pruhů v křižovatkách na trati zdejší vlečky.

Zahájení stavebních prací v této oblasti si od čtvrtka 16. ledna 2020 vyžádá i některá dopravní omezení, která se budou měnit podle prováděných prací. Na ulici Poříčí bude zpočátku omezen provoz v pravém jízdním pruhu ze směru k hale Rondo (v křižovatce ul. Poříčí x Náplavka, v délce cca 25 m, směrem od ul. Vídeňská k Renneské). V opačném směru od Ronda bude zachován provoz v obou pruzích.
Podle etap výstavby musejí řidiči později počítat i se záborem dvou jízdních pruhů v ulici Poříčí. Vždy ale zůstane zachován provoz minimálně 1+1.

S náhradou parovodů, z nichž mnohé slouží již déle než půlstoletí a jsou v havarijním stavu, začaly brněnské teplárny již před deseti lety. Převážně v době letní odstávky každým rokem vždy vybudují průměrně kolem sedmi osmi kilometrů nového potrubí v různých částech Brna. Kompletně horkovodní síť by moravskou metropoli měla zásobovat v roce 2023. Každý vyměněný kilometr parovodu za horkovod znamená roční snížení emisí o 336 tun CO2. Celkový přínos bude obdobný, jako by z města zmizelo 10 tisíc automobilů. Ztráty distribuční soustavy budou nižší o 450 tis. GJ, což přinese úsporu spotřeby zemního plynu 14 mil. m3 ročně.

29.01.2020

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...