1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

AŽD a Elektrizace Železnic postaví dálkové řízení tratí

Elektrizace zeleznic PrahaPraha - Stavební společnosti AŽD Praha a Elektrizace železnic získaly stomilionové zakázky na vybudování dálkově ovládaného zabezpečovacího zařízení.

AŽD je vybuduje na koridorových tratích mezi Kolínem a Kralupy nad Vltavou a mezi Českými Budějovicemi a Horním Dvořištěm za celkem 430 milionů. Sdružení Elektrizace Železnic a První SaZ Plzeň pak zvítězila v soutěži na trase Kolín - Česká Třebová s cenou 226 milionů korun. Informace zveřejnila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ve Věstníku veřejných zakázek.

Všechny zmíněné tratě budou dálkově řízeny dispečery ze vznikajícího centrálního dispečerského stanoviště v Praze. Ti by měli na provoz v daných úsecích dohlížet prostřednictvím zabezpečovacího zařízení a kamer na místo výpravčích přímo ve stanicích. Pražské dispečerské pracoviště by mělo být dokončeno v závěru letošního roku a tratě z Třebové do Kolína a z Kolína do Kralup by odsud mohly být dálkově řízeny od počátku příštího roku.

Naopak zapojení trasy z Budějovic na Horní Dvořiště se předpokládá až ve druhé fázi zavádění dálkového řízení. Funkční by tak mělo být nejpozději do roku 2020. Po plném zapojení, které je plánováno na koridorové trasy a další významné železniční spoje, má podle SŽDC systém dálkového zabezpečení ušetřit na 1200 pracovních míst zaměstnanců v provozu.

05.03.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...