1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

České stavebnictví dál klesá, v listopadu meziročně o 6,5 procenta

construction buildingPraha - Stavební výroba v Česku zrychlila meziroční pokles. Loni v listopadu se snížila o 6,5 procenta, v říjnu klesla o 0,9 procenta. Pokles produkce zčásti ovlivnilo počasí bohaté na srážky, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Výroba v pozemním stavitelství, což jsou stavby budov, se oproti stejnému období předchozího roku snížila o 7,7 procenta. Inženýrské stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, meziročně kleslo o 3,9 procenta. Meziměsíčně byla stavební produkce v ČR nižší o 3,8 procenta.

"Stavební produkce byla v listopadu meziměsíčně nižší a meziročně klesla o 6,5 procenta. Pokles produkce zčásti ovlivnilo počasí, byl zaznamenán nejvyšší listopadový úhrn srážek od roku 1961," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Po většinu loňského roku tuzemská stavební produkce v meziročním srovnání klesla. Růst evidovali statistici zatím dvakrát, a to v lednu a v červnu. První měsíc minulého roku byla stavební výroba meziročně vyšší o 5,3 procenta, v červnu stoupla o 0,9 procenta. V ostatní měsíce klesala, největší loňský meziroční pokles zaznamenala v dubnu, a to o 7,1 procenta.

Stavební úřady vydaly v listopadu 6159 stavebních povolení, meziročně o 11,7 procenta méně. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 41,9 miliardy korun, oproti listopadu 2022 vzrostla o 0,2 procenta.

Zahajování bytové výstavby bylo v listopadu podle statistiků v útlumu - meziročně se začalo stavět o 40,7 procenta bytů méně. Klesl i počet dokončených bytů, a to o 19,2 procenta. "Největší vliv na celkový pětinový pokles počtu dokončených bytů měla kategorie rodinných domů a tento výsledek byl ovlivněn spíše vysokou srovnávací základnou," konstatovala vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se meziročně zvýšil o 0,6 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda oproti předloňskému listopadu vzrostla o 7,6 procenta.

12.01.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...