1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Firma Kámen a písek zažila nejlepší rok, pomohly jí stavby D3 a D4

construction machineryČeský Krumlov - Firma Kámen a písek, která je největším výrobcem drceného kameniva v Jihočeském kraji, prodala loni 2,86 milionu tun. Nejvíc dodávala na stavbu dálnic D3 a D4. Pro firmu to byl nejúspěšnější rok.

Společnost, jež těží a zpracovává kamenivo, měla letos v prvním pololetí tržby 337,5 milionu, proti loňsku o pětinu vyšší, hrubý zisk je za pololetí odhadem 45 milionů. Náklady jí loni stouply v průměru o 23 procent, řekl ČTK generální ředitel firmy Otakar Veselý.

"Loňský rok byl nejúspěšnější v historii firmy, prodejně i hospodářsky. Myslím, že letošní rok se bude tvářit stejně. Zisk jde z 90 procent do investic. Já očekávám, že až skončí ty dvě velké stavby, dálnice D3 a D4, vrátíme se do šedého průměru. Budeme pak dávat kamenivo na rodinné domky, na privátní výstavbu, kde to bude financovat někdo jiný než stát. Přijdou hubená léta, my investujeme, abychom je mohli přežít," řekl Veselý. Až se dokončí D3, klesne podle něj roční produkce pod dva miliony tun. Firma dodává materiál i pro nové tovární haly či obchvaty obcí a měst.

Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží stouply loni meziročně firmě o 18 procent na 642,8 milionu Kč. Zisk po zdanění klesl o 1,4 milionu na 90,4 milionu. Loni společnost investovala 28,6 milionu, jak vyplývá z výroční zprávy. Letos budou investice 30 milionů, firma hlavně modernizuje těžební techniku, sdělil ČTK jednatel Pavel Fučík.

Největší zakázkou jsou dodávky na dálnici D3, konkrétně obchvat Českých Budějovic a některé silnice, které se k dálnici napojí, jako je Jižní tangenta. Kolem 740.000 tun dodala firma loni na dva úseky D3 tvořící budoucí obchvat Budějovic. Překvapivě rychle pokračovala stavba D4, pro niž firma dodávala z lomů Písek a Jistec, řekl Veselý. V asfaltových směsích firma meziročně vyrostla o 15 procent. I letos bude hodně dodávat pro D3 a D4, důležité jsou pro ni i vznikající obchvaty obcí Lišov a Žár na Českobudějovicku.

Firmě loni zdražil materiál v průměru o 23 procent. Nejvíc elektřina, o 100 procent, trhaviny o 65 procent, náhradní díly o 35 procent. Zdražovala doprava i výpomocné drticí linky, které si firma musela najímat, aby mohla víc vyrábět. S odběrateli uzavřela nové smlouvy obsahující inflační doložky. "My jsme pouze upravili ceny, aby mohla firma žít dál. Bylo to vyvolané centrální politikou země, že jsme nedokázali včas udělat záklopku na ceny energií. Někteří zhotovitelé dálnice řekli, že to akceptují, ale chtějí od státu, aby jim povýšil rozpočet," řekl Veselý. Zástupci vlády a silničářů v červnu řekli, že stavba obchvatu Budějovic se prodraží až o miliardu právě proto, že původní smlouvy se stavbaři nemají inflační doložku. Letos stouply firmě náklady o deset až 13 procent.

Společnost již dříve oznámila, že chce otevřít nový lom Kolný na těžení stavebního kamene. Nahradí tak lom v Ševětíně, jejž dotěží a zrekultivuje. V novém lomu s rozlohou 47,7 hektaru by firma v prvních 30 letech těžila téměř na 25 hektarech. Nová linka by se měla začít stavět v roce 2025, investice bude 300 milionů Kč, řekl dříve ČTK Fučík. Záměr někteří obyvatelé kritizují. Na podzim chce firma podat dokumentaci EIA k veřejnému projednání.

V kraji vlastní firma deset kamenolomů. Zaměstnává kolem 130 lidí, mzdy letos zvedla o 13 procent. Společnost Kámen a písek je součástí rakouské skupiny Kirchdorfer Gruppe. Pětinový podíl drží Veselý.

18.07.2023 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...