1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Jihlava chystá zlepšení historického centra i největšího sídliště

square workersJihlava - V Jihlavě se příští rok zlepší vzhled části území v městské památkové rezervaci. Dělníci se postarají o opravy části hradebního parkánu, včetně kaple u kostela svatého Jakuba a schodiště do parku Heulos.

Na Masarykově náměstí také vzniknou dva průhledy do středověkého podzemí, uvedl primátor Jaroslav Vymazal (ODS). Ještě podstatně větší investice radnice plánuje na největším městském sídlišti Březinky. Mají se tam zlepšit cesty, dětská hřiště i zeleň.

V městské památkové rezervaci začne příští rok první etapa regenerace. Bude se týkat parkánu mezi Mahlerovým penzionem a kaplí Olivetské hory. Kromě oprav parkánu, kaple a schodiště do parku se tam zlepší mobiliář a přibude hřiště na na pétanque. Obnoven bude průchod na parkán, takže po dokončení těchto prací se lidé dostanou z Masarykova náměstí Hlubokou ulicí přímo do parku Heulos. "Čili vznikne pěší koridor, který, myslím si, bude hojně využíván," podotkl Vymazal.

Na tento projekt muselo město zopakovat výběrové řízení, protože do prvního se přihlásil jen jeden zájemce. Ve druhém řízení mezi třemi uchazeči vyhrála stavební firma PSJ. Úpravy v historickém centru provede za 6,3 milionu korun bez DPH.

Během příštího roku by radnice chtěla zlepšit i veřejná prostranství na panelovém sídlišti Březinky, v němž bydlí pětina obyvatel města. Náklady na úpravy cest, zeleně, parkovišť, dětských hřišť a kontejnerových stání byly spočítány na 45 milionů Kč. Primátor předpokládá, že se cenu podaří snížit při výběru dodavatelské firmy. Město už na projekt požádalo o evropskou dotaci. Práce by měly být provedeny do listopadu.

03.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...