1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Na jižní Moravě se letos zahájí stavba obchvatu Znojma a Lechovic

geodezia meranieBrno - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) letos na jižní Moravě zahájí dvě dlouho diskutované stavby. Po mnoha letech se začne stavět obchvat Znojma.

Vybudovat se má téměř 3,5 kilometru dlouhý úsek, který obkrouží město ze severu a napojí silnici vedoucí řadu let odnikud nikam. Stavbaři se pustí také do obchvatu Lechovic nedaleko Znojma. ŘSD plánuje i rekonstrukci úseku dálnice D1 a řadu dalších menších oprav, sdělila ČTK mluvčí státní organizace Nina Ledvinová.

Obchvaty, které se dostaví až v následujících letech, mají za úkol odvést tranzitní dopravu z centra Znojma a z Lechovic. Znojmem projíždí denně zhruba 25.000 aut, předpokládá se, že obchvat jich odvede 10.000. Cena stavby je 571 milionů korun.

Lechovicemi projede po silnici z Brna na Znojmo denně 15.000 vozidel včetně kamionů. Nová silnice, která povede jižně od obce, bude měřit téměř pět kilometrů a cena za ni je čtvrt miliardy korun.

Rekonstrukce čeká také jihomoravský čtyřkilometrový úsek dálnice D1 mezi Ostrovačicemi a Kývalkou, tedy mezi kilometry 178 a 182.

Další opravy se týkají silnic první třídy a jejich cena se pohybuje od deseti do 60 milionů korun. ŘSD již začalo opravovat zabezpečení Pisáreckých tunelů v Brně, chystá se oprava postupně tří úseků na rychlostní silnici na Svitavy od Lipůvky až k Brnu, kde se mění dvouproudá silnice na čtyřproudou. V Brně se budou v létě opravovat výpadovky Ostravská a Hněvkovského. Půl roku se musí řidiči vyrovnat s omezením také na hlavním tahu na Slovensko na silnici I/50 v Holubicích.

Omezení se dotknou také silnice číslo 23, která spojuje jižní Moravu přes Vysočinu s jižními Čechami. Počítá se s opravami od hranice třebíčského okresu až na křížení s dálnicí na Kývalce.

14.01.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...