1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Orco potřebuje zvýšit kapitál o 100 mil. eur, tvrdí Vítek

orco group logoPraha - Podnikatel Radovan Vítek, který je největším akcionářem skupiny Orco, tvrdí, že předlužená společnost potřebuje doplnit kapitál minimálně o 100 milionů eur (v přepočtu nyní zhruba 2,7 miliardy korun).

V otevřeném dopise akcionářům Orka to píše Vítkova společnost Tandis. Podle ní za to může rozsah dluhu skupiny i její garance.

"Vzhledem k výši splatných pohledávek a firemních záruk Orco Property Group nutně potřebuje navýšit kapitál minimálně o 100 milionů eur," stojí v dopise pro akcionáře Orka. Podle Vítka dosahují dluhy skupiny po splatnosti 300 milionů eur.

Vítek akcionářům také připomíná, že je Orco už šestým rokem v krizi. "Nemá jiná likvidní aktiva než v Orco Germany. Pro skupinu je lepší snížit podíl v Orco Germany než být nucena k bankrotu," naznačuje černý scénář dalšího vývoje dopis.

Představenstvo Orco Germany na konci listopadu schválilo navýšení kapitálu cestou emise nových akcií až do výše 100 milionů eur. Krátce poté česká společnost Tandis, za níž stojí Vítek, oznámila, že z této částky upisuje 54 milionů eur tato firma. To však na žádost akcionářů skupiny Orco Kingstom a Alchemy zablokoval lucemburský soud. Tyto dvě společnosti se s Vítkem přou o rozložení sil v Orku.

Vítek se letos skrze společnosti Gamala a Crestline stal dominantním akcionářem skupiny Orco s 29,65 procenta akcií. Dalších 12,52 procenta ovládá skupina Kingstown, 10,57 procenta fondy Alchemy a 8,93 procenta generální ředitel skupiny Jean-Francois Ott. Tito čtyři akcionáři dohromady ovládají takřka 74 procent akcií skupiny.

Developerská skupina Orco podniká především v Praze, Berlíně, Varšavě a Budapešti. V české metropoli patří mezi hlavní chystané projekty firmy zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech.

Orco Property Group loni hospodařilo s čistou ztrátou 40 milionů eur. Letos za prvních devět měsíců prohloubilo provozní ztrátu na zhruba 106 milionů eur (2,9 miliardy korun), což je proti loňsku téměř devítinásobek. Čistá ztráta Orka se během třech čtvrtletí letošního roku zvýšila na 142 milionů eur. Orco je ve ztrátě druhým rokem v řadě, přestože v roce 2012 zvýšilo tržby o 65 procent na 260 milionů eur.

13.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...