1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ŘSD chystá stavbu nového úseku I/34 u Pelhřimova za půl mld. Kč

road construction 2Pelhřimov - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se chystá vybudovat nový úsek silnice I/34 mezi Pelhřimovem a Božejovem.

Podle informací zveřejněných na webu ŘSD bude po dokončení 5,4 kilometru nové komunikace vyvedena tranzitní doprava ze tří vsí - Ústrašína, Ondřejova a Myslotína. Přestavba této části tahu směrem na Jindřichův Hradec s předpokládanými náklady půl miliardy korun bez DPH byla zařazena mezi 15 nových staveb, které je ŘSD připraveno zahájit letos.

Ředitelka jihlavského ŘSD Marie Tesařová dnes ČTK řekla, že by stavební práce mohly začít ve druhé polovině roku, pokud se do té doby podaří vybrat stavební firmu. "Teď probíhá příprava na zahájení výběrového řízení," uvedla.

Silnice I/34 je součástí mezinárodního tahu E551, který je postupně rekonstruován. Úsek mezi Božejovem a Pelhřimovem svou šířkou ani dalšími parametry neodpovídá intenzitě dopravy, obyvatelé obcí na silnici trpí hlukem a exhalacemi. Přestavba začne u obchvatu Božejova, který byl dokončen na podzim 2007 a stál přes 400 milionů korun. Nový úsek silnice skončí asi půl kilometru před Pelhřimovem. V budoucnu by na něj měla navázat výstavba západního obchvatu Pelhřimova.

Lidé v Ondřejově a Ústrašíně si přejí, aby práce na obchvatu začaly co nejdříve. "My na to čekáme jako na smilování. Je to dobrých 30 let, co se o tom mluví," řekl ČTK ondřejovský starosta Tomáš Peroutka. Hlavní tah vede vsí po rovině a z kopce, těsně u něj stojí domy. "I když tam máme radary a občas policii, tak se tam jezdí velice rychle. Je velké štěstí, že se ještě nestal žádný velký karambol," podotkl.

Pro Pelhřimov je ale důležité to, aby byla rovněž postavena západní část jeho obchvatu. Pelhřimovský starosta Leopold Bambula řekl, že Pelhřimov je druhým městem na Vysočině nejvíc zatíženým nákladní dopravou, hůř je na tom podle něj jen krajská Jihlava.

08.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...