1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Saint-Gobain jedná o koupi australského konkurenta CSR za 4,3 mld. AUD

saint gobain ADFORS logoPaříž - Francouzská společnost Saint-Gobain, která vyrábí stavební materiály, jedná o koupi australského konkurenta CSR za 4,3 miliardy australských dolarů (zhruba 66 miliard Kč). Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

Agentura Bloomberg v této souvislosti poukázala na konsolidaci stavebního průmyslu a připomněla, že odvětví přechází na ekologicky šetrnější materiály.

Nabídka devět australských dolarů za jednu akcii CSR představuje prémii 34 procent oproti ceně akcie po konci úterního obchodování. Případná transakce by byla dosud největší akvizicí francouzské firmy a druhou největší letošní transakcí v Austrálii, vyplývá z dat shromážděných Bloombergem. Saint-Gobain už si podle informovaných zdrojů zajistil financování transakce hotovostí a jejími ekvivalenty.

Společnost Saint-Gobain byla založena v roce 1665 za vlády francouzského krále Ludvíka XIV. Z její dílny například pocházejí zrcadla v zámku ve Versailles. V současné době je jedním z největších světových dodavatelů stavebních materiálů, jako jsou sádrokartonové příčky, zvukově izolační materiály či sklo pro mrakodrapy.

Firma na svém webu uvádí, že působí v 75 zemích a zaměstnává 168.000 lidí. Kromě stavebních materiálů vyrábí také okna a díly pro automobilový průmysl i celý segment dopravy a dále produkty používané v dalších odvětvích, například ve zdravotnictví.

Akcie Saint-Gobain za poslední rok vzrostly o 28 procent a zvýšily tržní hodnotu francouzské společnosti na téměř 35 miliard eur. Dnes po oznámení klesly až o 1,8 procenta, posléze část ztrát smazaly a kolem 16:10 SEČ odepisovaly 0,3 procenta.

Stavební společnosti jsou v poslední době pod drobnohledem, protože vyšší náklady na půjčky zatěžují realitní trhy v Evropě i ve Spojených státech, připomíná Bloomberg.

Společnost Adfords ze skupiny Saint-Gobain je předním výrobcem a zpracovatelem sklovláknitých pramenů v Evropě. Ve svých výrobních závodech v Litomyšli a Hodonicích u Znojma sdružuje primární výrobu skleněného vlákna i jeho následné zpracování. Firma v Litomyšli existuje od roku 1950, dříve působila pod jménem Vertex. Od roku 1998 ji vlastní francouzská skupina.

04.03.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...